… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Irány Tokió! Aranyat nyerne a fiatal kardvívó

Irány Tokió! Aranyat nyerne a fiatal kardvívó

Szatmári András világ- és Európa-bajnok magyar kardvívót a Scitec Institute csapata segíti az olimpiára való felkészülésében. Mint a fiatal sportoló hangsúlyozta: a szakértők hatalmas terhet vettek le a válláról azzal, hogy személyre szabott étrendet állítottak neki össze. Nagyon fontos, hogy a tokiói világjátékokig egyre jobb teljesítményt tudjon elérni a számára sorsdöntő versenyeken, ennek eléréséhez a megfelelő táplálkozás kulcskérdés.

Hogy néz ki egy átlagos napod?
A felkészülési időszakban, ha felébredtem, megreggelizem, aztán 9-től kezdődik az edzésem. Ebéd után egyetemre megyek, a BGE kereskedelem és marketing szakos hallgatója vagyok nappali tagozaton. Aztán masszőr, pszichológus következik, vagy pedig kicsit tudok otthon pihenni. Aztán este hattól ismét edzem nyolc, fél kilencig, utána vacsorázom és lefekszem.

Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást és a sportot?
Nem könnyű, de igyekszem a tanulásba is sok energiát fektetni, mert nagyon fontosnak tartom, hogy az élsportolói pályafutásom után diploma legyen a kezemben. Az egyéni tanrendnek hála az aláírást megadják, de ha nem járok be, akkor viszont nem tudom teljesíteni a tantárgyi követelményeket. Sokat segít, hogy nem kizárólag a vívásra koncentrálok, különösen a vizsgaidőszakban. Vizsga után még egy kis extra pengeéhségem is van.

A víváson kívül sportolsz mást is?
Néha előkerül a labda bemelegítéskor, vagy tollasozunk a hasonlóan gyors irányváltásos mozgások miatt. Néha elmegyek úszni, teniszezni, de heti 8-9 edzésen felül ritkábban van kedvem még akár hobbi szinten is mozogni.

Milyen a versenyidőszak? Miben más?
Ekkor a fizikai terhelés aránya már csökken, a sportágspecifikus felkészítésen a hangsúly: növekszik a koncentrált asszók, technikai elemek aránya, az edzések rövidebbek.

Milyen szakemberek segítségét veszed igénybe a felkészülés során?
Vívó szakedzővel, sportpszichológussal, és sportdietetikussal dolgozom. Ma az ő munkájuk alapvetően hozzátartozik, hogy valaki sikeres legyen. Nyilván nekem kell a legtöbbet beleraknom: nekem kell az étrendet betartani és végül én lépek a pástra.

Érzed a Scitec Institute-tal való együttműködés pozitív hatásait? Észrevettél valamilyen változást a személyre szabott étrend miatt?
A legutóbbi InBody testösszetétel-mérés pozitív volt. Nagyjából 75-80 százalékban sikerül is betartanom a szakemberek által javasolt étrendet. A célunk a robbanékonyság-fejlesztés és az állóképesség-növelés a testzsír csökkentésével és az izomtömeg növelésével együtt. Ezek mind hozzátartoznak ahhoz, hogy az olimpián sikeres lehessek. Amióta ezt az étrendet tartom, soha nem voltam éhes, még edzésen sem, ez nagyon jó dolog. Emellett úgy tudok edzésre menni, hogy nem azon kell gondolkoznom asszó közben, hogy mit fogok enni vacsorára. Egy gonddal kevesebb, így a koncentrációm is nyilván javul.

Mindig tudatosan étkeztél?
Csak úgy, mint egy átlagember. Néha figyeltem rá, de alapvetően szeretek enni. A Scitec Institute-nál rávettek olyan élelmiszerekre is, mint például a brokkoli, amelyeket korábban nem ettem meg.

Mit jelent számodra a személyre szabott étrend?
Úgy érzem, hogy eléggé személyre szabták az étrendem a szakemberek. Kiértékeltük a testösszetételem, hogy miket eszem, milyen időpontokban, milyen az időbeosztásom. Megnéztük azt is, honnan rendelek ételeket. Ráadásul több variációt is kaptam minden fő- és köztes étkezésre. Már csak be kell tartani (nevet). – Imádom például a tésztákat, a pizzát: rukkolával, sonkával, sajttal az is mehet. Gyakorlatilag olyan ételeket eszem, amelyeket egyébként is megennék és szeretek, legfeljebb a mennyiségekre kell figyelni és kiegészíteni olyasmikkel, mint például a rakott zöldbab, amit korábban nem választottam volna magamtól.

Nagyszerű eredményeid vannak. Milyen céljaid vannak? Mi motivál?
Nyilván az a célom, hogy olimpiai bajnok legyek, akár Tokióban, akár később. Ha esetleg nem sikerül, akkor sem érzem azt, hogy elfecséreltem az életemből huszonpár évet. Elértem olyan eredményeket, amelyek miatt megjegyezhetik a nevem, és ez nagyon jó érzés. A motivációm az olimpiai bajnoki cím, és ezért mindent meg fogok tenni.

Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy egy sportoló sikeressé váljon?
A hozzáállás az egyik legfontosabb összetevő. Nagyszerű, hogy lehetőségünk van személyre szabott étrendre, pszichológusra, masszőrre és ők mind segítenek a felkészülésben. De ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, magának kell célokat felállítania és azokat el is kell érni. Ha ez nincs meg, a többi nem elég.

Hogyan tekintesz az olimpia elé?
Bizakodóan. Tudom, hogy le tudok győzni bárkit, akivel vívok. Az ezüst is szép és jó lenne, de az arany még szebben csillog. Mindenki nyerni akar, és mindenki a győztest jegyzi meg. Így kelek fel minden nap. Persze nem akarok túl nagy terhet tenni magamra. Most az elsődleges célunk az olimpiái kvóta megszerzése, ami önmagában nem lesz egyszerű. Szerencsére Budapesten lesz a világbajnokság, amely kvalifikációs verseny is egyben. Itt az elsődleges célom, hogy olyan szép eredményt érjünk el csapatban, ami megkönnyíti a kvalifikációt. Ha megvan a kijutás, el lehet majd kezdeni a videók elemzését és egyéb célzott felkészülést is.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest