… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Így színezik el lassan a fogaidat bizonyos ételek

Így színezik el lassan a fogaidat bizonyos ételek

Néhány étel azonnal megfesti a fogaidat, néhánynak pedig hosszabb időtávon van káros hatása és szépen lassan okoz elszíneződést. Miket kellene elkerülnöd, hogy tökéletesen fehér maradjon a mosolyod? Ha eddig kétségeid voltak, most mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan hatnak a különböző ételek a fogzománcodra!

Tea
A tea egészséges, serkentő hatását pedig mindenki ismeri. De sajnos a fogainkra gyakorolt hatása már kevésbé pozitív, ez különösen igaz a feketeteára. Sőt, a legtöbb fogorvos úgy gondolja, ez a teafajta jobban roncsolja a fogakat, mint a kávé. Tény, hogy vannak olyan teafajták, amelyek kevésbé hatnak a fogaink színére, de sajnos hosszabb távon ezek is az ellenségeinkké válhatnak. A kulcsszó éppen ezért a mértékletesség.

berry fruit

Szénsavas üdítőitalok és energiaitalok A színezéket tartalmazó italok, akár szénsavas üdítőitalokról, akár energiaitalokról van szó, elszínezhetik a fogaidat, hiszen ezek a legtöbb esetben olyan savas vegyületeket tartalmaznak, amelyek gyengítik a fogzománcot. Az érzékennyé vált fogak pedig a többi ételekben és italokban használt mesterséges színezékekre is hamarabb reagálnak elszíneződéssel.

Vörösbor
A vörösbor és a vörös szőlő leve is erős színezőanyagokat tartalmaz. Elég, ha csak arra gondolsz, milyen nehéz kiszedni a ruhából a vörösborfoltokat… A savas összetétel és a harsány szín pedig nem túl jó kombináció: a vörösbor esetében az elszínező hatás szinte azonnal jelentkezik. A fehérbor ugyan kevésbé kártékony, de ez még nem jelenti azt, hogy nem kell vele vigyáznod, az alacsony savtartalma ugyanis veszélyezteti a fogaid kalcium- és a magnéziumtartalmát. Ahhoz, hogy elkerüld a borozás okozta zománckárosodást, egyél egy kis sajtot a bor mellé, nem csak a gasztronómiai élvezet céljából, hanem azért is, mert rengeteg kalcium van benne. Figyelem: habzóbort egyenesen tilos vörös gyümölcsökkel keverni, mert ez felerősíti a savtámadását a fogaid ellen…

Színes mártások, szószok
Paradicsom, szója, curry – mindegyiknek intenzív színe van, a fogaink legnagyobb bánatára. Ennek ellenére sok szósz nem csak finom, de egészséges is – kár lenne, lemondani róluk… Ha valóban fehér mosolyra vágysz, akkor evés közben igyál sok vizet és diszkréten öblögess is vele egy kicsit, ezzel a módszerrel garantáltan nem színezik el a fogaidat.

Szeder
Nem csak a vörös szőlő változtatja meg a fogaid színét, hiszen természetes színezékek rengeteg gyümölcsben vannak, különösen nagy mennyiségben az erdei gyümölcsökben: a fekete ribizli, a málna és a szeder különösen veszélyes lehet. Ezek a gyümölcsök bővelkednek a vitaminokban is, ezért bátran fogyaszthatod őket, de ha teheted, inkább moss fogat utána.  Ha pedig meg akarod őrizni a hófehér mosolyodat, próbálj ki néhány otthoni fogfehérítő eljárást is, mint például a Rapid White fogfehérítő rendszere. Egyszerű használni és a fogaid garantáltan ragyogni fognak már egy hét napos kúra után is.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest