… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Hogyan kezeljük gyermekeink megfázását?

Hogyan kezeljük gyermekeink megfázását?

Mi van, ha gyermekünk megbetegszik? Nem szeretnénk szenvedni látni, de nem szeretnénk gyógyszerekkel sem tömni. Tudjuk, hogy sok gyógynövény létezik, de egy gyermeknek mégis óvatosan adunk bármit. Ezek a dilemmák minden szülőt érintenek, így járjuk körül a témát!

Nátha, megfázás – gondoljunk a szövődményekre!

Kisebb nátha vagy megfázás még nem tűnik veszélyesnek, de már akkor gondolni érdemes a szövődményekre. Nagyon fontos a váladék ürítésének biztosítása. Épp ezért a sós orrcseppek alkalmazása a tünetek megjelenésétől kezdve hasznos lehet. Ha a váladék besűrűsödik, a nyálkahártya beduzzad, könnyen a középfülre húzódhat a dolog, mivel az anatómiailag is nagyobb orrmandula miatt eleve szűkebb a fülkürt kijárata. A sós orrcseppet szándékosan írtam, és ha lehet, kerüljük a gyógyszeres készítményeket.

Orrcseppet házilag is készíthetünk himalája vagy tengerisó felhasználásával
Egy enyhén sós oldatot kell készíteni. Ez 1 dl vízhez kb egy késhegynyit jelent. Ebbe az oldatba tehetünk ezüstkolloidot, vagy grapefruitmag cseppet, mivel ez a sókoncentráció még nem igazán fertőtlenítő hatású. A só célja a nyák oldása és a nyálkahártya duzzanat csökkentése. Javaslom azonban, hogy a kész oldatot először magunkon próbáljuk ki. Ha csíp, akkor hígítsuk. Vannak előre gyártott készítmények is, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen bennük más gyógyszer!

Tippek nátha, megfázás esetére:

  • A nyákosodás és a nyák besűrűsödésének megelőzésére kerüljük a tejet és tejtermékeket ebben az időszakban. Ez alól a házilag készített probiotikus joghurt kivétel, mivel a bélflóra egyensúlya is fontos tényező.
  • A váladékképződés ellen nagyobb gyermeknek 1-1 kávéskanál szódabikarbónát, vagy lúgosító 4 só keveréket is adhatunk vízben oldva.
  • Köptetőként a jól bevált kakukkfű tinktúra sokszor jobb, mint a drága útifű vagy izlandi zuzmó készítmények, bár van, akinél utóbbiak jobb hatásúak.
  • A köhögés célja a nyák és a nyálkahártya irritáló anyagok kiürítése, így a köhögést ne akarjuk csillapítani, csak segíteni a produktum ürülését!
  • A csecsemők orrát gyakran szívjuk le. Fél éves kor alatt a „labdás” orrszívók is jók lehetnek, melyeket össze kell nyomni, majd felengedésükkor keletkezik a szívó hatás. Ennélnagyobb korban a porszívós orrszívó alkalmazható, melynek speciális tartálya nem engedi, hogy a nyák – ha nem túl nagy mennyiségű-  a szívócsőbe jusson. Épp ezért szájjal is szívhatjuk, így nem kell az ijesztő porszívó hanggal szembesülnie a kicsinek az éjszaka közepén.
  • A száraz levegő nem tesz jót a nyálkahártyának, így érdemes a szoba levegőjét párásítani, de legjobb, ha naponta többször a száj és orr elé tartható inhalátorral, párásítóval kezeljük a gyermeket. A sópipa, a sókamrák, sóbarlangok szintén alkalmazhatók, nem csak krónikus légzőszervi problémákkal rendelkező gyerekeknél. Én személyesen az indiso-t javaslom, mely esetén a sót beporlasztják a helyiségbe és a mélyebb légutakba is bejut a só, ráadásul a koncentráció is sokkal nagyobb.
  • A gyermekeknek mindig szüksége van sok folyadék fogyasztására, de ebben az időszakban erre fokozottan oda kell figyelni. Láz esetén pedig pláne, hisz az izzadással rengeteg folyadékot tud a kicsi veszíteni. Mivel a gyermekek testének víztartalma nagyobb a felnőttekénél, az ő vízvesztésük veszélyesebb is lehet.
  • Láz esetén ne rögtön a csillapításra törekedjünk. A láz egy természetes folyamat. Ez nem csak a betolakodók elleni védekezésről szól, de az immunrendszer működését is befolyásolja, hisz 1-2 fokkal magasabb hőmérsékleten egy csomó folyamat felgyorsul. Ha lázat csillapítunk először ülőfürdőt használjunk, melyet a meleg fürdő lehűtésével kell kezdeni.
  • Ha fájdalomcsillapítás vagy lázcsillapítás miatt gyógyszerre van szükség, akkor csak ibuprofen vagy acetaminofen típusú készítményt adjunk. ASZPIRINT GYERMEKNEK SOHA SEM SZABAD ADNI. Arra érzékeny gyermekeknél súlyos szövődményt – Reye szindrómát – okoz, mely máj- és agykárosodáshoz vezethet.

Ha a láz 3 napja fennáll, vagy a gyermek panaszossá válik, a köhögés mélyebbről jön, illetve a váladék sárgássá, zöldessé válik, mutassuk meg a gyermeket gyermekorvosnak.

A betegségek legnagyobb része beavatkozás nélkül is javul

A felnőtteknél bevált gyógynövénykivonatokkal gyermekeken nem végeztek átfogó vizsgálatokat. Bár elsőre biztonságosabbnak gondoljuk a ”természetest”, óvatosan bánjunk velük. A sós orrcseppet, napi 3-4-szer 250 mg C-vitaminnal, kamilla teával, hagyma teával, illetve probiotikumokkal egészíteném csak ki. A növényi hatóanyagokat (fitonutrienseket) csak zöldségekből érdemes pótolni. Ebben az időszakban friss biozöldség nem igen hozzáférhető, így javaslom a szárított zöldségporokat, melyek közül a doc brocs brokkoli kifejezetten gyermekek számára lett kifejlesztve.

Végül nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legjobb kezelés a megelőzés

Szoktassuk a gyermekeket sűrű kézmosásra. Ne hagyjuk, hogy piszkálják az orrukat. Csak saját poharukból igyanak, és saját evőeszközükkel egyenek otthon, és ha lehetséges, akkor az óvodában, iskolában is. Kézfertőtlenítésre grapefruitmag cseppből készíthetünk oldatot. 2 dl vízbe 20 cseppet tegyünk, amit sprayszóróba tölthetünk.

Dr. Gulyás Tamás, a Vitaminsziget.com orvos-igazgatója

Hozzászólások

Pin It on Pinterest