… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Fogyasztó plasztikai műtétek: milyen beavatkozások jelentenek megoldást a kóros elhízásra?

Fogyasztó plasztikai műtétek: milyen beavatkozások jelentenek megoldást a kóros elhízásra?

Egy kisebb mértékű elhízás leginkább esztétikai szempontból zavaró, a jelentős túlsúly viszont már komoly egészségügyi kockázatokkal is együtt jár. Olyan következményei lehetnek többek között, mint magas vérnyomás, cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedések. Emellett pedig megnehezítheti akár a mindennapi tevékenységeket is, a saját magunkról való gondoskodást. (x)Míg egy kis zsírfeleslegtől megszabadulhatunk sport, diéta vagy zsírleszívás által, addig a kóros elhízásra már csak egyes műtéti beavatkozások nyújthatnak megoldást. Ezeket vesszük sorra cikkünkben dr. Lóderer Zoltán, a Lóderer Plasztikai Sebészet sebész-, plasztikai sebész főorvosa segítségével.

Gyomorgyűrű

„Ennek az eljárásnak a során a páciens gyomrának felső részére egy szilikongyűrűt helyezünk, amely funkciója, hogy csökkentse a gyomor méretét. Ennek következtében a páciens éhségérzete csillapodik. A gyűrű feszessége kívülről szabályozható.”

Gyomor bypass

„A bypass is részben a gyomor méretét hivatott csökkenteni, azonban ez már egy más típusú módszer” – magyarázza a sebész főorvos. – „Ennél az eljárásnál néhány bemetszéssel úgymond összekötjük a gyomor felső részét és a vékonybél középső szakaszát, így az étel azonnal a vékonybélbe jut.”

Gyomorballon

„A gyomorballonnál egy ballon kerül a gyomorba, amely annak befogadó képességét csökkenti. Ennek köszönhetően a páciens sokkal kevesebb ételt tud magához venni. Ez általában 6-12 hónapig van a páciens gyomrában.”

Gyomor sleeve

„A gyomor sleeve, vagy gyomorszűkítő műtét lényege, hogy a gyomor egy részét teljesen eltávolítjuk, úgynevezett csőgyomrot alakítunk ki. Ez a műtét azért is nagyon kedvelt, mert nemcsak a gyomor méretét csökkenti, hanem hatással lehet az éhségérzetért felelős receptorokra is. Sokaknál ugyanis eltávolított gyomorrésszel együtt eltávolított receptorok miatt jelentősen csökken az éhségérzet is” – mondja dr. Lóderer.

A műtéteket mind altatásban, így teljesen fájdalommentesen végzik.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az imént említett beavatkozások segítségével ugyan elérhető az áhított testsúly, de az elért eredmény tartós megőrzéséhez egy komplex életmód váltás is szükséges, amelynek részleteiről a műtétet megelőző konzultáció keretében tájékozódhat.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest