A létfontosságú molekuláink megváltozása a szervezet biokémiai folyamataiban zavarokat okoz. Sejtjeink egész életünk folyamán ki vannak téve a szabadgyökök által okozott károsodásnak, amely számos betegség és az öregedés forrása is egyben.A természet azonban gondoskodott megoldásról is. Az antioxidáns vegyületek képesek a szabad gyököket hatástalanítani. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas szabadgyökökkel szemben.
Számos változatuk fellelhető a különböző élelmiszerekben: A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, cink, magnézium, szelén, karotinoidok, flavonoidok és az egyéb polifenol vegyületek. Az antioxidánsok eltérő hatásmechanizmussal képesek közömbösíteni a szabadgyököket. Egyes antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabad gyököket, hogy hidrogén átadásával megszüntetik azok gyök állapotát, és kevésbé reaktív vegyületeket hoznak létre. Míg mások felkínálják magukat az oxidációra, vagy segítenek a többi már megrongálódott antioxidáns kijavításában, így a sejtek sértetlenek maradhatnak. Az antioxidánsokra alapvetően jellemző, hogy szinergikusan fejtik ki hatásukat. Védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodástól, a karcinogének okozta hatásoktól, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szívműködési zavarok veszélyét…
A cikk folytatása: almamag.hu