… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Bevásárlólista – Transzzsírmentesen!

Bevásárlólista – Transzzsírmentesen!

Bár tudjuk, hogy a transzzsír rendkívül káros, mégsem olyan könnyű eldönteni, hogy mit tegyünk a bevásárlókosarunkba. Most megmutatjuk, hogyan helyettesítsük kedvenc ételeinket transzzsírmentesen.   

A mesterséges transzzsírsavak bizonyítottan károsak az egészségre: túlzott fogyasztásuk szívinfarktust, agyvérzést, hasi elhízást, meddőséget vagy akár daganatokat is okozhat. Ha most nincs ideje, vagy nem szeretne tovább olvasni, nézze meg ezt az infografikát – a lényeg benne van.

Most nézzük meg, hogyan is minimalizálhatjuk transzzsír-fogyasztásunkat a leghatékonyabban!

1. Készítsünk bevásárlólistát!

Már a bevásárlólistánk összeállításakor érdemes átgondolni, hogy a felírt élelmiszer tartalmazhat-e transzzsírt. A „gyanús” tételekre fokozottan figyeljünk a bevásárlás során. A szóba jövő élelmiszerek a következők lehetnek:

 • Kakaós masszát vagy bevonót tartalmazó ételek
 • Bolti édességek
 • Péksütemények
 • Mélyhűtött pékáru, fagyasztott pizza
 • Instant termékek
 • Egyes margarinok

2. Mindig nézzük meg az élelmiszer címkéjét és süssünk-főzzünk minél többet!

Első lépésként mindig nézzük meg az élelmiszereken található címkét! Ha azt látjuk, hogy részlegesen hidrogénezett növényi zsírral, zsiradékkal vagy olajjal készült, akkor az azt jelenti, hogy valójában transzzsírsav van benne. Minél előrébb van ez az összetevő a felsorolásban, annál több transzzsírt tartalmaz az adott termék.

Összegyűjtöttük a legtipikusabb transzzsírt tartalmazó élelmiszereket és pár tippet, hogy miként helyettesíthetjük vagy készíthetjük el ezeket az élelmiszereket mi magunk.

 • Kakaómasszát vagy bevonót tartalmazó ételek: Transzzsírt tartalmazhatnak a kakaós szeletek, a csoki bevonóval készült édességek, így például a szaloncukrok és a csoki nyuszik is. Tipp: Ezek helyett válasszunk magasabb kakaótartalmú (legalább 50 százalék feletti), transzzsíroktól mentes csokoládékat és édességeket. A mértékkel fogyasztott étcsokoládé kifejezetten jót tesz a szívnek és az érrendszernek.
 • Bolti édességek: Ilyenek lehetnek a kekszek, édes aprósütemények, nápolyik, a krémmel töltött cukrászsütemények és bizonyos torták. Tipp: Válasszunk egy hasonló, de transzzsírtól mentes, jobb minőségű terméket. Készítsünk házilag pudingot gyümölccsel vagy zabpelyhes gyümölcsös muffint – lehetőleg minél kevesebb cukorral.
 •  Péksütemények: A péksüteményekkel nehezebb dolgunk van. A legtöbb pékség vagy élelmiszerüzlet ugyanis nem teszi közzé, hogy milyen összetevőket tartalmaz az adott termék. Tipp: Vásárlásnál kerüljük a magasabb zsírtartalmú változatokat, például a leveles vagy omlós tésztákat. A legbiztosabb, ha házilag készítjük el a kívánt sós vagy édes péksüteményt kevesebb zsiradékkal, sóval és cukorral.
 • Mélyhűtött pékáru, fagyasztott pizza: Kerüljük a fagyasztott félkész termékeket, mivel azok magas energia-, zsír-, transzzsír- és/vagy cukortartalmúak is lehetnek. Tipp: Ezeket a fogásokat egy kis türelemmel könnyen elkészíthetjük mi magunk is!
 • Instant termékek: Az instant termékek közé tartoznak például a leves- és mártásporok, az ételízesítők, a gyári salátaöntetek, illetve a kávéfehérítő porok is. Tipp: A vasárnapi húslevesből megmaradt „üres” levest fagyasszuk le! Ez később alapja lehet egy zöldséglevesnek, amit pillanatok alatt feldobhatunk különféle zöldséggel, fűszerrel vagy valamilyen levesbetéttel.
 • Egyes margarinok: Ma már sok olyan jó minőségű margarin található a boltokban, amelyek nem, vagy csak minimális mennyiségű transzzsírt tartalmaznak. Válasszunk ezekből! Tipp: A margarin alternatívája lehet a 12%-os tejföl, a vajkrém, az alacsony zsírtartalmú sajtkrém, de akár az otthon elkészített zöldfűszeres túrókrém vagy zöldségkrém is.

3. A kasszánál menjünk biztosra!

Amikor kirakjuk a futószalagra a megvásárolandó termékeket, még egyszer győződjünk meg arról, hogy gondosan vásároltunk-e. Így fizetés után abban a tudatban hagyhatjuk el a boltot, hogy ma is tettünk valamit az egészségünkért.

Forrás: egeszseg.hu

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest