… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Alicia megváltoztatta az életét

Alicia megváltoztatta az életét

Nincs olyan, aki ne emlékezne a 90-es évek közepén nagy sikerrel futó Spinédzserek című sorozat elkényeztetett szőke fruskájára, Alicia Silverstone-ra, aki azonban mára egészen más utat választott hollywoodi celeb társainál. Ő ugyanis azon kevés hírességek egyike, akivel nem elvonókúrái és botrányos szakításai miatt foglalkozik a sajtó, hanem példásan harmonikus életmódja kapcsán.

Irigykedhetünk mesébe illő boldogságára, bírálhatjuk kihágást nem tűrő, szigorúan vegetáriánus étrendjét, de a legjobb, amit tehetünk, ha tanulunk felfogásából, melynek lényege, hogy összhangban éljünk önmagunkkal és a környezetünkkel. Ezt a törekvést öntötte formába The Kind Life néven, és hozott létre egy olyan interaktív közösségi bázist, ahol rendszeresen posztol, és tanácsokat is ad azoknak, akik szeretnének egy egészségesebb és egyben felelősségteljesebb, környezettudatos életet élni.

A weboldal gyakorlatilag a The Kind Diet című receptkönyv interaktív kiterjesztése, melyet Alicia még 2009-ben jelentetett meg, és ami azóta felkerült a New York Times best seller listájára is. A könyv megírásában nagy segítségére volt Jessica Porter táplálkozástudós, aki egyébként makrobiotikus főzőkurzusokat tart Londontól New Yorkig, valamint az ún. HipnoSzülésre és a dohányzásról való leszokásra specializálódott hipnoterapeuta.

Hogyan kezdődött?
Alicia még 1998-ban, egy forgatás alkalmával, akkor kényszerűségből vált egy hónapig vegetáriánussá, de később rájött, hogy az akkori megnövekedett energiaszintjét  valójában a rövid étkezési reformnak köszönhette. Mint lelkes állatvédő, egy napon aztán elhatározta, hogy nem élhet úgy tovább, hogy csak névleg szereti az állatokat, ha közben tetteivel nem ezt tükrözi. Azóta teljesen átállt a vegán, azaz a legszigorúbb vegetáriánus étrendre, ami mellőz minden állati eredetű táplálékot, azon belül is a makrobiotikus táplákozásból merít sok ötletet a hétköznapokban. A makrobiotika szellemi alapja egyébként a taoizmus, mely arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen az ember és környezete között, és mivel elmélete szerint az ember alapvetően nem ragadozó, ezért a hús nem tartozik a természetes eledelei közé. Így ennek a  diétának nagy részét a gabonafélék alkotják, mint búza, kukorica, árpa, zab, rizs és a hajdina. Alicia a receptkönyvében és a blogon is azt próbálja bemutatni nekünk, hogy ezek a gabonafélék is nagyon sokféleképpen elkészíthetők, akár még édességként is, így igazán változatos étrendet biztosítanak számunkra. Az étrend legnagyobb részét egyébként a leginkább nyersen fogyasztott zöldségfélék teszik ki. Mivel ezek kizárólag az évszaknak megfelelő, friss bio zöldségek lehetnek, Alicia férjével saját bio veteményest gondoz otthon, Los Angeles-i házuk kertjében. Egyébként a családi fészek annyira környezetbarát, hogy a működéséhez szükséges energiát napkollektorokból állítják elő. Az egyéb alapanyagok, amiket fel lehet használni ételeink készítéséhez, az a szigorúan visszaellenőrizhető, génmanipulációtól mentes szójából készült tofu, a lencse és a tengeri algafélék. Levest viszonylag ritkán fogyasztanak, leginkább a nyers étkezés a jellemző. Szigorú szabályok vonatkoznak a folyadék pótlására is, kizárólag szénsavmentes ásványvizet, víztisztító berendezéssel szűrt vizet vagy forrásvizet ihatunk, esetleg ízesítés nélküli teákat, melyek semmilyen színezéket vagy aromát nem tartalmazhatnak.

Alicia a PETA kampányához is csatlakozott

Így születnek a szuperhősök
Alicia nem erőlteti rá nézeteit senkire, mert azt vallja, hogy a kényszer helyett minden apró lépést dicsérő szavakkal jutalmazni hatásosabb. Szerinte több lépés vezet el a teljesen organikus, vegán életstílus felé, ez alapján pedig 3 részre osztja az életmódját követni igyekvőket. E szerint vannak, akik még csak barátkoznak a vegetarianizmussal, ők már odafigyelnek a táplálkozásukra, de néha még fogyasztanak húsféléket;  a következő szinten lévők már vegánok, akik nem esznek állati eredetű termékeket, ellenben még nem tudták kiikatatni az ún. „húspótlókat”, és a harmadik szint a szuperhősöké, akik azért kapták Aliciától ezt az elismerő jelzőt, mert nem csak hogy semmilyen állati eredetű ételt nem vesznek magukhoz, de a feldolgozott élelmiszereket is száműzték életükből. Alicia gyermekien őszinte kommentjei az egyes receptekhez, valamint praktikus tanácsai a háztartás környezettudatos vezetéséhez és az őt támogató táplálkozási szakemberek véleménye mind-mind hozzájárultak ahhoz az elsöprő sikerhez, amit könyve és a weboldal eddig elért.  A fórum oldalon egyébként minden regisztrált felhasználó szabadon intézhet kérdéseket személyesen Aliciához, aki készséggel válaszol is rájuk, sőt az olvasók által generált tartalmak is helyet kapnak az oldalon, akik így a hasonló érdeklődésű embereket megtalálva, folyamatos visszajelzéseket kapva szinte egy nagy családhoz tartozónak érezhetik magukat. Például számos olyan témában is tanácsot kaphatunk, amiben jó kikérni mások véleményét, személyes tapasztalatait, mint például a legjobb vegán éttermek, fogyókúra, főzési tanácsok vagy kozmetikai termékek.. Alicia egyébként nem csak a nagyüzemi feldolgozott élelmiszereket száműzetné minden háztartásból, de az állatkísérletekkel tesztelt kozmetikumokat is. Ennek érdekében nemrég egy igen komoly követelést intézett John Dallihoz, az európai egészségügyi és fogyasztópolitikai biztoshoz: levelében azt kérte, hogy rendeletben tiltsa meg az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítését. Érvnek azt hozta fel, hogy ha egy tesztelt termék állatokra kifejtett hatása ilyen borzasztó, az nem lehet jó előjel az emberek számára sem. Azt javasolta, hogy inkább olyan modern kozmetikai tesztmódszerek kifejlesztésére lenne szükség, amelyek felesleges kegyetlenkedés nélkül állapítják meg egy adott termék szervezetre kifejtett hatását. Alicia kérése persze sok érdekellentétet szülne, így kérdéses, hogy az egyébként csak 2013-tól élebe lépő rendelet megszületik-e. Addig is lelkesen buzdítja a vele szimpatizálókat, hogy minden cselekedetükkel tiszteljék a körülöttünk élő környezetet.

 Nem lehet elég korán kezdeni
Mivel Alicia saját tapasztalatai szerint a vegán életmódra átállás egészségesebb, szebb bőrt, magasabb energiaszintet, mentális tisztaságot és gyorsabb emésztési funkciókat eredményez, úgy érzi, nem lehet elég korán kezdeni az efféle tudatos táplálkozást. Ennek szellemében a terhessége alatt is kitartott szigorú étrendje mellett, és a 2011 májusában világrahozott makkegészséges kisfiát is ebben a szellemben táplálja. Bár sokan kétkedve fogadják egy gyermek ilyen, elsőre egyoldalúnak tűnő etetését, az Amerikai Dietetikus Társaság (American Dietetic Association) már az 1988-as állásfoglalásában elfogadottnak nyilvánítja a vegán étkezést, akár már egészen kis korban is: „azok a csecsemők és gyerekek, akik jól tervezett vegetáriánus diétán élnek, amely tartalmaz tejterméket és tojást is általában minden szükségletüket fedezni tudják. A vegán vagy vegánszerű követők szintén egészségesek lehetnek, de jobban oda kell figyelni, hogy táplákozásuk megfelelő legyen. Szükség lehet a D-vitamin, vas és B12-vitamin pótlására”.

Egy mindenkiért, mindenki egyért
Ahogyan a bemutatkozó videóban is látszik, Alicia félretette minden sztárallűrjét, és smink nélkül, a legtermészetesebb valójában szólítja meg olvasóit, hogy meginvitálja őket egy egészen más életforma irányába. Hogy nyugodjunk le egy kicsit a mindennapi nyüzsgésből, éljünk tudatosabban, ami ma még sokaknak egyet jelent a céltudatos, mindenkin átgázoló karrierista léttel. Nem, tudatos alatt egészen mást kell érteni! Tudatos vásárlóként egy erőszakmentes, környezünkért felelős életet élhetünk, aki nem csak magára figyel oda, hanem a körülötte élőkre is a közvetlen és a globális környezetében egyaránt. A The Kind Life követői szerint a szociális érzékenységen túl a tisztán növényi alapú étkezés, és az egészséges életmód jelenti a modern ember számára az egyetlen túlélési esélyt, mely sokak számára ma talán még luxus, de meggyőződésük, hogy egy kicsi odafigyeléssel, tudatos tervezéssel mindenki életébe becsempészhető. Próbáljuk ki, azzal nem veszíthetünk! Regisztráljunk, és merítsünk energiát a sok történetből, azokéból, akiknek már sikerült!
www.thekindlife.com

Hozzászólások

Pin It on Pinterest