… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség A stressz kezelésén múlik, hogy boldog vagy-e, vagy sem

A stressz kezelésén múlik, hogy boldog vagy-e, vagy sem

Ez túl egyszerűen hangzik, ugye? Sok esetben úgy tekintesz a problémáidra, mint egy megoldhatatlannak tűnő halmazra, ami elveszi az energiád. Ettől feszültté, stresszessé, hosszú távon pedig boldogtalanná válsz.

Miért kell valamit feleslegesen túl bonyolítani?

Nemrég egy kutatóval dolgoztam, magánjellegű problémái voltak. Mivel a munkájában sikeres volt, ezért az élete más területein is ugyanazzal a kutatói attitűddel látott neki a problémái vizsgálatának.

Ezzel önmagában nem volt semmi baj. De mivel sokat szorongott a problémái miatt, a saját helyzetét is nagyon bonyolultnak látta. Ez tovább fokozta a feszültségeit.

Feltettem neki a fenti kérdést: „Miért kell valamit feleslegesen túlbonyolítani?”

Nem értette.

„Azért szorongsz, mert a stressz miatt nem látod tisztán a helyzeted. Azt vizsgáld meg, hogy ebben a helyzetben mi okozza a legnagyobb félelmed, és az honnan ered!”

Némi gondolkodás és persze stresszkezelés után rájött, hogy ő mindig is meg akart felelni másoknak, mert attól félt, hogy elveszti a szeretetet.

Összességében minden, mint az említett példa is abból indul ki, hogy valami oknál fogva nem szereted magad eléggé.

A legtöbbször azért, mert valamikor gyerekként egy helyzetben azt élted meg, hogy nem szeretnek. Ez az érzés elhatalmasodik rajtad, és mindenáron igyekszel elkerülni, hogy megint megtörténjen veled. De fura módon minél inkább el akarod kerülni, annál inkább kiterjed az egész életedre. És már te sem tudod, hogy mi miatt szorongsz, félsz.

A problémáink nem bonyolultak, csak meg kell találni azt a szálat, ami az egészet mozgatja, vagy ami azt először kialakította.

Erre való a stresszkezelés. Segítségével egyre tisztábban érzékeled a benned zajló folyamatokat.

De közelítsük meg a helyzetet a dolgok fizikai oldaláról is!

Miért nem kötjük végre össze a testi és lelki folyamatokat?

Miért lesz valaki beteg, és miért marad más egészséges? Mondhatnánk, hogy genetika, de ennél többről van szó!

Figyeld meg, hogy abban semmiféle genetika nem játszik szerepet, hogy egyszer te maradsz makkegészséges, máskor pedig a párod, vagy a gyerekek.

A stressz hullámzásokat okoz a lelkiállapotunkban, és ezek a hullámzások hatnak vissza az immunrendszerünkre. Ha az adott stresszhelyzet sokáig fennáll, és komoly hatást gyakorol rád, amit már nem tudsz kivédeni, és közben a stressz kikapcsolta az immunrendszered is, könnyebben megbetegszel.

Ezek lehetnek akár kisebb betegségek (nátha, arcüreggyulladás), de akár a legkomolyabbak is, mint a rák. Ha viszont stabil a lelkiállapotod, tudod kezelni a stresszt, és így működőképes marad az immunrendszered: sokkal többször maradsz egészséges.

Ideje lenne összekapcsolni a testi és lelki folyamatokat!

Ha ezt megteszed, akkor már egy lépéssel közelebb kerülsz a saját problémáid és stresszhelyzeteid kezeléséhez. Nem leszel többé tehetetlenül kiszolgáltatva az egészségügyi rendszernek. Te is tehetsz valamit a saját gyógyulásodért.

Ezt a folyamatot akár el is indíthatod ezzel az egyszerű kérdéssel:

„Ha ennek a betegségnek / problémának lenne egy lelki oka, mi lenne az?”

Csak tippeld meg!

Ez sokat fog segíteni abban, hogy megértsd a benned zajló lelki folyamatokat, és és ezeknek a folyamatoknak a testre gyaokrolt közvetlen hatásait.

Ha egyetlen dolgot lehetne kívánni az életben

Bár olyan nincs, hogy stresszmentes, és nyugodt élet, mert a változások mindig okoznak kisebb-nagyobb zökkenőt az életben. 

De ha lenne egy eszköz a kezedben, amivel ezeket a zökkenőket kezelni lehet, akár testi, akár lelki oldalról közelítve, könnyebbé tehetnéd az életed.

A stresszkezelés tanácsadás segítségével átláthatod és megértheted a saját problémáid, és elkezdheted feldolgozni és elengedni őket!.

A hatékony stresszkezeléshez itt találsz hatékony, gyorsan és jól működő eszközöket:

Hozzászólások

Pin It on Pinterest