… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség A megunhatatlan Pilates

A megunhatatlan Pilates

Sokszor és sokak szóltak már a módszerről, számos rajongója van, és van, aki még nem hallott róla. Ez a sport nem csak a testedet, de a lelkedet is formálja és a legjobb eszköze annak, hogy miközben ellazulsz, izmaidat formáld. Vitathatatlan: ettől a módszertől istennő leszel!

Újra, és megunhatatlanul…Pilates!
Aki valaha is aerobic órákra kezdett járni, szinte biztos, hogy a teremben valami másba is belevágott: kangoo, capoeira, step, dance. Mind, egytől egyig remek mozgásformák, de annak, akinek különböző izületi, vagy gerincproblémái voltak, esetleg csak egy nyugodtabb formáját választotta volna az edzéseknek, és a jógával nem érte be, az edzők mindig a Pilatest ajánlották, nem véletlenül. Kíméletes, hiszen nem terheli az izületeket, a szívet, kifejezetten jó hatással van a gerincre, nyújtja és erősíti az izmokat, a különleges légzéstechnikájának is köszönhetően pedig olyan nyugodalom áradt szét az emberben, miközben erősíti és formálja testét, akár csak jógázna. Kezdetekben táncművészek körében terjed a módszer a múlt század elején New Yorkban, ekkor még Contrology néven. A táncosok kedvelték, hiszen a sérüléseiket követően is segítette őket a felépülés során, miközben a koncentrált légzéses mozgás támogatta izmaik fejlesztését is. Joseph Pilates, a módszer atyja hitte ugyanis, hogy gyógyszerek nélkül, sporttal eredményesen fel lehet épülni a sérülésekből, és az általa kidolgozott mozgássorozattal harmonikusan edzhető a test. A minden új divatőrületre és persze edzésformára nyitott Hollywoodot, tehát a sztárokat sem kerülte el a Pilates. Hű követői között elsőként kell megemlíteni Jennifer Annistont, aki azt mondja magáról: „Én pilates és jógafüggő vagyok! Csípő problémáim voltak. Krónikus hátfájással és idegbecsípődéssel bajlódtam, mindez megoldódott. Imádom. Úgy érzem magam tőle, mintha magasabb volnék.” Jennek személyi edzője van, és ezreket költ havonta erre a sportra.

De Madonna is így indult el az „izmosodás” útján, hiszen amikor igazán kezdett láthatóvá válni szálkás vállizma, akkor ő is erre a módszerre esküdött. A rajongók közé tartozik még a Szex és New York szinte valamennyi szereplője például Sarah Jessica Parker, Kim Catrall, de a másik „Jóbarátos” Courtney Cox is, sőt a gyönyörű Charlize Theron, vagy Gwyneth Paltrow is. Azonban nem csak a hölgyek körében vált kedvelté, hiszen Hugh Grant is ezzel erősít.

A Pilates egy igazán hatékony alakformáló sport

Mi a titok?
Nincs titok, hiszen elég megtanulnunk a helyes légzést, a mozgássorokat és némi tapasztalatszerzés után magunk is gyakorolhatunk otthon, nincs szükség semmi másra, csak egy szőnyegre. De előtte persze fontos lefektetni az alapokat, és a Pilates lényegét: a légzés és a test eggyé válik, egymást erősítik a mozgás során, az izmok nyúlnak. Az alhasi légzés az egyik legfontosabb pont, melyet helyesen kell elsajátítanunk az órán, valamint a három legfontosabb izomzat egyszerre történő mozgatását, ahonnan a többi mozgás kiindul majd, ezek: alsó hátrész, csípő, alhas.
Ha nem vált be az aerobic, nem szereted a cardio edzéseket, de úgy érzed a jóga „csak” a lelkedet frissíti, akkor a Pilatesben nem fogsz csalódni, hiszen edzés közben rájössz majd, hogy tested belülről változik, a gondolataid megtisztulásán keresztül, eközben pedig kőkemény hasizmod lesz. Valóban ez az egyik legjobb test- és lélekformáló edzésmód. Szóval nincs mese, a Pilates tényleg neked való!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest