… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség A legnagyobb hibák diétázáskor

A legnagyobb hibák diétázáskor

Kár is tagadni, hiszen kész tényként vehetjük, hogy minden nő diétázott már életében legalább egyszer. Aztán ez a többségnél egy szinte folyamatos gyakorlattá is vált, ha elérte a kívánt eredményt azért, ha nem, hát azért. És, valljuk be, ritka az a nő, aki tökéletesen elégedett alakjával, még a szupermodellek és a filmcsillagok is megtesznek mindent azért, hogy a lehető legszebbek és legkarcsúbbak legyenek. Azonban nézzük csak meg, mi lehet annak az oka, ha egy diéta nem működik! Hiszen másoknak jól bevált, nekem miért nem? Valószínűleg azért, amiért még ezer másik nőnek sem. Amikor diétára adjuk fejünket, hajlamosak vagyunk bakikat elkövetni, amelyek megfosztanak minket a lehetőségtől, hogy a kívánt alakot és eredményt elérjük. A legmeglepőbb dolog pedig, hogy általában nem is vagyunk tudatában annak, hogy egyáltalán bármi féle hibát követnénk el. De akkor most vegyük is lajstromba a legtipikusabbakat!

1. Gyakorlatok
 A fogyókúrázás sohasem működik testmozgás nélkül. Bármennyire is közhelynek hangzik a tény igaz. Még, ha le is adunk egy keveset, nagyon gyorsan visszajöhet, ha megnyugszunk és kiengedünk. Nem is beszélve arról, hogy mindeközben nagy elégedettségünkben újra nassolni kezdünk, hogy megjutalmazzuk magunkat szuper teljesítményünkért. Ezzel ellentétben, ha a diéta mellett rendszeresen mozgunk, sportolunk is, akkor nemcsak, hogy gyorsabban égetjük el szervezetünkből a zsírt, hanem a már leadott kilók visszaszivárgása sem foroghat kockán. Tipp: ha nem szeretünk futni, vagy a konditeremben izzadni, válasszunk testhezállóbb, kreatívabb mozgást, mint például a stretching, jóga vagy zumba. Sőt, akár tánctanfolyamokra is eljárhatunk, így gyorsan és vidáman szabadulhatunk meg a kilóktól!

2. Reggeli
Sose hagyjuk ki a reggelit, ha diétázunk. Mivel, mire reggel felkelünk, ideális esetben 8-10 óra is eltelik a legutolsó étkezés óta, így szervezetünknek energiára, tápanyagra van szüksége, ahhoz, hogy megfelelően működésbe léphessen. Továbbá, ha reggelizünk, sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy délben, illetve este túlegyük magunkat, kiéhezve rávessük magunkat az első ételre, ami szembe jön velünk. Tipp: ha reggel mindig nagy rohanásban vagyunk, vásároljunk be előre gyümölcsökből, zöldségekből és joghurtokból, hogy reggel csak elég legyen bedobni valamit a táskába!

3. Együnk eleget
Szervezetünknek bizonyos mennyiségű kalóriára van szüksége, hogy egészségesen, megfelelően működjön a nap folyamán. Ha 1000 kalóriánál kevesebbet viszünk be naponta, akkor az hosszabb távon egészségügyi problémákat is okozhat. Itt nem csak a kalóriahiány lehet baj, hanem a különböző nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok megfelelő bevitele is, még akkor is, ha azokat különböző étrend kiegészítő kapszulák formájában pótoljuk. Hiszen természetes forrásból, például gyümölcsökből, tejtermékekből sokkal jobban és egészségesebb módon juthatnak szervezetünkbe a hiányzó anyagok. Ezeken felül még anyagcserénkben is zavart okozhat a hosszú időn át fennálló koplalás, aminek helyreállítása akár évekbe is kerülhet.

4. Fejadag kontrol
Nagyon fontos az egyszerre elfogyasztott étel mennyisége. Ha túl sokat eszünk egyszerre, vagyis többet, mint amennyit a szervezetünk fel tud dolgozni, természetesen elkezdődnek lerakódni a kis zsírpárnácskák. Szóval a porciók betartása az egyik legfontosabb dolog, amit diétázáskor, sőt, a mindennapokban is szem előtt kell tartanunk. Sose feledjük: inkább együnk ötször egy nap keveset, mint háromszor túl sokat.

5. Érzelmi evés
 A mai rohanó világban a mindennapok természetes velejárójává vált a stressz, ami szinte minden korosztályt, nőt és férfit is fenyeget. A gondok, megoldandó feladatok csak növekednek? Ilyenkor a legegyszerűbbnek tűnik elmenekülni valamibe, ami valljuk be, nálunk, nőknél sokszor az evés. Hogy megóvjuk magunkat ettől, meg kell találnunk a módját, hogy hogyan vezethetjük le a mindennapi feszültséget és oldhatjuk meg a leghatékonyabban problémáinkat. Tipp: a mozgás köztudottan hatékony megoldás a stressz ellen, de egy pihentető relaxálás vagy wellnessezés is csodákra lehet képes.

6. Kiadós alvás
Elegendő mennyiségű alvás éppolyan fontos szervezetünknek, mint az étel vagy a víz. Ha nem figyelünk arra, hogy eleget pihenjünk, erőfeszítéseink a tartós súlycsökkentés elérésére könnyen kárba veszhetnek. Ki gondolta volna, hogy a fogyás elengedhetetlen kísérője az alvás? És még egy jó hír, az alvás nemcsak ahhoz szükséges, hogy megszabaduljunk a nem kívánt kilóktól, hanem bőrünk szépségének megóvására, ráncaink és szem alatti karikáink megelőzésére is kitűnően alkalmas.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest