… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség A leghatékonyabb szúnyogűző növények: Ezeket tartsd a balkonon!

A leghatékonyabb szúnyogűző növények: Ezeket tartsd a balkonon!

Ha nálad is előszeretettel vendégeskednek szúnyogok a lakásban, néhány természetes praktikával, és gyönyörű szobanövénnyel elűzheted őket, és megszüntetheted az inváziót!

Nyáron ezek az idegesítő vérszívók rengeteg kellementséget okoznak évről-évre, amellett, hogy tönkreteszik szabadtéri szórakozásunkat, még éjszaka a lakásunkba is szívesen időznek. Manapság számos rovarűző recept létezik, a különböző riasztókrémek, elektromos kütyük, és spray-k amellett, hogy egészségtelenek ránk nézve is, gyakran nem hogy távoltarják, hanem pont, hogy vonzzák a szemtelen rovarokat. A szúnyogokat természetes úton is távol tarthatod számunkra kellemes illóolajokkal, és néhány gyönyörű szobanövénnyel!

Rozmaring
A rozmaringban található olajak igazi természetes szúnyogriasztók. A növény akár 4-5 méter magasra is megnőhet, és gyönyörű kék virágokat növeszt. Ez a kellemes illatú zöld levelű meleg időben fejlődik a leggyorsabban, így nyáron kiváló védőbástyája lehet otthonunknak. Persze nem csak szúnyogriasztóként használhatjuk, hanem ínycsiklandozó fűszerként is ételeink készítéséhez, a konyhakertben ilyenkor nyáron éppen ezért nélkülözhetetlen. Egy hatásos gyors szúnyogriasztó recept: Keverj el 4 csepp rozmaring illóolajat ¼ csésze olívaolajjal, és tárold a keveréket száraz, hűvös helyen.

Körömvirág
A körömvirágnak nagyon jellegzetes illata van, melyet nem csak a rovarok, de sok ember sem szeret. Két féle fajtájáról beszélhetünk, az afrikai és a francia körömvirágról, de bármelyikről is legyen szó, mindkettő rendkívül hatásos a szúnyogok ellen. Ajánlott a virágot kertünkben is elültetni, főként a zöldségek közelében, ugyanis taszítja a levéltetveket, és más rovarokat is.  A növényt gyönyörű színekben pompázhat, a sárgától, a narancssárgán át, egészészen a tűzpiros virágokig. Gondozása szempontjából fontos, hogy meleg, és napkedvelő növény, így érdemes világos helyre ültetni, vagy elhelyezni. Helyezd el az erkélyre, vagy az ablakba, meglátod milyen hatásos.

Macskamenta
A macskamenta a menta növények családjába tartozik, a közelmúltban elismert szúnyogriasztó növénnyé nyilvánították. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint, 10-szer hatékonyabb, mint néhány kémiai rovarirtó szer. A macskamentának gyönyörű fehér virágai vannak. Ezt a hatásos növényt számos formában használhatod a kártevők, és szúnyogok ellen, akár friss zúzott levelekként, vagy folyékony állagban a bőrre kenve.

Dohányvirág
A dohányvirág nem csak a szúnyogokat, de más kártevőket is távol tart. Igénytelen, termeszthetjük napon, vagy árnyékban, a virágai erős illatot bocsájtanak ki, ami vonzza a pillangókat. A virágok lila, rózsaszín, fehér színekben pompáznak, azonban a gyönyörű külső mögött mérgező természet lakozik, így csak bizonyos óvintézkedések mellett termesszük, gyerekektől pedig tartsuk távol.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest