… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 6 bombabiztos módszer a csuklás megszüntetésére

6 bombabiztos módszer a csuklás megszüntetésére

Mindenki aki, csuklott már életében tudja azt, hogy ez egy vicces, ugyanakkor kifejezetten kellemetlen tünet tud lenni. Általában a legrosszabbkor jön, nagy nyilvánosság előtt, ha pedig nem műlik el néhány perc alatt kínossá válhat. De vajon mi okozza a csuklást, és mit tehetünk, hogy gyorsan megszüntessük? Íme néhány szuper házi praktika arra az esetre, ha csak kevés időd van, hogy megszabadulj tőle!

A csuklás tulajdonképpen reflex, a rekeszizom önkéntelen összehúzódása váltja ki. A tüdőbe hirtelen beáramló levegőtől a gégefedő lezárul, ettől alakul ki a már mindenki által ismert hang. Kiválthatja túlzott alkohol bevitel , forró, vagy csípős ételt  fogyasztása, esetleg ha túl gyorsan eszünk vagy iszunk, és persze ha hevesen sírunk vagy nevetünk. Elmulasztására számos házi módszer létezik, most összegyűjtöttük a leghatásosabbakat!

Nyelvnyújtogatás
Amikor senki nem figyel nyújtsd ki néhányszor a nyelved. Ez a gyakorlat az énekesek és színészek egyik legbeváltabb fegyvere, mivel a mozdulat stimulálja a nyílást a hangszalagok között. Hatására meglátod, azonnal simábban fogsz lélegezni, és enyhíti azokat a görcsöket, melyek a csuklást okozzák.

Egy kanál citromlé
Egy hirtelen savanyú inger, mint a citromlé hatására a csuklás azonnal elmúlhat. Vegyél be egy evőkanál frissen facsart citromlevet, vagy almaecetet. Az ízlelőbimbók ellen indított támadás segít majd megbirkózni a problémával.

Görcsoldó cukor
A célra egyébként az édes ízek is megfelelnek, tegyél egy teáskanál cukrot, vagy mézet meleg vízbe, gargarizálj vele egy kicsit, majd nyeld le. Ez azért hatásos, mert a cukor elmulasztja a rekeszizom görcsös állapotát. A cukrot akát önmagában is lenyelheted, így még eredményesebb hatást válthatsz ki.

Tartsd vissza a levegőt!
Az egyik leghatásosabb módszer a csuklás elállítására, hatását a tudomány is igazolta. A technika egyszerű: Vegyél nagy levegőt, majd tartsd benn, míg 20-ig elszámolsz magadban. Ez segít megemelni a vér széndioxid szintjét, ezáltal megszünteti a problémát is.

Néhány korty víz – De hogyan?
A víz kortyonként fogyasztása szintén az egyik legelterjedtebb módszerek közé tartozik. Általában kilenc kis kortyot szoktak javasolni, a számnak azonban semmi jelentősége nincsen. Hatásos lehet a szívószállal kísérletezel, de a jégkocka szopogatás is megteszi. A lényeg, hogy egyenletes mozgásra kényszerítsd a rekeszizmod.

A papírzacskó trükk
Fújj bele néhányat egy papírzacskóba, majd lélegezz mélyeket. A lényeg, hogy nagy erővel fújj bele, a zacskót pedig szorosan illeszd a szádhoz, nehogy kiszökjön a levegő.

 

 

 

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest