… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 40-50-60 év felett is karcsún

40-50-60 év felett is karcsún

Az életkor előrehaladtával testünkben különböző változások állnak be:

 • csökken a teherbírásunk
 • lassulnak az anyagcsere folyamatok, ezért gyarapodhat a testsúly
 • a különböző érzékszervek romolhatnak
 • felléphetnek egészségügyi problémák (leggyakoribbak: magas vérnyomás, cukorbetegség, keringési zavarok)
 • más lesz a bőrünk tapintása, stb.

40-50-60 év felett is lehet fiatalosan élni

A legtöbb 40-es/50-es/60-as éveiben járó hölgy bizonyára tapasztalta már, hogy bár ugyanannyit eszik, mint eddig, mégis plusz kilók és centik jelennek meg itt-ott, és ezektől a kis párnácskáktól már nem lehet olyan könnyedén, rövid idő alatt megszabadulni. Időközben pedig folyton olyan képeket lehet látni a magazinokban és az interneten, ahol a középkorú vagy annál idősebb színésznők kicsattanó formában vannak. Ott van például Jennifer Aniston vagy Meryl Streep. Ne csak irigykedve nézzük őket, hanem mutassuk meg, hogy mi is képesek vagyunk jól kinézni. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásra is fektessünk hangsúlyt, persze a lehetőségeinkhez mérten. Ha szükségét érezzük, akár szakembert is felkereshetünk, aki segít nekünk. A döntés joga mindenkinek a kezében van! Persze mi, nők sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy túl sűrűn rágódunk azon, hogy hogyan lehetnénk karcsúbbak, és a sok morfondírozás közben egyre gyatrábbnak ítéljük meg jelenlegi helyzetünket, kinézetünket. Miután az önostorozás nem használ, sőt, árt, ezért érdemes leszokni róla, de hát ugye könnyű mondani.

Mit tehet az, aki 40 fölött vagy jócskán 40 fölött is szeretne karcsú maradni?Az első fontos lépcső a táplálkozás megreformálása.

Karcsúsító ételek, italok
Érdemes már az elején leszögezni, hogy a hangzatosabbnál hangzatosabb diétáknak nem fogunk be dőlni, például nem akarunk 2 hét alatt 5 kilót fogyni káposztaleves kúrával. Az évek alatt felkúszott plusz kilókkal kapcsolatban ne tűzzünk ki irracionális elvárásokat. A lényeg a fokozatosság, nem pedig a gyorsaság! A szigorú diéták helyett a tartós életmódváltás az, ami igazi sikert hozhat. Ha valakinek csupán pár centi feleslegese van itt-ott, akkor nem ajánlott drasztikus diétába kezdenie, elég, ha kezdetnek megváltoztatja pár étkezési szokását.

 • Napi szinten érdemes friss és nyers zöldséget, gyümölcsöt enni, de gyümölcscentrifugában készíthetünk magunkban kellemes ízű dzsúszokat is – ezek a nap különböző szakaszaiban energiával töltenek fel.
 • Az izmok leépülésének megállításához fontos a megfelelő fehérjepótlás, az öregedés visszaszorításában pedig az antioxidánsokban dús ételek lehetnek segítségünkre. Ezen kívül lényeges a rostfogyasztás növelése.
 • Ami a folyadékfogyasztást illeti, helyezzük előtérbe a tiszta (lehetőleg lúgos) vizet, illetve a méregtelenítő teákat, gyógyteákat.
 • Ha a sok-sok gyümölcs-zöldség-víz-tea kombináción kívül elkezdjük mérsékelni a szénhidrát fogyasztásunkat is, akkor már elmondhatjuk magunkról, hogy elindultunk az egészséges életmód felé vezető úton.

Karcsúsító mozgásformák
40-50-60 éves kor felett sajnos kezdetét veszi az izomtömegveszteség, éppen ezért ajánlott arra törekedni, hogy izmainkat minél többször használjuk, terheljük. Ha régóta nem sportoltunk, akkor kezdetben elég, ha naponta mozgunk egy fél órát-órát, ez akár lehet egy kis séta, egy rövidebb távú biciklizés vagy egy kisebb fogócska gyerekekkel, esetleg unokákkal. Így hamar megtapasztalhatjuk, hogy a mozgás kiváló kikapcsolódás!

Ha ez a ’’bemelegítés’’ megvolt, akkor jöhet a következő fokozat: heti 3X min. 20 perc testmozgás. Gondoljunk csak bele, mostanra éppen az életkor az egyik legfontosabb érv a mozgás (újra)kezdése mellett. Mielőtt azonban mozgásformát választanánk, célszerű kivizsgáltatni magunkat orvossal, hogy megfelelő-e a fizikai állapotunk. Mozogni társaságban mindig jobb, ezért érdemes körbenézni, hogy a lakóhelyünkhöz közel hol található olyan mozgásstúdió, ahol kedvünkre való sportot űzhetünk, méghozzá többedmagunkkal.

Pár népszerű mozgásforma 40-50-60 év felett:

 • Pilates: a keleti mozgáskultúra egyes eszközeit ötvözi, és a gyakorlatok végrehajtásánál kiemelt fontosságú a megfelelő légzéstechnika.
 • Úszás: kitűnően megmozgatja a test összes izmát.
 • Nordic walking: ha szeretjük a természetet, érdemes kipróbálni.
 • Gyógytorna: gerinc-, ízületi problémák esetén kimondottan javasolt.

Karcsúsító kozmetikai kezelések – kavitációs zsírbontás
Mi van, akkor, ha rendszeresen mozgunk, igyekszünk egészségesen étkezni, mégis úgy érezzük, hogy egy-egy testrészünkre mintha bebetonozódott volna az a bizonyos pár centi? Ilyenkor jönnek szóba a kozmetikai kezelések, amik célzottan segítenek eltüntetni a zsírpárnákat. A karcsúsító kozmetikai kezelések közül a kavitációs zsírbontás rendkívül közkedvelt, hiszen az ultrahanghullám képes arra, hogy a zsírsejteknek a számát, nem pedig a térfogatukat csökkentse, ezért a hatás tartós lesz.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest