… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 3 eredményes alternatív módszer szénanátha ellen 

3 eredményes alternatív módszer szénanátha ellen 

Itt a tavasz! A nappalok egyre hosszabbak, a madarak fészket raknak, nyílnak a virágok. És kezdődik az allergiaszezon… Az elsők között az éger, a mogyoró és a tiszafa kezd virágozni, később csatlakozik a fűz, a kőris, a juhar, a nyár, a fenyőfélék stb. Áprilisban indítanak támadást a füvek, a fészkesek, a nyír, a platán, a hárs, és így tovább, egészen késő őszig. Egy biztos: minden pollennek eljön a maga ideje, és ezzel egy időben az emberiség jelentős hányada – 20-30%-a – megtapasztalja a szénanáthát, mely nemre és korra való tekintet nélkül bárkit érinthet. Az orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, torokfájás csak a kezdet. A láthatatlan kis szemcsék a tüdőbe jutva nehézlégzést, fulladást is okozhatnak, sőt, súlyosabb esetekben akár az egész testre kiterjedő sokkos állapotot is.

Hogyan védekezhetünk a pollenallergia ellen? A gyógyszerek általában hatásosak lehetnek ugyan, de, mint tudjuk, mindnek előfordulhatnak nemkívánatos mellékhatásai pl. álmosság, és nem mindig alkalmazhatók biztonságosan – főleg hosszú távon. Gondoljunk például a várandós és szoptató kismamákra. De a különböző antihisztaminok, szteroidok, nyálkahártya lohasztók, szemcseppek stb. szedése mellett is jó, ha van a tarsolyunkban néhány gyengédebb módszer.

  1. Légtisztítás

Először is célszerű, ha igyekszünk elkerülni az allergéneket. Ez persze a levegőben terjedő, mindenhová beférkőző támadók esetében nem egyszerű vállalkozás. Annak érdekében, hogy távol tartsuk otthonunktól a nemkívánatos betolakodókat, segíthet az alapos és rendszeres takarítás, az esti hajmosás, a hazatérés utáni ruhacsere, és az, ha napközben zárva tartjuk az ablakokat, ajtókat. Emellett jó szolgálatot tehet egy légtisztító berendezés, ami ráadásul a kórokozókat, a vegyi anyagokat és a szagokat is eltávolítja. Az allergiás tünetek enyhítésén kívül nyugodtabb alvást, jobb közérzetet, és ezzel összességében egészségesebb életet eredményez.

  1. Sókristályok

Tudjuk, hogy milyen hasznos és jó a szervezetünk számára a sós levegő, melyhez „természetes állapotában” a tengernél vagy sóbányákban juthatunk hozzá. A tüsszögés és torokkaparás közepette talán el is ábrándozunk néha azon, milyen jó lenne most ott lenni, és friss, egészséges levegőt szívni. A teljes allergiaszezont azonban valószínűleg nem tölthetjük egy ilyen helyen, ám a só jótékony hatását elhozhatjuk az otthonunkba vagy akár magunknál hordhatjuk a zsebünkben! Elég, ha éjszakára bekapcsoljuk a hálószobánkban lévő sóterápiás készüléket, és szinte észrevétlenül, mindenféle erőfeszítés nélkül fog javulni a közérzetünk. Hasonló elven működik a sópipa és a kompresszoros inhalátor, mely a sókristályok jótékony hatású anyagait közvetlenül a légúti rendszerbe juttatva tisztítja, védi, gyógyítja az irritált nyálkahártyát. Előnye, hogy bárhová magunkkal vihetjük, és elég lehet akár csak napi pár percet használni. Ezek az eszközök nemcsak az allergiás tünetek jelentkezése esetén hasznosak, hanem megelőzésre és mindenféle légúti betegség gyógyítására is alkalmasak, úgyhogy akár egész évben használhatjuk őket.

  1. Fényterápia

Kevésbé ismert, új alternatív módszer a fényterápia. A – mellesleg magyar tudósok által feltalált – fájdalommentes beavatkozás során néhány percen keresztül intenzív, összetett fény éri az orrnyálkahártyát, ami változásokat okoz az allergiáért felelős sejtek működésében, és a tünetek enyhülnek. A legtöbb beteg jelentős javulásról számol be. Általában 4-6 kezelésre van szükség. Az ismételt terápiák elősegítik a szervezet toleranciáját az allergén iránt, így akár teljes gyógyuláshoz is vezethetnek. Ez a meglepően hatékony módszer hazánkban néhány egészségközpontban elérhető.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest