… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség „Senkinek nem kellene úgy meghalnia, hogy a fogait egy pohár vízben tartja”

„Senkinek nem kellene úgy meghalnia, hogy a fogait egy pohár vízben tartja”

Az idézet a modern fogászati implantáció atyjától, Per Ingvar Brånemark professzortól származik, aki május 3-án ünnepli 85. születésnapját. A svéd szakember véletlen felfedezésének köszönhetően, ötven éve van megoldás a fogatlanság problémájára. 

Az akkor még élettani kutatásokkal foglalkozó Brånemark, az 1950-es években jött rá, hogy a különböző fémek közül a titán az, amely képes a szervezetbe beépülni, integrálódni. A kísérletek során azt tapasztalta kutatócsoportjával, hogy a titán teljes egészében beépült a csontba.

Ez a felfedezés indította útjára a modernkori implantológiát. Brånemark ortopéd sebészként végtag amputált betegeken kezdte alkalmazni  a titán implantátumokat, majd nem sokkal később a fogászatban is bevezették ezt az eljárást a hiányzó fogak pótlására. Néhány évvel később az ő részvételével alapították meg az első implantátum gyártó svéd céget, mely mára a világ legnagyobb ilyen vállalatává nőtte ki magát. Az implantológus szakember még ma is aktív, előadásokat tart, és a világ számos országban működik a nevét viselő, csont élettani kutatásokkal, implantológiával foglalkozó intézet.

Az első olyan, fogak pótlására alkalmazott beültetést, amely lényegében már az újkori implantológia előhírnöke volt, 1965-ben végezte el Per Ingvar Brånemark. Bár korábban is voltak kezdetleges módszerek, melyekkel fogpótlásokat készítettek, de az igazi áttörést a titán biológiai viselkedésének felfedezése hozta el. Ezzel indult hódító útjára a korszerű fogászati implantológia.

Dr. Czinkóczy Béla szájsebész, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője a felfedezés jelentőségét abban látja, hogy olyan hosszú távú, stabil megoldást tud kínálni ez az eljárás, amely a fogatlanság problémáját képes megoldani. A Brånemark nevével fémjelzett módszer nagyszerűségét bizonyítja, hogy ma is ugyanazokat az alapelveket alkalmazzák, amelyeket közel ötven éve a svéd szakember dolgozott ki.

A titán mind a mai napig a legsikeresebben alkalmazott fém a különböző implantátumok gyártására. Az eltelt 50 év bebizonyította, hogy semmilyen allergiás, gyulladásos, vagy daganatos reakciót nem vált ki a szervezetből, és akár élethosszig tartó viselése sem okoz semmilyen elváltozást, vagy egészségkárosodást az emberi szervezetben.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest