… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Szemvédő élelmiszerek: ezeket érdemes fogyasztani

Szemvédő élelmiszerek: ezeket érdemes fogyasztani

A számítógépek erős mesterséges fényei, a káros sugarak, sőt még a szálló pollenek is terhelik a szemet, így a látásromlás egyre több fiatal és idős embert érint, a látás lassan igazi kinccsé válik, amit óvnunk kell amennyire csak tudjuk.

Milyen anyagokra van szüksége a szervezetünknek, hogy kifogástalanul működjön a szemünk?

Ahhoz, hogy a szem ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben és kifogástalanul működjön, számos vitamin és ásványi anyag segítségével érhető el. A leghatásosabb és a legolcsóbb megoldás, ha ezeket természetes formában visszük be a szervezetbe az étkezéssel.

Milyen vitaminokra van elsősorban szüksége a szemnek?

A legfontosabb az A -vitamin, főként a retinol és a béta-karotin, de a B2-, a C-, és az E-vitamin, a lutein, a zeaxantin és az omega -3 és -6 zsírsavak ugyancsak hasznosak. Ezek az étkezésben is helyet kaphatnak a zöldségek, a gyümölcsök és a halak formájában.

A következő alapanyagok felhasználását érdemes tervezni az étrendbe:

  • Sárgarépa

A répa hasznos zöldség a szem egészségére nézve, tele van béta-karotinnal, retinollal és luteinnel, amelyek főtt vagy sült formában érvényesülnek a legjobban, nagyon finom köret lehet belőle.

  • Narancssárga zöldségek

Közülük a sütőtök szintén béta-karotin, retinol, E-vitamin tartalma miatt hasznos, legjobb sütve vagy főzve, de krémleves formájában is kiváló.

  • Tőkehalmáj

A-vitamin és gazdag D- vitamin tartalom mellett jelentős az E-vitamin és az omega-3 zsírsav tartalma is. Kapható konzervként, salátába vagy tésztába keverve ízletes alapanyag.

  • Egyéb tengeri halak

A látás védelme érdekében fontos lenne az egyéb tengeri halak fogyasztása, nem csak az omega-3 tartalma jelentős, hanem szelénben is gazdag ami segíti az E-vitamin felszívódását.

  • Tojás

A tojás sárgája retinolt, luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyeknek erős szemvédő hatása van, így a tojás minden formában hasznos az emberi szervezet számára.

  • Fekete áfonya

A fekete áfonya természetes antioxidánsokat, antociánt tartalmaz, ami híres a retinavédő tulajdonságairól. Gyümölcs salátát és zabkását érdemes vele gazdagítani.

  • Csonthéjasok

A csonthéjasok egészséges rágcsálnivalók. A mandula E-vitaminnal van tele, míg a brazil dió szeléntartalma igen magas, a dió és mogyorófélék cinktartalma jelentős, ami segíti az A-vitamin felszívódását.

  • Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek gazdagok luteinben és a zeaxantinban, így védik a szem retináját a káros sugaraktól is, főként sütve vagy főzve.

  • Kelbimbó

A spenóthoz hasonlóan sokan nem szeretik, pedig luteint és zeaxantint tartalmaz, sütve igen finom köret, de levesbe is főzhető.

AVA érintésmentes látásvizsgálatra lehet jelentkezni, időpontfoglalás optikushoz Budapesten a Galéria Optikában.

Összegezve

A látásunk megtartása érdekében mi is sokat tehetünk, ezért fontos, hogy az étkezések során, előnyben részesítsük azokat az élelmiszereket, amelyek összetevői segítenek ebben.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest

Life magazin
Life magazin
Réka blogja: L.O.V tavaszi újdonságok