Majáról, a méhecskéről egy kedves kis mese jut eszünkbe, és bizonyára azt is jól tudjuk, hogy mennyi áldásos hatása van a méhek által előállított nedűnek.
A méz könnyen hozzáférhető, áldásos hatású élelmiszerünk. Köztudott persze, hogy méhek állítják elő, de mit is kell tudnunk róla? Túlnyomórészt szénhidrátból áll, ami a méhecskék által összegyűjtött nektárból származik. A nektárt pici, csíkos szárnyasaink garatváladékuk segítségével alakítják cukrokká. Alapját a gyümölcs-, és szőlőcukor képezi, emellett tartalmaz nádcukrot, dextrint, malátát és egyéb egyszerű cukrokat, ásványi elemeket (vas, réz, mangán, szilícium, klór, mész, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium, stb.) , és vitaminokat ( a B-komplexhez tartozóakat) és enzimeket, illetve aminosavakat, fehérjéket is.
Igazi energiabomba, ami segít vércukorszintünk szinten tartásában (tudni kell, hogy a szőlőcukor sokkal gyorsabban emeli meg a vér cukorszintjét, mint a gyümölcscukor, és gyorsabban is bomlik le. E két cukorfajta aránya határozza meg a mézünk fizikai tulajdonságait: mennyire sötét vagy világos, folyós vagy sűrűbb, hajlamos a kristályosodásra stb.) Emellett meg kell említeni, hogy a méz tartalmazza azon növény hatóanyagait, melynek virágporából van, tehát például a hársméz nagyon jó hatással van a légúti panaszokra.
A méz javallatai, hatásai:
– erősítő, energiaadó
– ajánlott fáradtság, gyengeség esetén, mivel az egyszerű cukrok már a száj nyálkahártyáján át kezdenek felszívódni, és átalakulás (lebontás) nélkül a vérbe kerülnek (energiát adnak). Az erejét visszanyerő ember hangulata, közérzete is javul.
– felső légúti gyulladásoknál 1 kk. méz elszopogatása hozzásegít a gyógyuláshoz
– mandulagyulladásnál a méz baktériumölő, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatása érvényesül (főként akác-, gesztenye-, hárs-, hagymaméz)
– a méz baktérium- és vírusellenes is, természetes módon erősíti az immunrendszert (baktériumos hasmenés, meghűlés, influenza)
– elősegíti az emésztést, enyhe hashajtó
– gyorsan (szinte közvetlenül) hat a szívre (koszorúserek vérellátási zavarai, infarktus utókezelése, szívritmuszavarok, szívizomgyulladás, magas vérnyomás)
– májvédő szer (a máj működéséhez szőlőcukrot szolgáltat)
– vitaminok, ásványi anyagok, enzimek
– nyugtató hatása is van
Forrás: http://napidoktor.hu