… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Távoli tájak különleges ínyencségei, melyeket meg kell kóstolnod!

Távoli tájak különleges ínyencségei, melyeket meg kell kóstolnod!

Szokatlan ízek, egzotikus illatok, és rendkívüli tápanyagok. Ahogyan a divat világban, úgy az élelmiszerek között is megvannak az évről-évre változó trendek! Összegyűjtöttünk néhány ritka, és finom zöldséget és gyümölcsöt, melyek amellett, hogy nem mindennapi ízvilágot rejtenek, szervezetünk számára kincset érnek!

 

Cupuacu gyümölcs

A cupuacu egy viszonylag ismeretlen gyümölcs, Brazíliából származik. Évszázadok óta fogyasztják az őslakosok, és az Egyesült államokban is egyre népszerűbb. Leginkább úgy néz ki, mintha a papayát, és a kókuszdiót kereszteztük volna. A héja nagyon hasonló a kókuszdióéhoz, érdekessége, hogy egy enyhén csokoládés íze keveredik benne egyesek szerint az ananásszal, mások szerint, banánnal, vagy a sárgadinnyével. Olyan, mintha Willy Wonka csokoládébirodalmából származna, mivel annyira egyedi, hogy semmi sem hasonlítható az ízéhez.

Fekete fokhagyma
A fokhagymát egy fermentációs eljárásnak vetik alá, ennek során melanoidin termelődik, egy sötét anyag, feketére festi a hagymát. Ha ebben az erjesztett formában főzöl vele, megkaphatod a fokhagyma összes fantasztikus egészségügyi előnyeit szúrós szag és gyilkos lehelet nélkül. A fekete fokhagyma kétszer több antioxidánst tartalmaz, mint fehér társa, és természetes antibiotikus hatásai is sokkal jobban érvényesülnek. A szakértő szerint, fogyasszuk a fokhagymát rendszeresen az egészséges immunrendszer erősítése érdekében különösen a hideg évszakban influenza szezon idején.

Adzuki bab
Az adzuki bab híres gyulladásgátló összetevőiről, segíti a vesék és a húgyhólyag megfelelő működését. Tele van oldható rosttal, melynek segítségével hosszabban érezhetjük a telítettség érzetét. Több fehérjét és kevesebb zsírt tartalmaz, mint bármelyik hüvelyes társa. Csökkenti a szélütés kockázatát, emellett pedig a magas vérnyomás ellen is nagyszerűen használható.

Kendermagolaj
A kendermagok növényi alapú fehérjéje gazdag forrása az omega-3, és omega-6 esszenciális zsírsavaknak. Emellett nervonic savat is tartalmaz, mely csökkenti az elhízás, a szívbetegségek kockázatát. Keverheted salátákba vagy egy finom reggeli turmixba.

Kukicha vessző tea
Ez a Japánból származó zöld tea 6-szor több kalciumot tartalmaz, mint a tej. Fogyaszthatjuk hidegen és melegen, a belőle készült ital koffeintartalma alacsony. Enyhíti a haspuffadást, emellett magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Krémes, édes, és enyhén diós íze van.

Chia mag
A chia magok igazi kincsek a gyomornak, és az emésztőrendszernek magas rosttartalmuknak hála. Korábban csak kisebb körben volt ismert, és főként italként fogyasztották. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, valamint élelmi rostokat. Hatékonyan használható szívbetegségek, cukorbetegségek, és a depresszió ellen. Az elmúlt években jelentős szerepet kapott a táplálkozásban.

Jeruzsálemi articsóka, avagy csicsóka
A jeruzsálemi articsóka magas vastartalmáról híres, segít csökkenteni a koleszterinszintet, és a fáradtság érzetet, növeli a koncentráció mértékét, valamint jó hatással van az anyagcsere folyamatokra is.

Görögszéna
A curry-ben gyakran előforduló anyag nagyszerű gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. Ha teát készítesz belőle, segít csökkenteni a magas lázat, és megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól.

Kumatsuna
Ez a sötétzöld leves zöldség gyakori az ázsiai konyhában. Gazdag C és A-vitaminban, és tele van kalciummal. Fogyaszthatod krumplival, levesekkel vagy fokhagymával is.

 



 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest