Dietetikusok kutatásai bebizonyították, hogy bizonyos ételek hatékonyan enyhítik gyógyszerek nélkül is a régóta fennálló, folyamatos fájdalmat. Gyógyszerek helyett próbálj ki, néhány nagyszerű megoldást a természetből, melyek enyhítik a kellemetlen tüneteteket.
Ha az embert folyamatosan valamilyen kellemetlen fájdalom gyötri, legyen szó akár hátfájásról, migrénről, vagy ízületi fájdalmakról, hajlamos folyamatos gyógyszeres kezeléshez nyúlni. Persze a fájdalomcsillapítóknak, a gyulladáscsökkentő szereknek, és más piruláknak is meg van a helye a tünetek enyhítésében, nem ezek a készítmények jelentik az egyetlen megoldást. Néhány természetes összetevő önmagában is csökkenti a fájdalmat, emellett a megfelelő diéta, segíti a gyógyszerek hatékonyságát is, így elkerülhető a pirulahegyek folyamatos használata. „Számos olyan étel van, melyet megfelelően beépítve a diétánkba enyhítik a fájdalmat. Fontos azonban tisztában lenni azzal is, hogy mit nem szabad ilyenkor fogyasztani. A keményítőben, cukorban, telített zsírokban gazdag étrend bekapcsolja a gyulladásos reakciót a szervezetben, ami csak növeli a fájdalmat.”- mondja Alison Massey a Blatimore-i Orvosi Központ dietetikus szakértője.
Lazac és chia mag
A lazac ereje abban rejlik, hogy tele van esszenciális zsírsavakkal, többek között nagy adagban tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek segítenek csökkenteni a fájdalmat okozó gyulladást a szervezetben. Ha nem kedveled a halat, kipróbálhatod a chia mag diétát is, mely szintén gazdag omega-3 zsírsavakban. „Híres sportolók ezrei alkalmazzák a chia magot étrendjükben, mivel csökkenti az edzések okozta gyulladást a szervezetükben.” –mondja a híres Los Angeles-i dietetikus szakértő Ashley Koff. A chia mag bármelyik egészségügyi boltban megtalálható, teheted salátákba, omlettbe, vagy akár tejbe is. Ennek a magnak enyhe diós íze van, akár turmixban is kiváló lehet.
Nyers kókuszvíz
A fájdalmat sokszor fokozhatja a dehidratáció, illetve a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. A nyers kókuszdió vize a legjobb természetes eszköze a hidratálásnak, emellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, mely folyadék formájában jobban hat a szervezetben. Az eredmény, hogy a sejtek azonnal felszívják a káliumot, és így gyorsan enyhítik a fájdalmat.
Ananász és papaya
A trópusi gyümölcsök nyáron nem csak üdítőek, de a fájdalomcsillapításban is nagy szerepük van. Az ananász és a papaya számos olyan enzimet tartalmaz , melyek segítenek lebontani a fájdalmat okozó fehérjéket a szervezetben. Készíts ezekből a gyümölcsökből ínycsiklandozó, gyógyító turmixot, nem kell hozzá más, mint egy csésze kockára vágott ananász, 1 csésze kockára vágott, kimagozott papaya, ¾ csésze jégkocka, ¾ csésze cukrozatlan ananászlé, és ½ teáskanál vanília-kivonat.
Kurkuma és gyömbér
Számos tanulmány számolt már be a kurkuma jótékony hatásairól a szervezetre. A kurkumában található kurkumin nevű anyag, egy olyan hatékony antioxidáns, mely felszabadítja a gyulladással kapcsolatban álló enzimeket. 2010-ben a kutatók ennek a különleges növénynek a hatását tesztelték 50 oszteoporózisban szenvedő betegen. 90 nap után a betegek 58 százaléka a fájdalom enyhüléséről számolt be. A kurkuma mellett a gyömbér is olyan erőteljes természetes gyulladáscsökkentő, hogy összetevői az aszpirin, és számos fájdalomcsillapító riválisává teszi, kutatások szerint bizonyos esetekben megközelíti a gyógyszerek hatékonyságát.