2012. április. 17.
Fogaink természetes színe soha nem hófehér, hanem sokkal inkább csontszínű. Ez azért sem meglepő, mert a fogak valójában csontok, melyek színe alkati kérdés is. Elszíneződésük életmódunknak tudható be, mely főként bizonyos ételekben található festékanyagok hatására történik.
- Legalább másfél havonta cseréld le a fogkefédet, mert az elhasznált sörték nem tudják eltávolítani a lepedéket a fogakról.
- A fogközökben lévő lepedéket nehéz eltávolítani, és ez szintén a fogak romlásához és elszíneződéséhez vezethet. Ezt fogselyemmel és szájzuhany használatával tudod elkerülni.
- Savas ételek után legalább másfél-két óráig ne moss fogat, ugyanis a sav gyengíti a fogzománcot, így a savas étel fogyasztása utáni fogmosás fokozza a zománcréteg kopását. Étkezés után egyszerűen csak öblögess vagy igyál tiszta vizet!
- Lehetőleg kerüld a túl sok édességet, a cukros üdítőket, melyek rontják és elszínezik a fogakat. Nyáron pedig nem árt, ha a jégkockával is csínján bánsz, hiszen a hirtelen hideg nem tesz jót a fogaidnak!
- Figyelj a megfelelő kalciumbevitelre, mely leginkább sajtokból, olajos magvakból szívódik fel a leghatékonyabban.
- A jó fogmosási technika nélkülözhetetlen: fentről az íny felől lefelé tartó, söprő mozdulatokkal tudod a legjobban megtisztítani a fogsorodat. Így kíméled, de egy kicsit át is masszírozod az ínyedet.