… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Kisgyerek mellé milyen kisállat való?

Kisgyerek mellé milyen kisállat való?

A kutyákon és a macskákon kívül még számos más lehetőség közül is választhatunk, amikor kisgyermek mellé keresünk háziállatot. Az otthonukban kiskedvencekkel rendelkező gyermekek jobb szociális készségekkel és önértékeléssel rendelkeznek. A kisállat simogatása mindemellett csökkenti a stresszt, a magányt és a szorongást. Számos előnyt kínál tehát a házikedvencek tartása.

A legnépszerűbb kisállatok gyerekeknek

Hörcsögök, tengerimalacok, csincsillák, nyulak, macskák, kutyák, teknősök, halak…, de melyiket válasszuk? Természetesen a legkedveltebbekkel kezdtük a sort. Habár kinézetre az első három szőrgombóc meglehetősen hasonló lehet, igényeik és a gyerekekkel való interakcióik tekintetében nagyon is eltérőek. Ezek a kis bújós, szőrös háziállatok könnyebben gondozhatók, megfizethetőbbek és nem igényelnek annyi figyelmet, időt mint a nagyobbacska négylábú társaik, ezért jó választás lehet kisgyermekes családokba. Ne feledjük azonban, hogy a fajtajellegeken kívül is mindegyiknek egyedi igényei és karakterisztikái vannak!

Könnyebb az olyan állattal, amelyik nyugodt, barátságos, nem félős és nem agresszív. A hiperaktív kedvencek egy ideig talán mókásak lehetnek, de a túlzott energia levezetése később meglehetősen fárasztóvá válhat. A papagáj is jó választás lehetne, de gyakran zajosak, valamint a csőrükkel csíphetnek. Mérlegeljük a lehetőségeinket, olvassunk utána a választott fajnak, fajtának, hiszen mindenkinek más lehet az ideális kedvenc!

Segít a választásban, ha megvizsgálunk néhány tényezőt

A választás általában nem bonyolult, amennyiben úgy keresünk háziállatot, hogy tudjuk mit szeretnénk, milyen elvárásokat támasztunk vele szemben, illetve azzal is tisztában vagyunk, hogy mi mit tudunk nyújtani, mit vagyunk hajlandóak tenni, esetleg feláldozni érte. Ha olyan háziállatot keresünk, amelyik kevesebb interakciót igényel és csak szórakoztató nézni őket, akkor egy futóegér vagy akár egy csincsilla is megfelelő lehet. Amennyiben pedig egy társra, az önzetlen szeretet érzésére vágyunk, akkor egy kutya lehet a leghálásabb választás.

Írjunk össze egy listát azokról az állatokról, amik szóba jöhetnek. Ezután vegyük sorba mindegyiket, beszéljük át a lehetőségeket és így kiderülhet, hogy mi lenne a legjobb háziállat a család számára. Összeszedtünk néhány tényezőt, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni a döntés előtt.

●      A háziállat várható élettartama

A hörcsögök átlagos élettartama körülbelül 3 év. A tengerimalacok élettartama hosszabb – körülbelül 5 – 7 év. Ezeket érdemes fontolóra venni vásárláskor, hiszen, ha a gyerek elveszti az érdeklődését a gondozás iránt, az évek rendkívül hosszúnak tűnhetnek. Azonban, ha nagyon kötődik az állathoz, akkor a három év inkább rövidnek mondható. Amikor a kedvencét elveszíti és először kell szembesülnie az elmúlással, a veszteség kétségtelenül felkavaró lesz, bár lehetőséget adhat neki egy fontos életleckére is: hogy minden mulandó. Fontos, hogy ott lehetünk vele, foghatjuk a kezét, amikor a gyermekünk átéli az első ilyen élményét. A gyerekek nagyon ragaszkodhatnak a háziállatokhoz, ezért mindenképpen figyelembe kell venni az érzelmi kötődés tényét.

●      Helyigény

Van megfelelő helyiség (lakótér, udvari terület stb.) a kiválasztott háziállat számára? A kis kedvenc fekhelyének/ketrecének tartózkodási helye egyben befolyásolhatja a legmegfelelőbb állatfaj kiválasztását. Azt is meg kell fontolni egy nagyobb testű állat választása esetén (például kutya), hogy be tudjuk-e majd fogadni felnőtt méretében is.

●      Gondozási követelmények és igények

Megoszthatjuk a családban a gondozási feladatokat? Pénzügyileg felkészültünk arra, hogy megfelelően gondozzuk az állatot?

A kedvencek számára online is vásárolható eledel, játék, vitamin, felszerelés és ápolási kellék, így az a szempont, hogy van-e a közelben állateledel bolt, ma már nem releváns.

●      Egészségügyi költségek

Minden háziállat ellátást igényel. Győződjünk meg arról, hogy van-e a környékén állatorvos, aki segíthet baj esetén. Abban is biztosnak kell lennünk, hogy anyagilag készen állunk a kiskedvenc egészségügyi költségeinek viselésére. Élősködők elleni készítményekkel, samponokkal, vitaminokkal megelőzhetjük a lehetséges problémákat: így nem csak egy boldogabb kedvencet kapunk a mindennapokban, de sokat tehetünk azért is, hogy ne szakadjon ránk olyan egészségügyi ellátást igénylő anyagi teher, ami akár elkerülhető lett volna.

Miután hazavittük az új háziállatot, foglaljunk időpontot az állatorvosnál, hogy felmérhesse az új kedvenc egészségügyi állapotát, ajánlásokat adjon a legmegfelelőbb gondozására.

●      Nyaralás, utazás

Gondoljuk át, hogy hová fogjuk tenni az állatot, ki fogja gondozni akkor, amikor mi nem vagyunk otthon. Milyen gyakran fordul ez elő? Magunkkal tudjuk-e, akajuk-e vinni a kedvencünket egy nyaralásra.

●      Mit vár egy gyerek a háziállattól?

A legtöbben csak egy puha és aranyos játszótársat szeretnének. A kezdeti lelkesedés hamar elillan amikor elmúlik az újdonság varázsa, el kell látni minden egyes nap a feladatokat az állat körül, az állat megnő, kiderül, hogy nem olyan a személyisége, mint a szomszéd gyerek hörcsögének, stb. Ezekkel is érdemes még az előtt számolni, hogy magunkhoz vennénk egy érző, értelmes kisállatot. 

●      Vegyük figyelembe a gyerek személyiségét

Gyermekünk elég nyugodt, elég nagy, elég megfontolt ahhoz, hogy bánni tudjon egy apróbb, törékenyebb élőlénnyel? Figyelembe kell vennünk a háziállat igényeit és a gyermek képességét arra, hogy azokat tiszteletben tartsa. Nem minden állat viseli jól, ha erősen megszorítják, a lábát vagy a fülét huzogatják. 

●      Mit teszünk, ha gyermekünk elveszti az érdeklődését a háziállat iránt?

Az állat ne szenvedjen azért, mert a gyermek már nem tud vagy nem akar gondoskodni róla. Gondoljuk át, hogy képesek vagyunk-e felelősséget vállalni a kisállat gondozásáért (beleértve érzelmi szükségleteit is, a törődést). Vállaljunk-e adott esetben, hogy új, szeretetteljes otthont találunk az állat számára?

Érdemes személyesen is megismertetni a kedvencet a gyerekkel, hogy meglássuk: kialakul-e a kapcsolat közöttük. Kérdezzünk meg az állatkereskedés alkalmazottait a kisállat ellátási követelményeiről, származásáról, viselkedéséről.

Kisállat gondozása

A felelősség elsajátítására nagyszerű lehetőséget kínál az állattartás. Végezzük együtt az állatgondozási feladatokat, hogy megtanítsuk a gyereket a felelősségvállalásra és a megbízhatóságra. Simogassuk együtt az állatokat, törődjünk vele minden nap, adjunk neki eledelt és friss vizet. A tapasztalt szülők és a háziállat tulajdonosok tudják jól, hogy ehhez sok türelem, idő és erőfeszítés szükséges, de az otthonunk és életünk megosztásának megtérülése az a feltétel nélküli szeretet, amelyet a gondozott háziállat ad. Azt pedig biztosan állíthatjuk, hogy nagyon megéri!

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest