… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Fondorlatos bacik, avagy amit nem tudunk a takarításról

Fondorlatos bacik, avagy amit nem tudunk a takarításról

Legtöbben már gyerekkorban megtapasztaljuk, hogy bizony takarítania mindenkinek kell. Legyen az csak a ruháink elpakolása, segítség a konyhában vagy egy gyors porszívózás, amikor már kész vagyunk mindennel. A gyakorlottabbak, mint például az édesanyák már tudják, hogy melyik feladatot mikor és mivel érdemes csinálni, viszont vannak tények, amit sokan nem ismernek. Baktériumok és korokozók lesznek most terítéken, persze csak képletesen.

Felületek kontra bacik

healthy_kitchen_1Bár nem is hinnénk, de manapság rengeteg olyan eszközzel és felülettel találkozunk, amelyeknek köszönhetően folyamatosan ki vagyunk téve a nem látható kórokozók veszélyének. Ilyen például az okostelefon. Mindig nálunk van, babrálunk rajta napközben, evéskor szórakoztatjuk magunkat vele és hazafelé sem tesszük le. Kapaszkodjunk meg: egy átlagos telefon felületén tízszer annyi baktérium van, mint egy WC ülőkén. Márpedig nem sűrűn látni embereket kezet mosni telefon használat után.

A hűtőnk is tartogat meglepetéseket – egy átlagos frigóban 750x több a baci, mint amennyi szabad lenne[1]: mondjuk kiömlött egy kis lé reggel az ételhordóból pakolás közben vagy nem dobtuk ki a múlt heti maradékot, mert nem volt idő, esetleg megromlott a tej és a dugót se tettük rá a megbontott boros üvegre a hétvégén. Mind-mind lehetőség a baktériumok elburjánzására.

dettolTelefont és hűtőt, bár nem sűrűn, de szokás takarítani. Viszont mi van azokkal az eszközeinkkel, amelyeket takarításra használunk? Konyhai szivacsaink, rongyaink és törlőkendőink felelnek azokért a felszínekért, amelyek érintkeznek a táplálékunkkal. Nem gondolunk bele – hiszen minden nap tisztítunk velük – de a vizes, nedves környezet teremti meg a rosszindulatú mikrobák melegágyát. Az Arizonai Egyetem kutatása szerint egy négyzetcentiméteren akár 10 millió baktérium is leledzhet takarító eszközeinken[2].

Na de ha koszos a szivacs és a törlőkendő, mit jelent ez ránk nézve? Betegségeknek és fertőzéseknek tesszük ki mind magunkat, mind szeretteinket.Egyes kutatások szerint a gyomorrontások többsége az otthoni eszközök tisztátlansága miatt alakul ki, és futótűzként söpörhet végig mindenkin, akivel kapcsolatba kerülünk, legyen az kolléga, barát vagy éppen a családunk.

[1] Forrás: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2050643/Most-dangerous-place-fridge-With-8-000-bacteria-square-centimetre-salad-drawer.html

[2]Forrás: http://www.bbc.com/news/magazine-20324304

Hozzászólások

Pin It on Pinterest