… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 7 módszer, hogyan csökkentheti a technológia a stresszt

7 módszer, hogyan csökkentheti a technológia a stresszt

A mai rohanó világunkban sokkal több dolog miatt idegeskedünk, mint korábban. Egészségünk szempontjából elengedhetetlen, hogy egyensúlyt teremtsünk a munka, a család és a társadalmi kapcsolataink között.

A legtöbb embernek a mindennapi életben tapasztalható nyomás miatt szinte lehetetlenné válik a kikapcsolódás, sokan még szabadidejükben sem tudnak leereszteni. Nagyon sok figyelmet fordítunk a technológiai vívmányokra, ami stresszt okoz. Ez a cikk most olyan módszereket vesz górcső alá, amelyekkel a technológia pont hogy segítségünkre lehet a stressz csökkentésében. A stressz csökkentése hozzájárul az egészségünk és jóllétünk fokozásához. Ez pedig megadja nekünk a kiegyensúlyozott életmód sikeres megvalósításához szükséges energiát. Számos online alkalmazás, játék, sőt olyan online kaszinó is elérhető már, mint például az energywin vélemények, amelyek mind-mind segíthetnek a stressz csökkentésében.

A technológia használata szórakozásra
A legtöbb ember túl fáradt ahhoz, hogy szórakozni menjen egy hosszú, kemény munkanap után. A technológia és a stressz két olyan fogalom, amelyek hathatnak egymásra negatívan és pozitívan egyaránt. A technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy különféle szórakozási lehetőségeket élvezhessünk otthonról, laptop vagy mobil eszköz segítségével. Ezek a szórakoztatási formák mentálisan stimulálnak, és segíthetnek elterelni a figyelmét a mindennapi élet stresszéről. Az online szórakoztató világ folyamatosan növekszik és fejlődik. Terjeszkedése olyan gyors és nagyléptékű, hogy olyan ismert szakértők, mint Deli Péter, stabil karriert építettek belőlük. Péter profilját itt tekintheti meg.

A technológia csökkentheti a munkahelyi stresszt
A munkahelyi stressz nagyon gyakori probléma. Az értekezletek adminisztrációja, szervezése és ütemezése olyan feladatok, amelyeket hagyományosan papíron végeztek, ám napjainkra a technológia lehetővé tette e feladatok digitalizálását. Ez csökkenti a stresszt, mivel nem kell keresgélni vagy iktatni a különféle dokumentumokat. A papír ráadásul könnyen sérül, és a fontos információk elvesztése érzékeny veszteségeket okozhat. Ez a probléma elkerülhető, ha minden digitálisan folyik. A technológia felhasználásának egyéb módjai a munkahelyi stressz csökkentésére az egyre népszerűbb Skype vagy Zoom találkozók. Ezek lehetővé teszik a meetingek megtartását akkor is, ha az alkalmazottak otthonról dolgoznak.

Viselhető eszközök és egészségügyi alkalmazások használata
Az egészség és a sport mindannyiunk életének fontos része. A rohanó életmóddal, amelyet a legtöbb ember vezet, kihívássá válik a napi egészségügyi teljesítmények nyomon követése. Szerencsére az olyan találmányok, mint a Fitbit, segíthetnek ezek nyomon követésében. Nem véletlen, hogy a viselhető elektronikus eszközöket az angol nyelvben gyakran szokás stresszmenedzselő eszköznek is hívni. Bizonyos mobiltelefonok nyomon követik a naponta megtett lépések számát. Ez a fajta egészségkövető eszköz lehetővé teszi számunkra, hogy úgy töltsük el a napunkat, hogy ne kelljen külön figyelmet szentelni fittségünkre és aktivitási szintünkre.

Relaxációs alkalmazások
Léteznek letölthető mobilalkalmazások, amelyek megkönnyítik, hogy pihenni és relaxálni tudjunk. Ha túlterheltnek érzi magát, van olyan alkalmazás, amely végigvezeti Önt a nyugtató légzési technikákon és relaxációs gyakorlatokon. Vannak olyan alkalmazások is, amelyek jóga és 10 perces gyakorlatok segítségével segítenek a stresszoldásban.

Emlékeztető alkalmazások
Könnyű annyira belemerülni a munkánkba, vagy annyira elköteleződni tevékenységünk iránt, hogy megfeledkezünk az öngondoskodásról. Egyes alkalmazások személyre szabott BMI-nk alapján kiszámíthatják, hogy mennyi vizet kell innunk naponta, hogy egészségesek maradjunk. Ezután az alkalmazás rendszeres időközönként emlékezteti Önt a vízivásra, ez pedig segít abban, hogy egész nap hidratált maradjon. Az emlékeztető alkalmazások másik példája az a típus, amelyek folyamatosan tájékoztatnak a közelgő születésnapokról és eseményekről. Vannak olyan emlékeztető alkalmazások is, amelyek akkor jelennek meg, amikor ideje bevásárolni otthonra; ezen alkalmazások használata mind-mind csökkenti a stresszszintünket.

Zene és inspiráció
A zene vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb módja a stresszcsökkentésnek. Korábban a zenehallgatás jóformán lekorlátozódott az otthonunkra vagy esetleg az autónkra. A technológia lehetővé tette, hogy előbb csak zenét tölthessünk le és tárolhassuk a telefonunkon, majd rohamosan tovább fejlődött, letöltés nélkül is elérhetővé vált a zenehallgatás élménye. Fülhallgatónk segítségével pedig szinte bárhol meghallgathatjuk kedvenceinket. Sok mobil eszköz még FM rádióval is rendelkezik. Azok számára, akik nem élvezik a zenét, vannak például podcastok. Itt inspiráló történeteket hallgathatunk, és felfrissíthetjük hangulatunkat.

Szocializáció
A rohanó világunkban sajnos könnyen elveszítjük a kapcsolatot a barátokkal és a családdal. A közösségi média lehetővé teszi az azonnali újracsatlakozást. A képek készítése és megosztása szeretteinkkel napjainkban ugyancsak gyors és egyszerű. A közösségi média segít abban, hogy kiradírozzuk a bűntudat érzését, hogy nem töltünk elég időt a számunkra fontos emberekkel. Ez a bűntudat bizony úgyszintén a stressz egyik formája, és a technológia segít ennek leküzdésében.

Konklúzió
A technológia gyökeresen megváltoztatta életmódunkat. Ha okosan használjuk, hozzájárulhat ahhoz, hogy egészséges, produktív életmódot folytassunk. A technológia segíthet az egészségünk megőrzésében, valamint a megkopott kapcsolataink újraélesztésében. Az, hogy a technológia milyen előnyökkel jár az életünkben, csakis attól függ, hogy hogyan használjuk.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest