Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/lifemagazin.hu/wp-content/themes/lifemagazin2/functions.php on line 15
3+1 tipp fogfájás ellen - Life magazin

… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 3+1 tipp fogfájás ellen

3+1 tipp fogfájás ellen

Az egyik legelviselhetetlenebb fájdalom kétségkívül a fogfájás. De melyek a fogfájás okai és hogyan csillapíthatjuk ezt a fájdalmat?

A fogfájás az egyik legkínzóbb érzés, mely megkeserítheti mindennapjainkat. A fájdalomnak minden esetben valamilyen oka van, ezért nem hunyhatunk csak úgy szemet felette. A legjobb, ha azonnal fogorvoshoz fordulunk, de létezik egy-két házi praktika is, amit bevethetünk a fogfájás csillapítására.

Fogszuvasodás, fogbélgyulladás és társaik
A fájdalom lehet tompa fogfájás, vagy éles, lüktető érzés, amelyek jelentkezhetnek spontán, de valamilyen ingerre is. Akármelyiket is tapasztaljuk, az biztos, hogy kellemetlen fájdalomban van részünk. A fogfájás okai közé leggyakrabban a fognyaki érzékenységet, a fogszuvasodást, a fogbélgyulladást, a fogágybetegséget és az arcüreggyulladást soroljuk, valamint a bölcsességfog okozta kisugárzó fájdalom is ide tartozik.

Házi praktikák a fogfájás ellen
Előfordulhat, hogy nem kapunk hirtelen időpontot kedvenc fogorvosunkhoz, vagy egyszerűen csak nincs lehetőségünk meglátogatni a rendelőt. Ebben az esetben léteznek különböző házi praktikák a fogfájás ellen. Azonban azt ki kell emelnünk, hogy ezek a trükkök leginkább a fájdalom csillapítására, és nem a probléma okának megszüntetésére vonatkoznak.

Gyógynövények és gyógyteák
A gyógynövények és az azokból készült gyógyteák már számos területen bizonyították hatásukat. A langyos feketetea filter, vagy a kamilla-, esetleg zsályateába áztatott vattakorong remek borogató, hiszen segít csökkenteni a gyulladást és a duzzanatot.

Jeges borogatás és sós vizes öblögetés
A másik igen kedvelt módszer, ami nem csak fogfájás ellen, de orrvérzés, ínsérülés vagy bármilyen duzzanat ellen kiváló orvosság, az a jég. A jeget minden esetben tegyük bele egy nejlonzacskóba vagy egy textilanyagba, és így jegeljük vele a gyulladt felületet. A víz nem csak szilárd, de folyékony halmazállapotban is segítségünkre lehet, ha nincs kéznél egy fagyasztó. Ilyenkor egy kevés sót keverjünk egy pohár langyos vízbe, majd öblögessünk az oldattal. Ennek köszönhetően tisztábbak lesznek fogaink, valamint a duzzadt íny is leapad.

Egy hétköznapi fűszer is csodákra képes
Ha ez nem lenne elég, és a konyha polcain megbújik egy kis kurkuma, gyömbér vagy szegfűszeg, akkor ezekkel a fűszerekkel is csökkenthetjük fájdalmainkat.

Milyen gyógyszert vegyek be?
Abban az esetben, ha nem vagyunk megelégedve a házi praktikákkal, de épp nem tudunk azonnal orvoshoz fordulni, akkor a fájdalomcsillapító gyógyszer hatásában kell bíznunk. Ilyenkor az NSAID típusú gyógyszerek közül érdemes választani, de figyelembe kell venni, hogy ezek sem szüntetik meg a fájdalom forrását.

Összegzés
A fogfájás okai mögött sok olyan tényező állhat, amelyet laikusként számításba sem vennénk. A házi praktikák sok esetben csillapíthatják a fájdalmat, de előfordulhat az is, hogy csak még nagyobb gondot okoznak. Ha fogfájást tapasztalunk, forduljunk fogorvoshoz, amilyen hamar csak lehet!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest