… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 10 élelmiszer az egészséges szemekért és jó látásért

10 élelmiszer az egészséges szemekért és jó látásért

Gondoltuk volna, hogy az élelmiszerek, melyeket naponta fogyasztunk, befolyással vannak szemünk egészségére és ezzel együtt látásunkra is?

Aki most azonnal a répára gondol, jó úton jár, de ezen kívül más élelmiszerek is segíthetik látásunk javulását, szemünk egészségét.

Csak répát enni túl unalmas lenne.

Két út is létezik azok számára, akik kifejezetten szemük egészségére szeretnének koncentrálni.

Az egyik, miszerint szemtornát végzünk, ezzel erősítve a szem izmait.

Gyakorlatokra számtalan lehetőséget találunk az interneten.

A másik út, ha odafigyelünk táplálkozásunkra.

Ebben nem csak a répa segíthet.

latas

Piros paprika

A piros paprika rengeteg C-vitamint tartalmaz, és kevés kalóriát.

A C-vitamin nagyon fontos a szemben található véredények átjárhatóságának biztosításában, ráadásul megakadályozza a szürke hályog kialakulását. Más zöldségek és gyümölcsök is hasonló mennyiségű C-vitamint tartalmaznak, mint például a karfiol, papaya, eper.

Ezeket az élelmiszereket azonban legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, mert a C-vitamin nagy része megsemmisül hő hatására.

A piros paprika további előnye, hogy A és E vitamint is tartalmaz, melyek létfontosságú vitaminok a jó látáshoz.

Napraforgómagvak, diófélék

Már napi 30 g napraforgómag vagy mandula is pótolja szervezetünkben a napi E-vitamin szükségletet. Az E-vitamin lassítja az időskori makula degenerációt (AMD). Az E-vitamin ezen kívül segít csökkenteni az esélyét a szürke hályog kialakulásának, ami szintén idős korban jellemző.

Mogyoró, földimogyoró és még a mogyoróvaj is segíti a jó látást.

Sötét leveles zöldségek

Kel, spenót, kelkáposzta, ezek mind szintén rengeteg C-vitamin tartalmaznak, és karotonoidokat is, melyek szintén létfontosságúak a jó látáshoz. Ezek együttesen csökkentik a krónikus szembetegségek kialakulását, ráadásul plusz érdekesség, hogy a kék fény megszűrésért is felelősek, mely kifejezetten károsítja a retinát. A szabad gyökökről is sokat hallottunk már. Nos a szabad gyökök ellen is hatásosak a sötét levelű zöldségek.

Lazac

A retina egészségét szintén elősegítik az Omega 3 zsírsavak. A lazacban ez nagy mennyiségben megtalálható. Jó hír, hogy nem csak a lazacban, ami nem számít olcsó élelmiszernek, de még ugyan így segíthetjük látásunk javulását, vagy jó látásunk megtartását, ha tonhalat, pisztrángot és egyéb tengeri halakat fogyasztunk. Azok, akik kis mennyiségben visznek be szervezetükbe Omega 3 zsírsavakat, hajlamosak lehetnek a szemszárazságra.

Édesburgonya

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök, mint például az édesburgonya, sárgarépa, sárgadinnye, mangó vagy barack, nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaznak, és A-vitamint. Ezek példásul felelősek azért, hogy szemünk könnyen reagáljon a fényre vagy a sötétségre. A farkasvakságról biztosan hallottunk már. Ennek a betegségnek a kialakulására az esély szintén csökkenthető élelmiszerekkel.

Tojás

A tojás szintén nagyon egészséges látásunkat illetően. Csak kevesen tudják, de a tojás sárgája sok karotonoidot tartalmaz, ami szintén jót tesz a szemnek.

Sovány húsok, baromfi, osztriga

A cink is fontos szerepet játszik látásunkban. Az A-vitamin pedig a retina épségéért felelős. A retina pedig melanin pigmenteket termel, és ebben a termelési folyamatban van nagy szerepe a cinknek. Együnk minél több sovány húst, mint csirkemell, pulykamell. Aki pedig szereti az ínyencségeket, bátran ehet kagylót, osztrigát.

Bab és hüvelyesek

Kifejezetten ajánlott vegetáriánusok számára a hüvelyes félék fogyasztása, mert ők nem viszik be szervezetükbe a kellő mennyiségű cinket sovány húsokkal. Csicseriborsó, vese bab, lencse, mind jó választás lehetnek.

Sütőtök

Ki szereti a sütőtököt?

Szemüveget viselünk?

Már tudjuk, hogy romlik szemünk, látásunk?

Nos remek hír, mert a sütőtök is segíthet látásunk megóvásában, javításában. Rengeteg C-vitamint, karotonoidokat tartalmaz a sütőtök. Ezen kívül cink is nagy mennyiségben található meg benne. A cukkini szintén gazdag C-vitaminban és cinkben. És, ha még ez nem lenne elég, akkor Omega 3 zsírsav is megtalálható benne nagy mennyiségben. Igazi szuper étel!

Brokkoli, kelbimbó

Oké, a kelbimbót nem sokan szeretik, de a brokkolit már annál többen. Béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin, antioxidánsok, ezek minden benne vannak ezekben a zöld zöldségekben. Ideje elkezdeni fogyasztani őket, ha eddig nem tettük.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest