… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Pasztellszínek a férfi ruhatárban

Pasztellszínek a férfi ruhatárban

Divatajánlóinkban általában igyekszünk a színek viselésére buzdítani a férfiakat – természetesen csak a nekik elfogadható keretek között. Ezúttal azt vesszük sorra, hogyan illeszthetők be legoptimálisabban és mégis változatosan a pasztellszínek a férfiak ruhatárába.

Milyenek is a pasztellszínek?

Összefoglalóan pasztellszíneknek nevezik azokat a halvány, lágy színeket, melyek nem pusztán világosak, de a legkevésbé sem élénk árnyalatúak. Legjellemzőbb tulajdonságuk ez a visszafogott színhatás, ami annak köszönhető, hogy az adott színből (legyen az kék, zöld vagy vörös, stb.) igen keveset tartalmaz, és főként a fehér komponens dominál benne. Így jönnek létre azok a babakékek, halvány mályvák, menták, levendulák, púder- és barackszínek, melyek az úgynevezett pasztellszíneket leginkább jellemzik.

Ezek a kifejezetten finom, visszafogott színárnyalatok valamikor a 80-as években szivárogtak be a férfidivatba, és noha azóta számtalan egyéb trend jelent meg a “férfi-színek” palettáján (beleértve a harsány színeket és nagy mintákat is), azóta is töretlenül tartják magukat. Az tehát nem is kérdés, hogy van-e helyük a halvány, pasztell színeknek egy férfi ruhatárában – a kérdés mindössze annyi, hogyan viseljük és mivel kombináljuk őket.

0Színhatások pasztellszínekkel

A pasztell árnyalatú színekkel alapvetően visszafogott eleganciát és finomságot tudunk sugallni. De mint mindennel, ezzel is játszhatunk a kívánt összhatás elérése érdekében: attól függően, hogy mivel kombináljuk, erre a finomságra ráerősíthetünk, vagy éppen ellensúlyozhatjuk is, elmozdítva egy dinamikusabb irányba.

Semleges színekkel kombinálva

A pasztellszíneket legegyszerűbb semleges színekkel kombinálni: fehérrel, szürkével, bézzsel, khakivel, sötétkékkel vagy feketével – ezekkel ugyanis egészen biztosan nem ütik egymást, jól fognak harmonizálni, és hagyják érvényesülni magának a pasztellnek a hatását. Közülük a világos árnyalatok (a fehér különböző tónusai, a bézs és a világosszürke) fokozzák a finom eleganciát, míg a sötétebb tónusúak (a farmerkék, barna, khaki és a fekete) kissé ellenpontozzák azt, vagyis minimálisan erőteljesebb, karakteresebb, “macsósabb” hatást váltanak ki, megőrizve persze az alap visszafogottságot.

Más pasztellszínekkel kombinálva

A pasztellszínek – mivel alapvetően hasonló tónusúak – jól mutatnak más pasztellszínnel kombinálva. Harmonikus színhatást lehet elérni, ha a színkörön egymás mellett lévő színárnyalatokat válogatunk össze: például rózsaszíneset lilással, kéket zöldessel. 

Izgalmasabb színösszeállítást érhetünk el az úgynevezett komplementer színek párosításával: ilyen például a lilás a lime-mal, a türkizes a rózsaszínessel, a kék a sárgással.

Élénk színekkel kombinálva

Azt gondolhatnánk, hogy a pasztellszíneket minden esetben elnyomják az élénk színek. A rosszul megválasztott árnyalatoknál ez bizony előfordulhat, ám ha ügyesen párosítjuk őket, tökéletes hatást érhetünk el. Így például egy mélykékhez akár a pasztellkék, akár a halvány rózsaszín is jól mutat, míg a halvány mentához felvehetünk erős sárgát vagy pinket. Ezekkel a színkombinációkkal kétségtelenül körültekintőbben kell eljárni, ám a befektetett figyelem és energia egy izgalmas és egyedi megjelenés formájában fog megtérülni.

Pasztell – a nyár színei

A tavasz és a nyár kifejezetten kedvez a pasztellszínek viselésének, noha évszaktól függetlenül bármikor hordhatjuk őket. Ám nem véletlen, hogy a nyáron különösen kedvelt len és vászon ruhadarabok jellemzően pasztell árnyalatúak, hiszen a természetes anyagok hagyományos festése ezt tette leginkább lehetővé. Így a nyári ruhatárban különösen nagy helyük van a bézs és khaki vászonnadrágoknak és ingeknek, melyeket bátran kombinálhatunk további pasztell ruhadarabokkal: halvány rózsaszín vagy fáradt mályva inggel, pólóval, vagy éppen menta nadrággal, és persze a pasztellkék bármely tengerész stílusú szettbe tökéletesen illik.

Pasztell kombinációk – tuti tippek

Lássunk akkor néhány konkrét összeállítást a pasztellszínek viseléséhez:

Kezdőknek

Akik még csak most barátkoznak a színek viselésével, nekik elsősorban az egyszerű alapösszeállításokat javasoljuk, mint például:

  • sötétkék farmernadrág pasztell kék inggel, rá szükség esetén sötétkék V kivágású pulóver,
  • bézs színű chino nadrág melange rózsaszín galléros pólóval,
  • fekete farmernadrág mentazöld V nyakú pulóverrel, alatta fekete kerek nyakú póló.

A variációkba érdemes a kiegészítőket is bevonni: egy körsál vagy mondjuk egy steppelt mellény akár pasztell-, akár élénk színben jó lehetőség a színvariációk próbálgatására.

Haladóknak

Akik jóban vannak a színekkel, bátrabban kombinálhatják őket: akár a különböző pasztellszíneket egymással, akár egyéb élénk színekkel, a korábban ismertetett főbb szabályszerűségek figyelembevételével. Csak néhány tipp:

  • mosott lazacszínű chino nadrág mentazöld pólóval,
  • fáradt olívazöld farmer- vagy lennadrág egy tompa okker vászoninggel,
  • világos nadrág levendulaszínű inggel, vállára vetve egy élénksárga pulóver,
  • élénkpiros nadrág babakék inggel, hozzá egy piros, sötétlila vagy narancs körsál.

 

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest