… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Lélekmelengető puncsok

Lélekmelengető puncsok

A puncs talán hazánkban kevésbé népszerű és valószínűleg kevesen is készítik, pedig rendkívül finom és a téli, hideg napokon testet-lelket melengető forró ital. Mivel melegen fogyasztjuk és leginkább az őszi/téli időszakban, gyakran elterjedt tévhit, hogy a puncs „ősi” receptje északról származik. Nem is állhatnánk távolabb az igazságtól – már ami a földrajzi tájolást illeti. De hogyan is készül, illetve honnan származik ez az izgalmas és ízletes ital? (x)

A puncs eredete és összetevői

Valójában a puncs receptje és neve is Indiából származik: a hindu pancha, illetve a szanszkrit pantcha szavakból, amely mindkét nyelven „öt”-öt jelent. Pontosan azért, mert az ital eredetileg öt összetevőből – arrakból, konyakból, vízből, cukorból és narancsléből – állt.  Az arrak egy pálma vagy rizsborból erjesztett erős keleti indiai pálinka – ezt az összetevőt a későbbiekben rumra cserélték. Európában és az angolszász országokban a klasszikus puncs készítésénél meg is maradt ez a rum alapú hagyomány.

Mint ahogy sok mindent, a puncsot is a hajós kereskedelemnek köszönhetjük, pontosabban a Kelet-Indiai Társaságnak. Az Indiából hazatérő tengerészek terjesztették el először Angliában, majd egész Európában, olyannyira, hogy szinte divattá vált ez az arisztokratikus ital. Elegáns társaságokban puncs-partikat tartottak, az italt porcelán vagy ezüsttálakban, exkluzív, drága poharakban szervírozták. A puncs meghódította a királyi udvarokat is és az 1700-as évek közepére már Európa minden országában elterjedt és ismert ital volt. A hagyományos puncs koktél most is alkoholból, gyümölcslevekből, és csak öt összetevőből áll. Ami kötelező: bor, cukor, gyümölcslé, fűszerek és rum. Fogyasztása pedig tradicionálisan forrón történik. Természetesen később már nagyon sokféle variációban elkészítették, Svédországban pedig megszületett a puncs jéghideg változata, a calorich-punch.

A modern puncs  

Miután a puncs-recept megjelent Európában, elkezdték módosítani, ízlés szerint kísérletezgettek az összetevőkkel és a különféle ízekkel. A rumot helyettesítették más, alkoholtartalmú italokkal, meleg és gyógynövényes gyümölcsszeleteket adtak hozzá. Ma már az összetevők széles skáláját alkalmazzák a puncs készítésénél, nem ragaszkodnak ahhoz sem, hogy ez eredetileg forró ital volt. Ami azonban a puncs néven készített italokban közös, hogy mindegyik tartalmaz cukrot, és általában valamilyen erős alkoholos összetevőt.

Persze vannak, akik az alkoholmentes változatot részesítik előnyben; ha kizárjuk az alkoholt az ital összetételéből, és például teával helyettesítjük, akkor kiváló koktél lehet a gyermekek számára is. Különösen, ha finom gyümölcsteákat variálunk a recepthez.

A puncsot manapság sok alapanyagból készíthetjük attól függően, hogy mit szeretünk vagy éppen mihez van kedvünk. Ilyenek lehetnek: almapuncs, kávépuncs, narancsos puncs, gránátalmás puncs. Mindezek alternatívája lehet a némiképp egyszerűbb ital, a forró grog, amely forró vízzel vagy teával készül és a rum helyett akár gin is kerülhet bele. A grogot speciális, ún. „grogcsészékben” szolgálják fel, amelyekbe egy üvegkalapácsot vagy kanalat helyeznek el, hogy a csésze ne repedjen meg a forró ital öntésekor.

Fogyasztás felelősséggel!

Noha még kosztümös filmekben gyakran láthatjuk a gyönyörű puncsos tálakat, a modern puncs fogyasztása már nem arisztokratikus bálokon történik, hanem inkább egyetemi bulikon (különösen az angolszász országokban), persze jóval egyszerűbb összetevőkkel mixelik. Ezért is fontos megjegyezni – mint minden alkoholos ital esetében – hogy felelősséggel és mértékkel fogyasszuk. A puncs esetében különösen megtévesztő lehet az édeskés, kellemes, egzotikus íz, szinte itatja magát. Ha ezt betartjuk, remek társasági események kerekedhetnek egy-két pohár puncs mellett, ráadásul a széles recept választék és az összetevők szinte végtelen tárháza valóban teret enged a kreativitásnak, amikor puncs készítésére kerül a sor.

Egy forró és egy jéghideg puncs

Francia puncs, a klasszikus forró recept

6 dl rumot és 40 dkg kristálycukrot tűzálló edényben felforrósítunk. Meggyújtjuk a szeszt és kiégetjük. Eloltjuk a szesz lángját, és egy üveg meleg vörösbort öntünk rá, majd feleresztjük 1,5 liter erős teával. Belecsavarjuk három narancs levét, összekeverjük, és poharakban kínáljuk.

Planter’s Punch, a modernebb, jeges változat

Összetevők: 2 cl citromlé, 1 cl grenadine, 8 cl narancslé, 5 cl Jamaicai barna rum

Shakerben (koktélkeverő) összerázzuk, majd jéggel együtt egy highball típusú koktélos pohárban szervírozzuk. Narancsszelettel és maraschino cseresznyével díszítjük.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest