… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Három aprócska gyűrűsfarkú maki a bécsi állatkertben

Három aprócska gyűrűsfarkú maki a bécsi állatkertben

A Schönbrunni Állatkertben március 19-én ikrek születtek a gyűrűsfarkú makiknál, másnap pedig egy másik makimama hozta világra csemetéjét. Mivel a kattaként is ismert állatok populációja az elmúlt években negyedével csökkent, a bécsi állatkert is részt vesz a nemzetközi fajmegőrző tenyészprogramban.

Márciusban három kis maki is született a Schönbrunni Állatkertben, így a bécsi katták csoportja tizenhat tagúra emelkedett. Az aprócska szőrpamacsok mindössze 70 grammal születtek és első napjaikat szorosan az anyjuk hasára kapaszkodva töltötték. A kis jövevények ma már egyre több időt töltenek az anyjuk hátán, nemüket azonban még nem lehet tudni. „Hamarosan a mászásra is kísérletet tesznek majd a kicsik. Mivel azonban fél évig szopnak, újra és újra vissza fognak térni az anyjukhoz. Körülbelül egy hónapos korukban kezdenek gyümölcsöt és zöldséget is fogyasztani”, mondja Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója. „A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság. Az anya nagy gonddal törődik a csemetékkel, azonban ebben más nőstények is segítenek neki”, folytatja az igazgatónő. A csoportokban élő gyűrűsfarkú makiknál a nőstények szava a mérvadó, a hímek az utódok gondozásában nem játszanak szerepet.

Daniel Zupanc

A Madagaszkár déli területein őshonos makik élettere az elmúlt 25 évben oly mértékben beszűkült, hogy a populáció negyedével csökkent. A Schönbrunni Állatkert szintén részt vesz abban a nemzetközi tenyészprogramban, melynek célja a faj megmentése.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest