A vitaminok a kiegyensúlyozott és egészséges élet alapkövei. Ám korántsem tabletta formájában kell szervezetünket hozzájuk juttatni, hanem megfelelő és változatos táplálkozással! A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadás megfelelő működésében, így megakadályozza a túlzott vérzést. Segíti a szervezetben a kalcium felszívódását, ezért játszik tehát fontos szerepet a csontok egészségének megőrzésében!
Íme 10 élelmiszer, melyek rendszeres fogyasztásával, biztosan megfelelő szinten tartod szervezetet K-vitamin készletét!
– Áfonya: Ahhoz, hogy K-vitaminhoz juttasd szervezeted, fogyassz el egy csésze áfonyát és 36%-a már meg is van az ajánlott napi mennyiségnek!
– Zeller: Egy közepes szár zeller 15%-ot nyújt az ajánlott K-vitamin bevitelből, továbbá kiváló folsav, kalcium és kálium forrás.
– Sárgarépa: Egy közepes sárgarépa biztosít több mint nyolc mikrogramm K-vitamint, ez pedig a 10%-a a napi ajánlott értéknek.
– Spenót: Az egyik legegészségesebb és legtöbb tápanyagot tartalmazó étel a spenót. Függetlenül attól, hogy nyers vagy főtt, a spenót számos vitamin forrása, ásványi anyagokhoz és antioxidánsokhoz juttatja a szervezetet. Beleértve C-vitamint-, vasat-, kalciumot-, és K-vitamint is nyersz belőle.
– Brokkoli: K-vitamin tartama mellett, a brokkoli hozzájárul az egészség az idegrendszer működéséhez, a szem, a szív, a csontok, a vérnyomás, és a bőr egészségéhez.
– Aszalt szilva: Ha nagy szükséged van K-vitaminra, fogyassz minél több szilvát!. Egy csésze tartalmazza az ajánlott napi bevitel 7%-át.
– Kelkáposzta: Egy csésze apróra vágott kelkáposzta biztosítja a szervezet számára a szükséges K-vitamin–közel 70%-át az ajánlott napi bevitelből.
– Szárított paradicsom: Egy csésze aszalt paradicsom tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 29%-át. Emellett, nagyszerű forrása a likopinnak, C-vitaminnak, a kalciumnak és a vasnak.
– Mogyoróhagyma: A mogyoróhagyma, más néven újhagyma, szintén különböző vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttatja szervezetünket. Köztük van a fehérje, rostok, C-vitamin, B-vitamin és a K-vitamin. A mogyoróhagyma is egy sokoldalú élelmiszer, amely megkönnyíti a diétát.
– Málna: A málna tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, beleértve a K-vitamint is, ezért lényeges része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.