A Magyarországon még újnak számító édesítőre, nyugat Európában már évekkel ezelőtt rákaptak az emberek. Mint azt tudjuk, arrafelé sokkal tudatosabb és egészségesebb életmódot élnek, de most itt az ideje, hogy mi is változtassunk! Ehhez pedig első lépésként a fehér cukrot kell elfelejtenünk! Annak aki fogyni szeretne, vagy csak egészségesebben élni, vagy netán cukorbetegségben szenved, mindenképpen ki kell próbálnia a kókuszcukrot!
Mi az a kókuszcukor?
A kókuszcukornak sem ízben, sem színben nincsen köze a kókusz terméséhez, ugyanis a kókuszvirág nektárjából készül. Ennek a természetes édesítőszernek az édesítőereje közel azonos a cukoréval.
A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva. Ezáltal könnyen előfordulhat túlevés, ami a hízás egyik fő oka. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet. Azáltal, hogy alacsony GI ételeket eszünk, biztosítjuk az anyagcserénk egyenletes működését, és testsúlyunk optimális állandóságát.
A nádcukor glikémiás indexe 68, a mézé 55, az agavéé 27 és 41 között változó, ezzel szemben a kókuszcukoré mindössze 35.
Forrás: kissmarta.hu