Szeretek tenni-venni a konyhában, különösen akkor ha nem csupán magamra főzök. A napokban megkívántunk a párommal egy jó rizottót, úgyhogy megpróbálkoztam életem első ilyen jellegű ételével. A végeredmény pedig jobban sikerült a vártnál!:)
Hozzávalók:
1 liter alaplé
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
500 g rizottórizs
2 löket száraz fehérbor
100 g vaj
150 g reszelt parmezán
só, bors (frissen tekerve)
olívaolaj
vaj a főzéshez (2 evőkanál)
A rákhoz:
2 evőkanál vaj
½ marék kakukkfű
½ kg koktélrák vagy garnéla fagyasztott (előfőzve)
csili
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a vajat, az olajjal megolvasztjuk, jöhet bele a hagyma. Lassan, pároljuk a hagymát kb.8-10 percig, 7. percnél beletesszük a fokhagymát 3 percre. Ezután jöhet a rizs, amit folyamatos keverés mellett üvegesre pirítunk. Amikor szép átlátszó, jöhet bele a bor, megvárjuk amíg elillan az alkohol. Korábban elkészítjük az „alaplevet”, ami 2 húsleves kocka feloldva 1 l vízben felforralva. Legkisebb lángon melegen tartjuk, és merőkanállal adagoljuk a rizshez. 1 kanál után megvárjuk, amíg felveszi a rizs a folyadékot, majd jöhet a következő. Ahogy kezd fogyni a folyadék megkóstoljuk, hogy milyen a belseje, ha puha a közepe és elfogyott a lé, elkészült. Jöhet bele a parmezán, só, bors.