… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Programok Nyerj páros jegyet a The Gershwins®’ Porgy és Bess® operakoncertre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra

Nyerj páros jegyet a The Gershwins®’ Porgy és Bess® operakoncertre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra

The Gershwins®’ Porgy és Bess® operakoncert
Írta: George Gershwin, DuBose, Dorothy Heyward és Ira Gershwin BEMUTATÓ angol nyelven, magyar felirattal
2017. június 23. (péntek) és június 25. (vasárnap) Margitszigeti Szabadtéri Színpad 

„Summertime”, „I Wants to Stay Here”,A Woman is a Sometime Thing” – ismerős dallamok, a legnagyobb előadók, többek között Ella Fitzgerald és Louis Armstrong hangján megszólaló, visszatérő slágerek. Mégis ritkán adatik meg, hogy eredeti zenei környezetükben, élőben élvezhessük Gershwin kompozícióit, amelyeket a Porgy és Bess című művéhez megalkotott. A Budapesti Nyári Fesztivál idén erre kínál lehetőséget: szimfonikus koncert show formájában, amerikai sztárénekesekkel és hangulatos vetítéssel varázsolja a Margitsziget Nagyszínpadára a hazánkban ritkán látható, különleges műfajú Gershwin-operát.

porgy_fekvoGershwin 1935-ben írt zseniális jazz-operájának leginkább csak az önálló slágerré vált betétdalait ismeri a közönség. Pedig a művet – a történetszál olyan érzékeny és modern témái mellett, mint a faji és a nemi megkülönböztetés kérdése, vagy az elnyomottság elleni harc egyéni és kollektív tragédiái –, a zenei és nyelvi összetettség, valamint a különlegesen kevert, immár hamisítatlanul amerikaivá lett műfaja valódi kuriózummá teszik az operák világában. Zenéjében, amely az improvizáció érzetét kelti, szervesen egyesülnek az afroamerikai eredetű jazz, a tradicionális fekete zene, a blues és az indián népzene motívumai.

A Porgy és Bess a hazai operaszínpadok ritkán játszott darabja, ami a megvalósítás nehézségeinek köszönhető. Bár a magyarországi ősbemutatót 1970-ben megtartották az Erkel Színházban, a nagysikerű előadást egyik napról a másikra le kellett venni repertoárról, a szigorított szerzői előírások miatt: Gershwin jogutódja ragaszkodott hozzá, hogy a fekete szerepeket kizárólag afroamerikai énekesek alakítsák. A megváltozott feltételek mellett azóta a műnek egyetlen magyarországi bemutatója volt, 1991-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, külföldi vendégszereplőkkel.

Huszonhat évvel a margitszigeti bemutató után most ismét felcsendül a vérbő „amerikai folkopera”, a szerző eredeti szándéka szerint fekete szólistákkal. A szerepek hiteles megformálására olyan amerikai operasztárok érkeznek, mint a Besst alakító Laquita Mitchell, valamint a Porgy-ként színre lépő Kenneth Overton, a legnevesebb amerikai operaházak elismert és népszerű énekesei, akik először lépnek fel hazánkban, a Szabad Tér Színház meghívására.

A szimfonikus zenekari kísérettel, nagy létszámú kórussal és egyedi látványvilággal megvalósuló produkció nemcsak az operarajongóinak nyújt ritka élményt, de a jazz műfaj kedvelőinek is különleges zenei csemegét ígér. www.szabadter.hu

JÁTÉK! JÁTÉK! JÁTÉK!
Játssz velünk és nyerd meg a 2 db páros jegyet a The Gershwins®’ Porgy és Bess® operakoncertre! (június 25 időpontra)

      A szabályokat itt olvashatod el.

Játék kezdete: 2017. június 13. 20:00
Játék vége: 2017. június 21. 20:00
Sorsolás: 2017. június. 21. 21:00

Hozzászólások

Pin It on Pinterest