… ami az élethez kell!

Lorax (6)

A Gru (Despicable Me) alkotói és Dr. Seuss képzeletéből pattant ki a Lorax 3D-CG című animációs film, melynek egyik hőse az erdő őre, aki a remény erejével bátorítja a csüggedőket. A film nézői egy tizenkét éves kisfiú kalandjait élhetik át, aki meg akarja találni az igazi Truffula-fát, mert csak ennek segítségével nyerheti el szíve hölgyének szerelmét. Céljai elérése érdekében meg kell ismernie Lorax történetét, e kissé érdes humorú, de jó szándékú lényét, aki a világ megmentéséért harcol.

A Lorax vicces és érzelmekkel teli kalandok sorával ejti rabul a nézőt, melyek üzenete az, hogy meg kell találnunk az egyensúlyt a természet és a fejlődés között. A cselekmény középpontjában Lorax, ez a mókás és szeretetreméltó lény áll, aki mindent megtesz azért, hogy megvédje a fákat és az állatokat, amelyek közöttük élnek. Miután Valahász kivág egy fát, Lorax kiugrik a tönkből, és határozott figyelmeztetésben részesíti a fiatal vállalkozót.

Truffula-völgy kies vidékét különleges állatok népesítik be – itt röpködnek a Récerucák és úszkálnak a Zümmögőhalak. A legaranyosabb lények pedig a medveszerű Barbalútok, amelyek a fák között csetlenek-botlanak. Loraxnak az erdő őreként komoly próbatételt kell kiállnia, amikor a fiatal és lelkes Valahász kivág egy Truffula-fát, és arra készül, hogy többet is kidönt építőipari vállalkozása számára. Lorax borzasztóan felháborodik e kegyetlen természetrombolás láttán, és felelősségre vonja Valahászt cselekedetéért. Ezzel megkezdődik Lorax és Valahász háborúja, amelynek során bizonyos mértékben megkedvelik egymást. Végül azonban Lorax tehetetlennek bizonyul Valahász határtalan kapzsiságával szemben, aki mindenáron keresztülviszi akaratát, és az utolsó szálig kidönti a fákat – még akkor is, ha ezzel elpusztítja a völgyet.

Hosszú évekkel később már sehol nincsenek fák, és Ted, a tizenkét éves kisfiú elhagyja teljesen iparosított szülővárosát, Thneedville-t, hogy megtalálja Valahászt, és megtudakolja tőle, hogyan szerezhetne egy fát szívszerelme, Audrey számára. Kezdetben kéreti magát, de Valahász meglát valamit Tedben, és elmeséli neki, hogyan találkozott Loraxszal. Ennek hatására a kisfiú elindul, hogy visszahozza a Truffula-fákat, és helyreállítsa ember és természet egyensúlyát Thneedville-ben.

Bemutató: 2012. október 18.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest