Fanyar humor, ínycsiklandozó képkockák, kulináris mágia. Talán ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni Christian Vincent legújabb filmjét, mely Francois Mitterrand és személyi szakácsnőjének történetét meséli el. A főszereplő Catherine Frot olyan szenvedéllyel beszél az ételekről, hogy az könnyeket csal a még a hitetlenek szemébe is.
A történet szerint, Hortense nyugodt vidéki életet él kedves kis szarvasgomba földjén, mikor hirtelen karrierje egy csapásra 180 fokos fordulatot vesz. Az egyszerű hagyományos konyhán nevelkedett szakácsnő az elnöki rezidencián a Palais de Elysée-ben kap munkát. Mitterand arra utasítja Hortense-t, hogy egyszerű családias ételeket készítsen a legjobb francia termékek felhasználásával. Az új gasztro divathullám nagy port kavar az elnöki rezidencián és felbolygatja az Elysée palota életét. Annak ellenére, hogy a francia csodaszakács pillanatok alatt elnyeri a La du Barry (XV. Lajos szeretője) gúnynevet, Hortense és az elnök rövid találkozásaik során egyetlen közös szenvedélynek hódolnak: a hagyományos francia konyha színes világának. Egy idő után azonban Hortense embert próbáló ízelítőt kap a hatalom és a politika kegyetlen világából, miközben ízletes-színes gasztrokombinációkat hoz létre, a körülötte lévők mindent megtesznek, hogy elmozdítsák előkelő pozíciójából. A rendező Christian Vincent Hortense későbbi életébe is bepillantást enged, a megfáradt szakácsnő a kamerák elől az Antarktiszon lévő távoli francia bázisra menekül. A történet párhuzamosan mutatja be, az Elysée nyüzsgését, és az antarktiszi önkéntes száműzetést.
Figyelem, fontos, hogy a filmre semmiképpen se üljünk be éhgyomorra, mert bár az illatok nem szűrődnek át a mozivásznon, az ínycsiklandozó látványvilág épp úgy megviseli a korgó gyomrokat. A gasztromese megtörtént események alapján készült, a valóságban Daniéle Delpeuch szerény vidéki séf volt, mikor az 1890-es években Francois Mitterand magához hívatta, hogy megtegye személyi szakácsának a rezidencián. Daniéle szerepében Catherine Frot tűnik fel, míg Mitterandot a 87 éves író és egyben újságíró Jean d’Ormesson alakítja. Ormesson amatőr a filmes világban, a publikum előtt azonban korántsem ismeretlen az írót korábban a La Figaro publicistájaként ismerhette meg a nagyközönség, cikkeiben nem egyszer bírálta a francia politikust, Mitterandot.
Összességében a film a francia konyha legfelső szintjén prezentálja az ételeket, melyek a hétköznapi ember számára már-már művészeti számba mennek. A karakterek hihetetlenül valóságosak, Catherine Frot nagyszerűen alakítja a nagyszívű séfasszonyt. A film leginkább talán a Julie & Julia-hoz hasonlítható, bár hiányzik belőle az amerikai vonulat. Helyette egy igazi ízig-vérig francia filmet kapunk, melyet romantika, humor, és gyönyörű színes fogások fűszereznek meg.