… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Interjú Jakus Orsolyával, a Vegetáriánus Fesztivál főszervezőjével

Interjú Jakus Orsolyával, a Vegetáriánus Fesztivál főszervezőjével

Az 1990-es évek elején az emberek nyitottabbá váltak az újfajta ezoterikus világszemléletre és a vegetáriánus életmódra. Számos új könyv és kiadvány megjelent természetgyógyászat és ezotéria témában, és sorra alakultak a különböző klubok is (gyógynövénygyűjtő, reiki, agykontroll és radiesztézia klub stb.). Ezekben az években indult el „hódító” útjára a Vegetáriánus Fesztivál.

Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a vegetáriánusok száma. Tömegével jelentek meg vegetáriánus szakácskönyvek, honlapok és blogok. Az élelmiszer üzletek polcaira kikerültek a bio és a vega alapanyagok, a bioboltokban pedig széles választék várja a vegetáriánusokat. Bár a hagyományos éttermek kínálata nem sokat változott, nagyrészt még mindig a rántott gomba és a rántott sajt a fő választási lehetőség, ma már vannak vegetáriánus éttermek is. Egyre több a vegetáriánus rendezvény is, az egyik legrégebbi ilyen rendezvény a Vegetáriánus Fesztivál.

Jakus Orsolya a Vegetáriánus Fesztivál főszervezője 1990 óta vegetáriánus. Bár kamaszként tökéletes egészségnek örvendett, 16 évesen mégis belátta, hogy egészségesebb vegetáriánusként étkezni. Az egészségügyi szempont mellett később megjelent az etikai, majd a környezetvédelmi megfontolás is a nézeteiben. Ma már azonban nem választja szét az okokat. Orsolya számára nagyon fontos az ahimsza elve, ami a nem ártás elve. A lehető legkevesebbet ártani, mert fontos és számít minden érző lény.

Három gyermekét szintén vegetáriánus szellemben neveli születésük óta.

„Amiatt, hogy a mi családunk nem eszik húst, párszáz állat nem pusztult el, ami szerintem már jelentős szám. Nyugodtabb a lelkiismeretem, és gyermekeimen is látom, hogy mennyivel egészségesebbek, mint társaik.” Jakus Orsolya

Orsolya sok helyen járt a világban, keleten és nyugaton is megfordult. Azt tapasztalta, hogy sokkal könnyebb keleten vegetáriánusnak, sőt vegánnak lenni. India, Nepál, Vietnám, Kambodzsa, Thaiföld, Mianmar területén sokkal több a vegetáriánus étterem, és a hagyományos éttermekben is van normális vegetáriánus választék. Sokkal többféle alapanyagot használnak, mint nyugaton és kíméletes módon készítik el az ételt, rövid ideig pirítják vagy főzik.

India kivételével a többi országban alig használnak tejterméket, a boltokban is kevés és drága a tejtermék. Ugyanakkor sokféle növényi tej, tofu kapható, ehhez nem kell bio boltba sem menni. Fantasztikus a zöldség és gyümölcs választék is. A kedvező klíma miatt folyamatosan érik valamilyen gyümölcs vagy zöldség, mindig kapható szezonális termés. Szinte minden utcasarkon árulnak azonnal fogyasztható kókuszt meglékelve, ananászt, mangót, jackfruitot felaprítva. Orsolya kedvencei a thai konyha kókusztejjel készült ételei.

A Vegetáriánus Fesztivált még Orsolya néhai férje, Vass György Boldizsár álmodta meg, először 1997-ben rendezték meg. Már az első Vegetáriánus Fesztiválnak is nagy sikere volt, hiszen akkoriban úttörőnek számított egy ilyen rendezvény, ami ráadásul a látogatók számára teljesen ingyenes volt.

A fesztivál főszervezője azóta is az Egészség-vár Alapítvány. Az alapítványt még 1992-ben alapították azzal a céllal, hogy a felnövekvő nemzedék testi és lelki egészségét támogassák. Ezért hozták létre a Vegetáriánusok baráti körét és a Vegetáriánus Hírlevelet is. A fesztivál célja, hogy összefogja a vegetáriánusokat, és bemutassa a vegetáriánus életmódot az érdeklődőknek, hiszen dönteni csak megfelelő tájékoztatás után lehet.

„Miután eldöntöttük, hogy a következő Fesztivált is megszervezzük, magamba fordulok, és áldást kérek a szervezésre és magára a rendezvényre.” Jakus Orsolya

Az évek során a fesztivál egy sokak által évről-évre várt rendezvénnyé nőtte ki magát. Pár százról pedig pár ezerre nőtt a látogatók száma. A rendezvény a jövőben is ingyenesen látogatható lesz, így biztosítják, hogy bárki részt vehessen anyagi körülményeitől függetlenül.

A rendezvény szervezésében Orsolya számos segítségre támaszkodhat. Ezúton is szeretné megköszönni annak a számos önkéntesnek a munkáját, akik segítik a rendezvény népszerűsítését és zavartalan lebonyolítását. Fia Vass Bálint, párja Jankovich Tibor, Komoróczki Dóra kuratóriumi tag, a sajtóügyekért felelős Tamás Dorka, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ és az ott dolgozó Szigeti Mónika, valamint a Vagány Veganok, akiknek a segítségére és munkájára mindig számíthat.

A rendezvény sokféle programmal várja az érdeklődőket. Így például a színházterem előadásai körbejárják a vegetáriánus életmód választásának okait, annak egészségügyi, állatvédelmi, környezetvédelmi, etikai aspektusait. Az utóbbi években az előadásokat egyre többször workshopok is kiegészítik, melyeken lehetőség van az előadókkal a témákról bővebben beszélgetni. Emellett a fesztiválon ételkészítő és főző bemutatók is teret kapnak. Minden évben megrendezik a vegetáriánus főzőversenyt is, melynek célja, hogy népszerűsítsék a kreatív és egészséges recepteket, támogassák a tehetséges versenyzőket és a közzétett receptekkel ötletet adjanak a főzni vágyóknak. A Fesztivál egyik fénypontja, az Év Vegetáriánusa díj átadása, melyet a Civil Rádió A kanál Forradalma című műsorának szerkesztője és vezetője, Lakatos Gyula alapított.

A Fesztiválon mindenki megtalálhatja a kedvére való programot a vegetáriánusok, és a nem vegák, a nyitottak és a kételkedők, a vegetáriánus életmód iránt érdeklődök, a családosok és az egyedülállók is. Születtek bizony már párkapcsolatok is egy-egy ilyen hétvégén. Idén is szeretettel várnak mindenkit augusztus 24-25-én a rendezvényen a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Közponban! A részletes programot a www.egeszsegvar.hu oldalon találja.

 

Marton Melinda

www.vaganyveganok.hu

Hozzászólások

Pin It on Pinterest