… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Programok Banks úr megmentése (12) – Mary Poppins rajongóknak kötelező!

Banks úr megmentése (12) – Mary Poppins rajongóknak kötelező!

A Tom Hanks és Emma Thompson főszereplésével készült film a hollywoodi kulisszák mögé kukkantva a nagy Disney-klasszikus, a Mary Poppins elkészítésének viszontagságairól mesél.

Amikor Walt Disney (Tom Hanks) kislányai könyörögtek apjuknak, hogy filmesítse meg P.L. Travers (Emma Thompson) Mary Poppins című könyvét (az volt a kedvencük), Disney tett egy ígéretet, melyről nem gondolta volna, hogy húsz évébe telik, míg sikerül valóra váltania. A jogok megszerzésében ugyanis nem várt nemezissel találta szembe magát: a goromba és hajthatatlan szerzőnővel, akinek egyáltalán nem állt szándékában átengedni szeretett, mágikus dadusát a kíméletlen hollywoodi gépezetnek. Végül a könyv hanyatló népszerűségétől megijedve Travers belement, hogy elutazik Los Angelesbe és meghallgatja Disney terveit.

Abban az 1961-es két hétben Walt megpróbálta elbűvölni Traverst, gyönyörű storyboardokkal és a Sherman-fivérek fülbemászó dalaival bombázta az írónőt, akit azonban továbbra sem tudott lázba hozni. Úgy tűnt, a jogok végleg elúsznak.  Disney-nek vissza kellett nyúlnia saját gyerekkorába, hogy megértse, milyen szellemek kísértik Traverst. Így tudták végül együtt kiszabadítani Mary Poppinst a könyv lapjairól, és elkészíteni a mozgókép történelmének egyik legvarázslatosabb filmjét.

  • A Banks úr megmentése az első film, amely bemutatja az ikonikus üzletember Walt Disney-t.
  • Richard és Robert Sherman eredeti zenéje és „Chim Chim-Cher-ee” című betétdala egyaránt elnyerték az Oscar-díjat az 1965-ös ceremónián.
  • A Mary Poppins 13 Oscar-jelöléséből a következő ötöt tudta díjra váltani: legjobb színésznő (Julie Andrews), legjobb vizuális effektek, legjobb vágás, legjobb zene, legjobb betétdal. A filmet többek között jelölték a legjobb film és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is.
  • Kislányainak tett ígérete okán Walt Disney már az 1940-es évektől kezdve próbálta megszerezni a Mary Poppins megfilmesítési jogait.
  • P.L. Travers apja bankár volt, így lett a Mary Poppinssztorijának pátriárkája, Banks úr is bankár.2014. január 30-tól a mozikban!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest