… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek 10 szilveszterhez, újévhez köthető érdekes tény

10 szilveszterhez, újévhez köthető érdekes tény

A világon szinte mindenütt ünneplik a szilvesztert, az újévet. Az emberek többsége élvezi a nagy felhajtást, a hatalmas partikat, az utcabálokat, a nagy evést, a koktélokat, a pezsgőzést, a dudaszót és a felhőtlen jókedvet. Vannak olyan újévhez, szilveszterhez köthető érdekes tények, amelyekről még lehet, hogy te sem hallottál. Mutatjuk a 10 legérdekesebbet!

  • Újévi fogadalmak

Újévkor sokan tesznek fogadalmat. Az emberek 45 %-a el is kezdi betartani azokat, de csakis 10-15 százalékuk elég kitartó ahhoz, hogy be is tartsa, meg is valósítsa ezeket a fogadalmakat. 

  • Mezopotámiában is ünnepeltek

Már Kr. előtt is ünnepelték az újévet, mégpedig Mezopotámiában. Erről különféle fennmaradó bizonyítékok árulkodnak. 

  • Az ókori Róma

Az ókori Rómában március elseje volt újév első napja. A római naptárban mindössze 10 hónap és 304 nap szerepelt és az újév a tavaszi napéjegyenlőségkor kezdődött. 

  • A rómaiak és az áldozat

Az ókori Rómában az újév tiszteletére még áldozatot is bemutattak, abban a reményben, hogy a következő esztendőben szerencséjük lesz. Az otthonaikat pedig babérágakkal és koszorúkkal díszítették. 

  • Nyitott ajtó

A világ számos helyén, újév éjjelén nyitva hagyják a bejárati ajtót, hogy az elmúlt év minden negatív és rossz dolga eltávozzon, és az ajtón beléphessen a jószerencse, amelyet az újesztendő hoz magával. 

  • A népszerű pezsgő

Nem mindig ünnepeltük pezsgővel az újévet. Valójában a 20. században kezdődött ez a hagyomány, amelyet számos országban „bevezettek” és ekkortól szinte kötelező pezsgőt bontani, és koccintani ezzel a buborékos itallal. 

  • Fény és zaj = tűzijáték

Már az ókorban is ünnepelték az újévet, csak akkor még tűzzel és éktelen ricsajjal. Meg voltak róla győződve, hogy a fény és a zaj minden gonoszt elűz az óévből. Lehet, hogy sok helyen azért ennyire népszerű a színes és zajos tűzijáték, hogy jószerencsét hozzon az újévbe?

  • Hatalmas pizsamaparti

Az újévhez köthető legnagyobb pizsamapartit 2009-ben, Ausztráliában szervezték meg, mégpedig a Metropolis Fremantle éjszakai klubban. Összesen 1075 ember vett részt ezen a nem mindennapi újévi partin. 

  • Guinness rekord – tűzijáték

2014-ben Dubai állított világrekordot, mivel összesen 400 000 pirotechnikai eszközt használtak, hogy ragyogó fényesség színezze az égboltot. Ezzel be is kerültek a Guinness rekordok könyvébe. 

  • Az újév szimbóluma – gyertya

Egyes országokban az újév szimbólumának tartják a gyertyát. A gyertya, forró lángjába el lehet suttogni az újévi kívánságainkat, míg a lángból felszálló füst, eljutva a magasabb erőkhöz, azok meghallgatásra is találnak.  

Forrás és további szilveszteri információk:

https://szilveszter.hu

https://www.szilvesztertipp.hu

https://www.szilveszter-budapest.hu

https://www.szilveszter-hotel.hu

https://www.szilveszter-kereso.hu 

https://www.szilveszter-szallas.hu 

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest