… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Milyen alapanyagokat válassz az őszi diétához?

Milyen alapanyagokat válassz az őszi diétához?

Amennyiben nem szeretnéd feladni a meleg hónapokban elért eredményeidet, igyekeznél ősszel is megőrizni fittségedet, alakodat, akkor az edzés mellett bizony arra is ügyelned kell, hogy egészségesen, kalóriaszegény formában étkezz.

Káposztafélék
Ősszel sok esetben felváltják a változatos salátaféléket a káposzták, de azért előbbieket sem kell mellőznünk az étrendünkből. Ugyanakkor a változatosság érdekében mindenképpen szerencsés időnként a káposztákat felhasználni a köret készítésekor, hiszen ezek a zöldségek nem csupán ízletesek, hanem rendkívül kalóriaszegények is. Télen támaszkodhatsz rájuk savanyúság vagy párolt köret formájában, de egyaránt megállják a helyüket akkor is, ha gyalun reszelve friss sárgarépával és ízletes öntettel kerülnek az asztalra. A hideg hónapokban bár sok zöldséget beszerezhetünk, valójában ezek a legtöbbször íztelenek, és sajnos egészségtelenek is, a látszat ellenére. A legnagyobb segítséget ősszel és télen a savanyúságok jelentik, ezek képesek megőrizni a magas ásványi anyag és vitamintartalmat, ráadásul, ha megfelelően ízesítettek, nassolnivalónak is kiválóak. Mindezek mellett ősszel és télen érdemes támaszkodni a mélyhűtő nyújtotta lehetőségekre, főtt és párolt zöldségekkel kiválthatjuk a köreteket, de ily módon friss és kalóriaszegény főzelékeket is készíthetünk.

???????????

Szezonális gyümölcsök
A leginkább szezonális és egészséges gyümölcsöknek hazánkban a körte, az alma, a szőlő és a szilva számít az ősz második felében. Amivel ezek közül a diéta során vigyáznod kell, az leginkább a szőlő, ugyanis benne átlagosan 76 kalória található 100 grammonként, márpedig ez a mennyiség valóban hamar összejön, főleg a nagyszemű változatból. Persze ettől még nem kell tiltólistára tenni, hiszen az egyik legegészségesebb gyümölcs, ami ősszel az asztalodra kerülhet, a kulcsszó a mérték. A szilvában sincs éppenséggel túl kevés energia, de nyugodtan fogyaszthatod, ha másért nem, emésztésserkentő hatása végett mindenképpen. Az alma és a körte a diéta szempontjából a legideálisabb választásnak bizonyul, előbbinek 100 grammjában 30 kalória, utóbbiban pedig 50 kalória található, így ezek a gyümölcsök kiváló alapanyagot biztosítanak kalóriaszegény sütemények, kompótok készítéséhez.

Mivel a hideg szezonban jellemző módon kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, fontos, hogy pótoljuk a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Számtalan immunrendszer erősítő termék a rendelkezésünkre áll, értelemszerűen azt kell választani, ami az életvitelünkhöz, felfogásunkhoz leginkább passzol.

Emellett a bélflóránk egészsége érdekében rendszeresen fogyasszunk natúr joghurtot, amit sós formában felhasználhatunk a saláták öntete gyanánt, de az édességet is kiválthatjuk a segítségével, ha diétás házi lekvárral, szezonális gyümölcsökkel, natúr müzlivel ízesítjük.

Szabó Böbe írás

Hozzászólások

Pin It on Pinterest