… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Kávészünet pozitív hatásai a csapatmunkára és a elégedettségi szintre

Kávészünet pozitív hatásai a csapatmunkára és a elégedettségi szintre

Rengeteg cikk szól a kávé jótékony és káros fiziológiai hatásairól, azonban arról kevesebb szó esik, hogy a kávézásnak milyen hatalmas szerepe van a jó irodai légkör megteremtésében és a szociális kapcsolatok építésében. Pedig a kávézás több mint koffeines felfrissülés: egy szertartás, ami felmelegíti a lelket és összeköti az embereket. A kávézás mára már nem csak az élénkítő hatása miatt fontos, hanem egyfajta társadalmi tevékenység is. 

A munkahelyi kávészünetet sok felettes rossz szemmel nézi, éppen ezért a besztottak szinte settenkedve, titkolózva futnak ki pár percre egy kis szünetre, majd lesütött szemmel kullognak vissza az íróasztal mögé, ha a főnök véletlenül rajtakapta őket. Pedig a kávészünet nem kiesett idő, hiszen a munkavállalót feltölti energiával és kreativitással, így pár perc szünet után sokkal hasznosabb munkát tud végezni. De nem csak az egyénre van jó hatással, hanem a csapat összességére is. Sokan nem tudják, pedig a munkahelyi csevejnek komoly csapat összekovácsoló ereje van, és így nagyon jó hatással van a cég életére.

Az irodában vagy a vállalati konyhában létrehozott „kávészünetek” egyfajta közösségteremtő eszközként működnek. Az emberek rendszeresen találkoznak a kávéfőzőnél, és ugyan tény, hogy ekkor nem csak a munkával kapcsolatos témákat beszélik meg, viszont mégsem nem szabad erre időpazarlásként tekinteni. Egy jó főnök észreveszi, hogy ezek a közösségi interakciók hozzájárulnak a csapattagok közötti kapcsolatok erősítéséhez és a munkahelyi hangulat javításához is. Ha a kollégáknak lehetőségük nyílik egymás magánéletébe is bepillantást nyerni, sokkal közelebb kerülnek egymáshoz, és később a munkával kapcsolatban is könnyebben fordulnak egymáshoz segítségért, így épül a csapatmunka is. 

A kávézás és a brainstorming szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Lehet szó hivatalosan összehívott megbeszélésről, ami elképzelhetetlen egy kellemes, forró kávé nélkül, mely felfrissíti a résztvevőket. Vagy történhet a brainstorming spontán az ebédlőben. Hiszen a kávézás a legjobb apropó egy közös beszélgetésre a kollégákkal, és gyakran a kávészünet során születnek meg a leginnovatívabb és leghasznosabb ötletek! Mikor már órák óta töröd a fejed egy probléma megoldásán, érdemes egy kis szünetet tartani a kollégákkal, sokszor ők is épp ugyanazon dolgoznak, és az összeadott ötletek, más meglátások mozdítják előre a folyamatot. 

Egy cég kultúrája és a munkahelyi környezet fontos szerepet játszanak a dolgozók elégedettségében és elkötelezettségében. A kávézás is beletartozik ebbe a kultúrába, azok a cégek, amelyek nem tiltják a kávészünetet, sőt, ők maguk  gondoskodnak minőségi kávéfőzési lehetőségekről, kényelmesebb és barátságosabb munkahelyi környezetet teremtenek.

Tipp: szerezz be egy olyan kávéfőzőt, amivel egyszerre akár 8 adag kávét is elkészíthetsz, így mindenki egyszerre kapja meg a kávéját és senkinek sem fog a csoportos kávézás előtt kihűlni.

A kávézás tehát sokkal több, mint pusztán egy ital. A munkahelyi kávézás összeköti az embereket, segíti a kreativitást és a hatékonyságot, és hozzájárul a pozitív cégkultúrához, légkörhöz. Azok a vállalatok, amelyek értékelik a kávézás szerepét, gyakran motiváltabb és elégedettebb munkavállalókkal dolgozhatnak. 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest