… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Szemvitaminok az A-vitaminon túl

Szemvitaminok az A-vitaminon túl

E-vitamin
Az A vitamin mellett az E vitamin a másik kulcsfontosságú antioxidáns, amire szemeinknek szüksége van. A kutatások szerint segít megelőzni katarakták kialakulását, sőt fontos tényező lehet az időskori makula degeneráció megelőzésében is. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

Animal and vegetable sources of omega-3 acids as salmon, avocado, linseed, eggs, butter, walnuts, almonds, pumpkin seeds, parsley leaves and rapeseed oil

Ásványi anyagok
Ásványi anyagokra is szükségünk van. A szelén például segít az E-vitamin elnyelésében, és saját antioxidánsai létrehozásában. A brazil kókusz, az élesztőgomba, és tengeri élelmiszerek (például osztriga) nagy mennyiségű szelént tartalmaznak. A cink segít az A vitamin elnyelésében, amellett pedig része egy, a szabad gyökök számát csökkentő enzimnek. A cink megvédhet a makula degenerációtól, és a farkasvakságtól is.

Étkezési zsírsavak
Sokan nem akarják elhinni, hogy a zsír is fontos lehet az egészség érdekében. A zsírsavak építőelemei a zsírnak, s némelyiket esszenciának nevezzük, mert a szervezetnek szüksége van rá, de nem képes előállítani; ezért meg kell enni. Az étkezési zsírsavak telítetlen többalkotós zsírokat hoznak létre. Két típusa az omega-3 és az omega-6 zsírsav. A legtöbb omega-3 alfa-linolenikus sav. Származékai: eicosapentaeonikus sav, docosahexaeonikus sav, és néhány másik. A legtöbb omega-6 sav linolenikus. Az alfa-linolenikus savhoz hasonlóan ennek is vannak származékai, de nem tartoznak a látás témájához. Az étkezési zsírsavak összefüggésben vannak a gyermeki látásfejlődéssel. Hiányuk felnőttkorban, főleg az omega-3-é, látásromláshoz vezethet, sőt tartós hiányuk a retina, vagy a makula károsodását okozhatja. A szervezet mindkét féle étkezési zsírsavat postaglandinná alakítja, aminek funkciói közé tartozik a szem folyadékháztartásának segítése, és belső nyomásának szabályozása.

Sokszor vizsgálják a személyenkénti omega-6 omega-3 arányt. Az ember kifejlődése az 1:1-es arányt alakította ki. Jelenleg a legtöbb ember 10:1 és 25:1 alá esik. Ez azt jelenti, hogy lecsökkent az omega-6 fogyasztás, az omega-3 pedig megnövekedett.

Omega-3 zsírsavak
A hidegvízi halak a legjobb forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyekben magas az eicosapentaeonikus és a docosahexaeonikus sav tartalom. Szakértők heti kétszeri fogyasztást javasolnak.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest