A számítógépek erős mesterséges fényei, a káros sugarak, sőt még a szálló pollenek is terhelik a szemet, így a látásromlás egyre több fiatal és idős embert érint, a látás lassan igazi kinccsé válik, amit óvnunk kell amennyire csak tudjuk.
Milyen anyagokra van szüksége a szervezetünknek, hogy kifogástalanul működjön a szemünk?
Ahhoz, hogy a szem ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben és kifogástalanul működjön, számos vitamin és ásványi anyag segítségével érhető el. A leghatásosabb és a legolcsóbb megoldás, ha ezeket természetes formában visszük be a szervezetbe az étkezéssel.
Milyen vitaminokra van elsősorban szüksége a szemnek?
A legfontosabb az A -vitamin, főként a retinol és a béta-karotin, de a B2-, a C-, és az E-vitamin, a lutein, a zeaxantin és az omega -3 és -6 zsírsavak ugyancsak hasznosak. Ezek az étkezésben is helyet kaphatnak a zöldségek, a gyümölcsök és a halak formájában.
A következő alapanyagok felhasználását érdemes tervezni az étrendbe:
- Sárgarépa
A répa hasznos zöldség a szem egészségére nézve, tele van béta-karotinnal, retinollal és luteinnel, amelyek főtt vagy sült formában érvényesülnek a legjobban, nagyon finom köret lehet belőle.
- Narancssárga zöldségek
Közülük a sütőtök szintén béta-karotin, retinol, E-vitamin tartalma miatt hasznos, legjobb sütve vagy főzve, de krémleves formájában is kiváló.
- Tőkehalmáj
A-vitamin és gazdag D- vitamin tartalom mellett jelentős az E-vitamin és az omega-3 zsírsav tartalma is. Kapható konzervként, salátába vagy tésztába keverve ízletes alapanyag.
- Egyéb tengeri halak
A látás védelme érdekében fontos lenne az egyéb tengeri halak fogyasztása, nem csak az omega-3 tartalma jelentős, hanem szelénben is gazdag ami segíti az E-vitamin felszívódását.
- Tojás
A tojás sárgája retinolt, luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyeknek erős szemvédő hatása van, így a tojás minden formában hasznos az emberi szervezet számára.
- Fekete áfonya
A fekete áfonya természetes antioxidánsokat, antociánt tartalmaz, ami híres a retinavédő tulajdonságairól. Gyümölcs salátát és zabkását érdemes vele gazdagítani.
- Csonthéjasok
A csonthéjasok egészséges rágcsálnivalók. A mandula E-vitaminnal van tele, míg a brazil dió szeléntartalma igen magas, a dió és mogyorófélék cinktartalma jelentős, ami segíti az A-vitamin felszívódását.
- Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek gazdagok luteinben és a zeaxantinban, így védik a szem retináját a káros sugaraktól is, főként sütve vagy főzve.
- Kelbimbó
A spenóthoz hasonlóan sokan nem szeretik, pedig luteint és zeaxantint tartalmaz, sütve igen finom köret, de levesbe is főzhető.
AVA érintésmentes látásvizsgálatra lehet jelentkezni, időpontfoglalás optikushoz Budapesten a Galéria Optikában.
Összegezve
A látásunk megtartása érdekében mi is sokat tehetünk, ezért fontos, hogy az étkezések során, előnyben részesítsük azokat az élelmiszereket, amelyek összetevői segítenek ebben.