… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Mik lehetnek a bokaficam okai?

Mik lehetnek a bokaficam okai?

A bokaficam egy nagyon kellemetlen tünet. Sokaknál maximum életükben egyszer fordul elő, de akik kevésbé szerencsések, azoknak igen gyakran kibicsaklik a bokájuk. Mi áll a háttérben és hogyan kezelhető? 

A bokaficam legismertebb okai

Nagyon fontos a bokaficam felismerése és megfelelő kezelése. Ha ezt elmulasztjuk a bokacsontok körüli szövet letapadhat, és akár tartósan sánták is lehetünk tőle. Mitől következhet be a ficam? A boka kificamodása normális esetben maximum akkor következhet be, ha az esés olyan mértékű erőhatással jár, amelyet az ízületek már nem tudnak megfogni. Ilyenkor a boka vagy kibicsaklik, vagy ficam keletkezik, amit a helyére kell tenni, illetve kezelni a duzzanatot. A bokaficam miatti duzzadás ugyanis akár hetekig is eltarthat. Ezt pedig fel tudjuk gyorsítani a megfelelő kezelésekkel. Azonban nem csak baleset miatt ficamodhat ki a bokánk. Ha egy korábbi eséstől megnyúltak a boka ínszalagjai, akkor sajnos egyre gyakoribbá válhat a boka kificamodása. Ilyenkor a megnyúlt ínszalag nem tartja már eléggé helyén a bokát. Ezt pedig egy idő után nem elég borogatással kezelni: vagy a boka izmainak megerősítése segíthet, vagy műtéti úton kell a megnyúlt ínszalagokat az egészséges hosszúságúra állítani. A bokaficam harmadik leismertebb oka pedig sajnos a civilizációs problémákból fakad. Nem elég erősek és edzettek a boka körüli izmaink, letapadtak és persze az ízületek sem eléggé strapabíróak, ezért könnyebben kificamodhat a bokánk.

Mivel tudjuk kezelni a különféle bokaficam típusokat? 

Amennyiben a megnyúlt ínszalagok olyan mértékűek, hogy az már tornával nem erősíthető, akkor sajnos műtéti beavatkozás szükséges. Azonban ha nincs így, akkor általában a bokaficam gyógytornával és a megfelelő mozgásterápiával nagyon jól kezelhető és helyrehozható. A masszírozás és a szakember által kísért gyógytorna finoman erősíti a boka szöveteiben a keringést, ezzel is gyógyítva az esetleg sérült, de nem törött részeket. Ugyanis a bokaficam még akkor is komoly szövetsérülésekkel járhat, ha egyébként semmiféle törés nem történt. Ezt pedig a leghatékonyabban a megfelelő krémekkel és mozgással lehet orvosolni.

A gyógytorna, mint a megelőzés eszköze

A gyógytorna nem csak akkor jó a bokánknak, ha már megtörtént a baj. Kiváló segítség lehet a különféle megelőzésekben is. A boka mélyen fekvő területeit átmozgatva, az izmokat erősítve stabilizálhatjuk a mozgásunkat, ezáltal pedig kevesebb eséllyel ficamodhat ki a bokánk. Ez pedig rendkívül fontos lehet a tartásunk javításában is. Az erős lábfejek és a stabil bokaízületek akkor is jól kondiban tarthatóak ,ha például sokat kirándulunk, túrázunk a hegyekben. A változatos terep az ugyanis, ami természetes módon erősíti a lábízületeket és izmokat. Viszont a mai modern világ velejárója, hogy sokan egyre ritkábban találkoznak ilyen tereppel, hiszen nem mindig van mindenkinek már ideje rá. Ezért ha nincs lehetőségünk a rendszeres kirándulásra és ülőmunkát végzünk, érdemes felkeresni a gyógytornászunkat nem csak a lábfejünk miatt. 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest