… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Hajhullás? Mit tehetsz ellene

Hajhullás? Mit tehetsz ellene

Előfordulhat, hogy azt vesszük észre, egyik napról a másikra a megszokottnál több haj marad a hajkefében. Már a ruhákon is meglátszik, és mindenhol, amerre járunk, hogy hajunk hullik. Ez igen rémisztő lehet.

Az állatoknál ez rendszeres, és periodikusan visszatér, hiszen télre bundát növesztenek, tavasszal pedig levedlik. Így újuk meg a szőrük. Az emberi hajhullásnál ez teljesen máshogyan működik. Amennyiben 1 hétnél tovább tart, naponta több, mint 100 hajszál hullik ki, érdemes elgondolkodnunk a mögöttes okokon. Körülbelül minden ötödik nő szenved a hirtelen hajhullástól. Hosszú időbe telhet, mire megtaláljuk a megfelelő terápiát, vagy a hajhullás okát. A hitelen hajhullásnak számtalan oka lehet, és mindegyik esetre más kezelési módszer hozhat hatékony megoldást.

Miért kezdhet el hullani hajunk?

Túl sok stressz
Nevetségesen hangozhat, de igaz, miszerint a túl nagy idegrendszeri megterhelés, stressz hajhullást okozhat. A magyarázat pedig nem más, mint a szervezet túl sok stresszhormont kezd el termelni (noradrenalin), ami gyulladást okoz a hajhagymákban. A gyulladástól a hajhagyma nyugalmi állapotba kerül, és végül a hajszálak kihullanak.

Beautiful Curly Hair. Smiling Girl With Healthy Wavy Long Blonde Hair. Portrait Happy Woman With Beauty Face, Sexy Makeup And Perfect Hair Curls. Volume, Hairstyle, Hairdressing Concept. High Quality

Mi segíthet? Javítanunk kell állóképességünket sportolással, több alvással, meditációval, mert ezek azok a tevékenységek, melyek csökkenteni tudják a stresszhormon szintjét. Segíthet még a vörös fény terápia, aminek hatására a vörös fény elnyelődik a hajhagymákban, energizálja azokat, és ennek a stimulációnak a hatására azok újra életre kelnek.

Felborult hormonháztartás
A hormonok nagyon is befolyásolják a hajnövekedést. Ilyen hormonváltozást okozhat a terhesség, menopauza, ekkor sok nő veszi észre, hogy haja hullani kezd. Mivel ezekben az esetekben erősen lecsökken az ösztrogénszint és dominálnak a férfi hormonok, a hajszálak a szokásosnál gyorsabban kerülnek nyugalmi fázisba.

Mi segíthet? Terhesség után a szervezet ösztönösen regenerálja önmagát, és helyreállítja a hormonszint egyensúlyt. Amennyiben ez nem működik, úgy ösztrogén tartalmú készítményekkel lehet visszaállítani a helyes hormonszint egyensúlyt. Menopauza estén a szervezet ugyan képes lenne magát regenerálni, de ez csak nagyon kevés nőnek adatik meg. Ezért ebben az esetben is ösztrogén készítmények hozhatják meg a kívánt változást. Aki ódzkodik az ösztrogén tartalmú készítményektől, hatékonyan kezelheti magát koffein tartalmú készítményekkel. Minden esetben érdemes azonban szakorvossal konzultálnunk. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a koffein képes megvédeni a hajhagymákat a tesztoszteron káros hatásaitól.

Rosszul kezeljük hajunkat
Naponta használunk hajsütővasat, hajsimítót? Gyakran festjük hajunkat? Felületkezelő sampont használunk? Nem csak a hajfesték károsíthatja hajunkat, hanem a hidrogén-per oxidot tartalmazó, hajszínező samponok is. Ezek mind kiszárítják a hajat. Ugyan a hajsütés, hajformázás nem ér el a hajhagymákig, de a hajszálakat károsíthatja, a fejbőrt pedig a hő kiszárítja. A kiszáradt fejbőr pedig közvetlen hatás gyakorol a hajhagymákra.

Mi segíthet?  Igyekezzünk a természetességre törekedni, kíméljük annyira hajunkat és fejbőrünket, amennyire az csak lehetséges.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest