… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Mi az a teniszkönyök, és hogyan tehetünk ellene?

Mi az a teniszkönyök, és hogyan tehetünk ellene?

A teniszkönyök lassan népbetegségnek számít, így a legtöbben ma már tudják, hogy nemcsak sportolókat, de jóformán bárkit érinthet. Ha a kockázatoknak is tudatában vagyunk, akár tehetünk is a megelőzéséért.

Mi a teniszkönyök?

A teniszkönyök névre keresztelt, kínzó fájdalommal járó tünetegyüttest az alkar feszítőizmainak túlerőltetése okozza. Rendszerint a sokat ismétlődő, erőkifejtést igénylő vagy szorító mozdulatok váltják ki a kéz, csukló és a kar speciális terhelése során. Ez lehet fizikai munka, sport – többek közt a teniszezés, de a golf és a vívás, boxolás is –, továbbá napjainkban még inkább a számítógépezés, gépírás, zongorázás, de még akár egy vizes ruha kicsavarása is. Ezeknek az ismétlődő, megterhelő mozdulatoknak a következtében az inakban kis szakadások, illetve íngyulladás jön létre, és az izmok tapadási helyén fájdalmas csonthártyagyulladás alakulhat ki. Mindezek hátterében gyakran az érintett feszítőizmok megrövidülése (is) áll. A teniszkönyök az emberek körülbelül 2-3 százalékát érinti élete során, ma már nagyobb gyakorisággal a (középkorú) nőket.

Tünetek, amik teniszkönyökre utalnak

 • állandósult, egyre fokozódó intenzív fájdalom könyöktájon:
  a könyök külső oldalán, a felkarcsont könyökízületi része felett szintén kívül, az alkar külső hátsó felén;
 • a fájdalom különösen intenzív:
  a könyök, a kéz és az ujjak hátrafelé feszítésekor, a tenyér lefelé hajlításakor (nyújtott könyökkel), csavaró mozdulatokra, a könyöktáji csontok megnyomásakor;
 • vállakba vagy a kézbe, ujjakba kisugárzó fájdalom;
 • a kéz szorítóereje csökken:
  a tárgyak megfogása/felemelése, palack kinyitása is nehézséget okozhat
 • a kéz és/vagy a kar zsibbadása

Akut tünetek kezelése

 1. Az intenzív tünetek kezdeti kezelése során elsődleges a kar tehermentesítése:
 • a gyulladást előidéző mozgás beszüntetése minimum egy hónapra,
 • a kéz/kar pihentetése, esetleg felpolcolása is;
 • jót tehet átmenetileg a sínbe helyezés, illetve olyan speciális csuklórögzítő viselése, mely megakadályozza az érintett izmok feszülését. Segíthet a speciális könyökrögzítő pánt is csökkenteni a terhelést.
 1. Emellett fontos a gyulladás- és fájdalomcsillapítás:
 • jegelés,
 • gyulladáscsökkentő krémek használata,
 • fájdalom- és gyulladáscsillapító gyógyszerek szükség esetén,
 • végszükség esetén szóba jöhetnek lidocain- és szteroidinjekciók.

A teniszkönyök rehabilitációja és megelőzése

A nagyfokú fájdalom és merevség megszűntével fizioterápia (például ultrahangkezelés) javasolt szakorvos ajánlása szerint, ám ezzel párhuzamosan szükséges az ínak és a megrövidült feszítőizom fokozatos nyújtása. Ez egy viszonylag időigényes, hosszabb folyamat, mely próbára teheti a türelmünket – ám ha nem szeretnénk tartósan ezzel a mozgásszervi betegséggel élni, vagy újra és újra visszaesni, ez bizony megkerülhetetlen.

A rehabilitációs és preventív gyógytorna nyújtó-erősítő gyakorlatokból épül fel: nyújtja a bemerevedett és/vagy rövidült inakat, szalagokat és a környező, érintett izmokat, továbbá az ehhez kapcsolódó izomerősítéseket foglalja magába. Az izomerő helyreállításával csökkenthető a fájdalom, és hatásosan kiterjeszthetők az ízületi mozgáshatárok, miáltal helyreállítható az egészséges mozgásszervi funkció.

Csuklótorna

Kezdetben, amikor már nincs erős fájdalom, kezdjük meg a csukló finom mozgatását. Támasszuk alá az alkart és a könyököt egy asztalkán úgy, hogy a kezünk-csuklónk lelóg róla; hajlítsuk óvatosan lefelé a kezünket. A felfelé hajlításhoz segítsünk a másik kezünkkel, és csak akkor végezzük, ha nem okoz fájdalmat: ez az a kritikus mozdulat, amit nem akarunk erőltetni, de fokozatosan edzeni kell hozzá az izomzatot és az inakat. Eleinte csak nagyon óvatosan, plusz teher nélkül végezzük a gyakorlatot, 10-15-ször ismételve, majd fokozatosan növelhetjük a terhelést: fogjunk a kezünkben rizszsákot, majd később könnyű kézi súlyzót (a felfelé hajlításkor ekkor is segítsünk másik kezünkkel az emelésben). A lefelé hajlítás, amikor ellen kell tartani a karnak, csuklónak,  legyen lassú.

Marokerősítés

Fontos a marokerő növelése is. Ehhez kezdetben kiváló a marokerősítő labda, melyet pár másodpercig tartsunk összenyomva, majd kiengedve ismételjük meg 10-15-ször. Idővel átválthatunk az állítható erősségű fogantyús marokerősítőre, de legyünk fokozatosak a terheléssel, hiszen ez kifejezetten a kritikus izomcsoportot stimulálja. 

Erősítés gumiszalaggal

Ha már kezdjük visszanyerni az izomerőt az alkarunkban, további erősítéshez használhatunk speciális gumiszalagot, amiből először válasszunk könnyű ellenállásút, majd fokozatosan növelhetjük a terhelést.

Az izmok nyújtásával és erősítésével javíthatók az ízületek élettani funkciói is, így hosszú távon odafigyelve megelőzhető a probléma kiújulása.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest