… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Megoldás egy igazi rémálomra: a letört fog pótlása

Megoldás egy igazi rémálomra: a letört fog pótlása

Mindenki retteg tőle, azonban sajnos előfordul, hogy a fog sérül: megreped, letörik belőle egy kisebb vagy nagyobb darab. Szerencsére a fogászatban régóta alkalmaznak különféle fogpótlásokat az ilyesfajta sérülések kezelésére, valamint az esztétikai hibák helyreállítására.

A fogpótlás – Mit is jelent pontosan?

Bár a fogpótlás régóta bevált módszer, sokan nem tudják, mit is jelent pontosan a szó. Ez a kifejezés tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, amit a fogászatban azokra a szájba helyezett elemekre alkalmaznak, amik pótolják a fogak egy hiányzó részét vagy a hiányzó fogak egészét. 

Amikor teljes fogak pótlására van szükség, a fogpótlások nem csupán egyetlen fog, hanem akár teljes fogazat pótlására is megoldást szolgáltatnak. A fogpótlás általában egyszerre tölt be gyógyító funkciót, miközben az esztétikai hibákat is orvosolja

A fogászati eljárások e csoportjába tartozik a fogtömés, az inlay, a korona, a foghíd, a héj, illetve a különböző fogsor és protézis típusok is. A  fogpótlás akár egy letört fog, akár egy vagy több teljes fog elvesztése esetén is megoldás egy igazi rémálomra.

Melyiket válasszam? – A fogpótlás fajtái

A fogpótlás fajtái igen szerteágazóak és többféleképpen is csoportosíthatjuk őket: rögzítettségsük, alapanyaguk vagy akár aszerint is, hogy ki készíti őket. Ezek a kategóriák azért is fontosak, mert így lehet a legegyszerűbben meghatározni a fogpótlás árát is.

Azt, hogy a páciensnek milyen fogpótlásra van szüksége, a fogászat szakképzett dolgozói a szükséges vizsgálat vagy vizsgálatok elvégzése után tudják eldönteni. 

Ma már szerencsére létezik számos olyan jól felszerelt fogászat Budapest területén, ahol a fogorvosok a legmodernebb technológiák segítségével készítik el ezeket a vizsgálatokat.

Elejétől a végéig: A fogpótlás menete

Amikor fogpótlás készítésére kerül a sor, a fent említett vizsgálat során megszületik a döntés azzal kapcsolatban, hogy a páciens számára milyen fogpótlás az ideális. 

Ezt követően a szakorvos mintát (lenyomatot) vesz a kérdéses területről a fog, vagy fogak előkészítése után, amely alapján – típustól függően a fogorvos vagy a fogtechnikus keze által – elkészülhet a fogpótlás.

A pótlások felhelyezéséhez a kezelt terület és a szájüreg előkészítésére van szükség. Ezt követően a rögzített fogpótlások esetében (pl. korona, foghíd, héj) a fogorvos rögzíti a szóban forgó elemet. Az eredmény a természeteshez megszólalásig hasonlító fogsor és ellenállhatatlan mosoly.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest