… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Kerülje el ezt a típusú fogászati implantációs rendszert – aki jót akar!

Kerülje el ezt a típusú fogászati implantációs rendszert – aki jót akar!

Nyugat-Európában sehol nem is engedélyezik, mert nem felel meg a legelemibb szakmai szabályoknak sem. Hiába tudja mindezt és tiltakozik a magyar fogorvos szakma, egy szabályozási hiányosság miatt Magyarországon mégis forgalomban van a 40(!) évvel ezelőtt alkalmazott, mára már elavult fogászati implantációs rendszerre emlékeztető, úgynevezett bazális implantátum. A szakma megelégelte és mindent megtesz a rendszer betiltásáért, de addig is, a páciensek körültekintése elengedhetetlen a nem kívánt beültetések megakadályozásához.

A fogászati implantátumok engedélyeztetésének szabályozása körüli hiányosságok hazánkban veszélyes kettős helyzetet eredményeznek: míg a hivatalos állásfoglalások és az implantológiával foglalkozó szakemberek a „bazális” implantátumok alkalmazását teljesen elvetik, addig a páciensek az interneten és a rendszer mellett kardoskodó fogorvosok rendelőiben a bazális implantátumok előnyeit magasztaló ajánlásokkal találkozhatnak. Annak ellenére van ez így, hogy az Implantológiai Társaság és az Országos Szakfelügyelő főorvos néhány hónappal ezelőtt kiadott állásfoglalása egyértelműen kimondja, hogy a „bazális” implantátumrendszer alkalmazása a szakma szabályai szerinti a gyógyítás alapelveivel ellentétes, szakmai hibának minősül! Mi az igazság?

Ez a baj a bazális implantátumokkal: A legnagyobb problémát az jelenti a „bazális” implantátumok esetében, hogy nagyon gyakran felszívódik körülöttük a csont! Ez a vékony, keskeny állcsontba beerőltetett implantátumoknál a terhelés következtében a még meglévő, rendelkezésre álló csont megsemmisülését is eredményezheti. Az elvégzett beavatkozás pont az ellen hat, amelyen eredetileg segíteni kellene.

Mitől más a bazális implantációs technika?
A hagyományos implantológiai módszerrel a hiányzó fog helyére, annak tengelyének megfelelően a csontba ültetett korszerű implantátumot a csontsejtek három-négy hónap alatt mereven rögzítik, majd erre kerül rögzítésre az implantátum fej és a fogpótlás. Ezzel szemben a bazális implantátumokat a csont kemény, úgynevezett kortikális részében, olykor vízszintesen ültetik be, és azonnal terhelni kezdik. A bazális rendszerek gyakran talppal rendelkeznek, metszetben fordított T-formájúak és –alakjukból adódóan- nem csak hosszanti, hanem vízszintes irányban is rögzülnek. „Ezek a svájcinak és újnak hirdetett, valójában negyven(!) évvel ezelőtti, elavult alapelveken nyugvó implantátum típusok, semmilyen tekintetben nem felelnek meg a korszerű szakmai alapelveknek. A módszer Nyugat-Európában sehol sem alkalmazható, azonban hazánkban sajnos igen!”- hívja fel a figyelmet Dr. Czinkóczky Béla, szájsabész – az elrontott-, és speciális implantációs esetek szakértője. Hozzátette: Nálunk is csak a forgalmazás körüli szabályozási hiányosságok miatt lehetséges egyáltalán. A fogorvosok egy része sem rendelkezik megfelelő információval a bazális implantátumokkal kapcsolatban. Sajnos a kollégák nincsenek tisztában azzal, hogy nem állnak rendelkezésünkre megfelelő klinikai vizsgálatok, és hosszútávú követéses eredmények, melyek egyértelműen bizonyítanák, hogy ez az implantátum biztonsággal és hosszú távon, garantálható sikerességgel alkalmazható. Egyelőre az Implantológiai Társaság állásfoglalása az irányadó: a bazális implantátumok alkalmazása szakmai hibának tekintendő!

Nagyobb veszélyben van az idősebb korosztály
A rendszer elleni küzdelmet az nehezíti, hogy a betegnek „olcsó”, a fogorvosnak pedig jó üzlet. A rendszert használó fogorvosok főképp az alacsony árral győzik meg a betegeket, akik az információhiány miatt döntenek e kétes hírű rendszer mellett – sajnos később hatalmas árat fizetnek érte. „Elsősorban azoknál az eseteknél alkalmazzák ezt az elhibázott módszert, amikor nagyon vékony a beültetés helyén lévő csont. Ez a kórkép zömében az idősebb pácienseknél fordul elő. Az ő esetükben különösen problémát jelent, hogy nehezebben jutnak el hozzájuk az információk, melyek birtokában elkerülhetnék ezeket a beavatkozásokat. Pedig az ilyen jellegű esetekre is van más, szakmailag elfogadott módszer.

Tájékozódjunk és mondjunk nemet a bazális implantátumokra!
A hazai implantológus szakma azon munkálkodik, hogy a páciensek ne találkozhassanak a „bazális” implantátumokkal a rendelőkben. Az áldatlan helyzet akkor szűnhet meg véglegesen, ha a Szakmai Kollégium is közli hivatalos álláspontját- várhatóan hamarosan-, melyet követően legálisan sem hirdetni, sem használni nem lehet már ezeket az implantátumokat. Jelen pillanatban ezt azonban csak úgy kerülhetjük el, ha a beavatkozás előtt megbízható, lehetőleg szakmailag elismert forrásból tájékozódunk az implantológiai rendszerekről. Nyugodtan kérdezzünk rá a kezelő orvostól, hogy az alkalmazott technlógia bazális-e, és ha igen, mondjunk nemet, és semmi esetre sem hagyjuk magunkat rábeszélni az ilyen típusú implantátum beültetésére.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest