… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Így fordíthatod vissza a nap káros hatásait az őszi hónapokban

Így fordíthatod vissza a nap káros hatásait az őszi hónapokban

Az ősz a legtökéletesebb időszak a regenerálódásra, megújulásra, ám ez alatt nem csak lelkünket és szervezetünket kell érteni. A nyár folyamán testünk védőbástyája, bőrünk volt kitéve a legerősebb hatásnak, elsősorban a káros napsugárzás miatt. Így a nagy nyári napozások után, a hűvösebb idő beköszöntével prevenció céljából mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk. Egy teljes körű bőrdiagnosztikai felmérés során megbizonyosodhatunk bőrünk aktuális állapotáról, és tájékozódhatunk az esetleges káros hatások enyhítéséről vagy semlegesítéséről. Ám ezt a vizsgálatot nem csak azoknak érdemes elvégeztetniük, akik a nyáron bűntudat nélkül sütkéreztek a napon, hiszen azok sem dőlhetnek hátra nyugodtan, akik betartották a „fényvédelmi szabályokat”. Sok esetben csak évekkel később jelentkeznek azok a problémák, amelyek a napon eltöltött órák számlájára írhatóak. A témával kapcsolatban Tóth Hajnalkát, a Royal Clinics orvos-esztétikai központ egészségügyi szakkozmetikusát és szakmai vezetőjét kérdeztük.

Alapvetően kétféle káros fényhatás érheti bőrünket, ám az UVA és UVB sugarak ellen teljesen eltérő módon kell védekezni. A kémiai fényvédő faktorok, amelyeket általában használunk, nem védenek az UVA sugarak ellen. Az UVB sugárzás a felszínig tart, napégést okoz, ám ezek mellett számos jótékony tulajdonsággal is rendelkezik, például elősegíti a D- vitamin termelését szervezetünkben, hiszen a bőrnek, a szemnek és a léleknek is szüksége van a fényre, ám, ha a napfürdőzést túlzásba visszük, és bőrünk leég, akkor olyan károkat okozhatunk vele, amelyeket bőrünk örökre megjegyez, és évekkel később pigmentációk és anyajegyek formájában tár elénk. A bőrt megégetni nem szabad. A bőr egészsége ott kezdődik, hogy megvédjük a káros sugaraktól. Méghozzá nem is kifejezetten az UVB, hanem az UVA sugaraktól. Az UVA sugár egészen a bőr mélyebb rétegeibe is behatol, rengeteg szabadgyököt gyárt pontosan azon a területen, ahol a fiatalságért, feszességért, rugalmasságért és hidratáltságért felelős alkotóelemek találhatóak. Az UVA sugarak tönkreteszik az élő sejtet, amelyek így elpusztulnak, és bőröregedést idéznek elő. Az UVA sugár még ruhánkon, sőt, az üvegen is átmegy, a szórt fényben is megtalálható. Gyakorlatilag egész nap öregíti bőrünket, ha nem használunk megfelelő fényvédőt ellene. A legszörnyűbb pedig, hogy semmilyen azonnal látható elváltozást nem okoz a bőrön, ám a napfénynek tagadhatatlanul ez az öregedésért felelős alkotóeleme.

Miért fontos, hogy napégést követően, illetve ősszel ellátogassunk egy teljes bőrdiagnosztikai felmérésre?
A különböző bőrtípusokat a Fritzpatrik skálán soroljuk be égésre való érzékenység szempontjából, így nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a sajátjával. A nyári napozások elmúltával mindenképpen érdemes ellátogatni egy személyre szabott, szakember által elvégzett teljes bőrdiagnosztikára, ahol nemcsak az esetleges problémákat és az azokra való megoldásokat lehet felszínre hozni, hanem az egyén tisztába kerülhet bőrének alapvető jellemzőivel is. Az elsődleges és legfontosabb dolog, hogy megnézzük, milyen bőrkárokat okozott a nap – árulta el a Royal Clinics orvos-esztétikai központ egészségügyi szakkozmetikusa, Tóth Hajnalka, aki azt is hozzátette, hogy a bőrdiagnosztika során a szakember kiértékeli az éppen aktuális állapotunkat, és különböző megoldásokat ajánl a problémák megszüntetésére, elmulasztására, mindig igyekezve megtalálni a vendég számára legmegfelelőbbet.

Melyek azok a legfőbb problémák, amelyeket a napozás okozhat?
Az égés mindig kárt okoz a bőrben, ám ez nem minden esetben szemmel látható. Ha lehámlik a bőrünk, az jót jelent, mert a hámlás megújulást eredményez, de, ha az UV sugarak és égés hatására keletkezik, akkor számos kár is keletkezhet az alsóbb sejtsorokban, amelyek főleg a pigment termelő sejteket érintik, így több okból is pigmentálódhat bőrünk. Ezen felül az erős fényhatás arra készítteti bőrünk felszínén futó hajszálvékony ereket, hogy kerüljenek közelebb a felszínhez, és táguljanak ki. Erre bőrünk úgy reagál, úgy védi az örökítő anyagokat, hogy fölötte elkezd pigmentet termelni. Gondoljunk csak bele, hogy a hosszú távú napozás milyen hatásokat, milyen látványt okozhat arcunkon! Hiszen a kitágult erecskék és foltok legtöbbször már nem húzódnak vissza, láthatóak maradnak. Az UVA sugarak öregítő hatása elsősorban a kollagént és az elasztint teszi tönkre, így bőrünk hamarabb megereszkedik, rugalmatlanná válik. Vannak olyan tünetek, amelyek azonnal jelentkeznek, és vannak olyan sejtkárosodások is, amelyeknek egyáltalán nincs évekig látható nyoma, ezek majd csak az öregedési folyamatokkal bukkannak elő. A legsúlyosabb problémák, amelyeket a káros sugarak okozhatnak, azok a rosszindulatú sejtosztódásokból keletkező anyajegyek és foltok. Tehát minél több időt töltünk a káros sugarak alatt megfelelő védelem nélkül, annál nagyobb az esély arra, hogy évekkel később a pigmentált sejtekből rosszindulatú sejtosztódás induljon el.  A napégésnek több fokozata lehet. Valamikor csak enyhe bőrpír látható, amely még visszahűtéssel, hidratálással is gyógyítható, akár meg a hámlást is elkerülhetjük, de már ez is önmagában intő jelül szolgál, azt mutatja, hogy égés veszélye áll fenn. Ha bőrünk még tovább ki van téve a napnak, akkor átmehet kettes fokozatú égési sérülésbe, amely már hólyagokkal jelentkezik.

Hogyan védekezzünk a káros sugarak ellen ilyenkor ősszel és télen, például síelés alkalmával?
Az UVA sugarak ellen kizárólag a fizikai fényvédő készítmények védenek, hiszen azok bőrünkre kenve egyfajta védőpajzsot képeznek a sugarak ellen, azokkal érintkezve nem lépnek kémiai reakcióba, egyszerűen visszaverik a sugárzást, így adva biztos védelmet bőrünknek. Kiemelten fontos a potens antioxidánsok bevitele a mindennapi hidratáló krémeinkkel, melyek önmagukban nem fiatalítanak, viszont megkötik azt, ami öregít. Szervezetünkben természetes módon is termelődik antioxidáns, ám ez nem elég ahhoz, hogy a különböző káros hatásokat semlegesítse. Éppen ezért nagyon fontos megtámogatnunk elsősorban antioxidánsokat, például C- vitamint vagy gránátalma kivonatot tartalmazó készítményekkel, és nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő táplálkozásról sem. Ám azt fontos leszögezni, hogy önmagában a tudatos étkezés nem véd, hiszen bőrünk járulékos szervként az utolsók között jut csak hozzá az ételekben található jótékony anyagokhoz.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest