… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Hogyan válhat pihenhetővé a futás?

Hogyan válhat pihenhetővé a futás?

A mozgás, azon belül is a futás egészségre gyakorolt pozitív hatása közismert. Nagyon sok fórumon, népszerű szakmai és életmód magazinokban, blogokban olvashatunk ezekről a hatásokról. Viszonylag kevesebb szó esik azonban arról, ami első hallásra még kicsit furcsának is tűnhet, hogy a megfelelő időben és mértékben végzett futásnak bizony még pihentető hatása is lehet. Ahhoz azonban, hogy a kilométerek megtétele közben eljuthassunk eddig az állapotig, nagyon sokat kell dolgozni nemcsak a testünk megfelelő fizikai felkészültségi fokán, de az elménken is. Jó hír viszont a szkeptikusoknak, hogy minden bizonytalanság ellenére, megéri a futásban megtalálni és eljutni a pihentető állapotig.

Fejben dől el minden, avagy lépcsőfokok a pihentető futás, mint eredmény eléréséig

Mindenek előtt nagyon fontos, hogy kizárólag rendszeres futás esetén juthatunk el olyan szintű meditatív állapotba, amely már valóban pihentető lehet az agyunk számára. A rendszerességhez pedig nélkülözhetetlen, hogy időjárási viszonyoktól függetlenül tudjuk a futással töltött órák számába beletenni a megfelelő mennyiségű munkát. Ehhez a legbiztosabb megoldást a futópadok biztosítják, amelyek rendszeres otthoni használatukkal segíthetnek bennünket is az egyik cél, a pihentető futás megvalósításának útján. De vajon mikor válik pihentetővé a futás? Erre a válasz viszonylag egyszerű, hiszen akkor, ha az agyunkat szinte teljesen ki tudjuk kapcsolni. Első lépésben, ehhez két dologra van szükségünk. Egyrészt arra, hogy ne a fájdalommal, a nehézségeinkkel foglalkozzunk futás közben, vagyis azzal például, hogy hány kilométer, vagy mennyi idő lehet még hátra, hogy mennyire vagyunk elfáradva már, vagy vajon meddig fogjuk még bírni az iramot és a sort még folytathatnánk tovább. Másrészt pedig arra, hogy ne azon járjon az agyunk, hogy éppen milyen programok állnak még előttünk, vagy éppen milyen eseményeken vagyunk túl és azokon „rágódunk” még futás közben is. Ha idáig el tudunk jutni, az már fél sikernek számít.

Ne álljunk meg félúton, törekedjünk a teljes „jelenléti futás” megvalósítására

Ha már sikerült túljutni azon, hogy a problémáinkat feszegessük kocogás közben, akkor már csak egy ugrás, hogy a futás valóban pihentető legyen. Gondolati síkon ehhez meg kell valósítani, hogy kizárólag a testünkre koncentráljunk. Arra például, hogy milyen a légzésünk üteme, milyen a testtartásunk, milyen a lépéseink ritmusa, hogy csak néhányat említsünk a lehetséges megoldások közül. Ehhez pedig általában az szükséges, hogy a futásunk ne csak rendszeres, de egyenletes is legyen. Komoly segítséget nyújthat ennek megvalósításához egy otthoni használatra könnyen beszerezhető minőségi futópad, amelynek segítségével a ritmust és a tempót állandósítani tudjuk. A jelenléti futásnak tehát az a lényege, hogy a belső, pillanatnyi énünkre tudjunk maximálisan koncentrálni és így nem csak a futás élményét tudjuk még teljesebben átélni, de pihentetővé is válhat a sportolásunk.

Amikor a pihentető futásról beszélünk, nem szabad szó nélkül elmenni amellett sem, hogy átvitt értelemben is értelmezhetjük ezt a kifejezést. Szakemberek számtalan tanulmányban kimutatták már ugyanis, hogy a rendszeres futás hozzájárul a jobb minőségű alváshoz. Amennyiben nincs lehetőségünk futni, abban az esetben egy-egy kiadós séta is segíthet bennünket abban, hogy az alvásunk valóban az aktív pihenést szolgálja. A minőségi futópadok, illetve akár az elliptikus trénerek a különböző fokozatú funkciók segítségével alkalmasak arra, hogy a sétát is meg tudjuk oldani idő hiányában, az otthonunkban. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen edzések során akár egyéb pihentető faktort is igénybe vehetünk sportolás közben. Így például biztonságosan hallgathatunk agyunkat nyugtató zenéket, vagy éppen nézhetünk figyelem elterelésére is alkalmas szórakoztató műsort a televízióban, miközben le tudjuk a napi penzumot a futópadon.

Amennyiben lehetőségünk van arra, hogy a természetben fussunk, abban az esetben a pihentető futásunkat az biztosítja a legjobban, ha fülhallgató mentesen, a természet „zajaira” koncentrálunk a lépések mentén és átadjuk magunkat a természet lágy ölének. Ilyenkor talán még hatványozottabban igaz, hogy nemcsak a futás, mint alap tevékenység lehet pihentető, de a friss levegőn eltöltött mozgás az éjszakai alvásunk minőségére is nagyon jó hatással lesz.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest