Amikor a hideg idő beköszönt el kell kezdenünk immunrendszerünkre is gondolni, többet foglalkozni vele, hogy a betegségekkel szemben ellenállóak lehessünk.
Így nem kell majd félnünk, ha mellettünk valaki eltüsszenti magát, mert szerveztünk erős, és nem dönt le lábunkról például az influenza vagy egyéb minden évben fejét felütő makacs járvány.
Mit együnk hideg hónapokban?
Természetes vitaminpótlás a zöldségekből és gyümölcsökből.
Cékla, torma, tök.
Torma
Az első tünetek, mint például a torokgyulladás esetén a kaparó érzés a torokban, tökéletesen kezelhető tormával.
A tormában szinigrin található, ami antibakteriális hatású. Nem véletlenül folyik könnyünk, orrunk, amikor tormát eszünk vagy csak beleszagolunk.
Kitisztítja a légzőjáratokat, és fertőtleníti.
Legjobb, ha frissen reszeljük le, és apránként elfogyasztjuk.
Hűtőszekrényben 1-2 napig tárolható a lereszelt torma.
Tök
A hagyományos kínai orvoslás nagy becsben tartja a tököt, mert rengeteg szelén található meg benne.
Akinek a szervezete kevés szelént tartalmaz, annál nagyobb az esélye az influenza vírusának mutálódására.
Felnőttek esetében naponta 30-70 mikrogramm szelén bevitelére van szükség naponta. Egy nagyobb tál sütőtökrémleves bőven tartalmaz ennyi szelént például.
Cékla
A cékla, mint gumós zöldség igazán előkelő helyre tornászta fel magát a gasztronómiában.
A céklában található színezőanyag a „betacyans” erősíti az immunrendszert, a benne található folsav fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében.
Ezen kívül a cékla más vérképző anyagokkal is rendelkezik, mint például a vas, réz, mangán.
Érdemes nyersen, főzés nélkül fogyasztani.
Tehetjük salátába, átfugálhatjuk gyümölcscentrifugán.
Érdemes kisebb méretű céklát választanunk, mert a nagyobbak fásak lehetnek.
Savanyú káposzta
Jó lenne felturbózni immunrendszerünket?
A savanyú káposzta nagyon sok C-vitamint tartalmaz.
Ráadásul a vastagbél salakanyagának eltávolításában is segít.
Különösen azoknak ajánlott még, akik valamilyen probiotikumot szednek, esetleg antibiotikum mellé.
Ugyanis a savanyú káposzta probiotikus hatású.
Segít a bélrendszerben a mikroorganizmusok egyensúlyban tartásában, így segítve az egészséges bélflóra kialakításában.
A savanyú káposzta csodákra képes.
Körülbelül egymilliárd élő tejsavbaktériumot tartalmaz grammonként.
Támogatja az immunrendszert, a nyirokrendszert, az orrnyálkahártyát és a hörgők működését.
Ezen túlmenően a tejsav fermentáció megőrzi a vitaminokat.
A legjobb, ha frissen és nyersen fogyasztjuk.
Homoktövis
A világos, narancssárga bogyók valódi véd erőművet jelentenek szervezetünknek.
Rengeteg C-vitamin található a homoktövisben. Legalább annyi, mint a citrusfélékben.
E-vitamin, béta-karotin, A-vitamin, B-vitamin egyes fajtái, antioxidánsok, flavonoidok. Igazi vitaminkeverék.
A homoktövis natúr ital íze sokak számára túl savanyú lehet, de nyugodtan megédesíthetjük édesítőszerrel vagy mézzel.