… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Az ideális napirend 0-24-ig

Az ideális napirend 0-24-ig

6 óra körül
A legideálisabb az lenne, ha ilyentájt kelnénk fel reggelente, hiszen a mellékvesék kiöntik a kortizon aktív hormonokat, vérnyomásunk pedig emelkedik. Mivel ekkor termelődik legintenzívebben a nemi hormon szervezetünkben, kezdd a napot egy reggeli hancúrozással!

7-8 óra körül
Ilyenkor vagyunk a legéberebbek, ezért ezekre az órákra időzítsd a különböző tesztfeladatok megoldását, nyelvtanulást, vagy bármi olyan helyzetet, amikor nagyon jól kell teljesítened szellemileg!

8-9 óráig
Gondoltad volna, hogy a gyógyszerek és vitaminok ilyenkor a leghatékonyabbak, így a kisebb hatóanyagú, vagy kevesebb tabletta is nagyobb hatást fejt ki szervezetünkben?

9-10 óráig
Szervezetünk viszonylag nyugodt, de agyunk ez időtájt képes a legtöbbet kihozni magából, alkotásra, tanulásra tökéletes intervallum!

10 órától délig
Ilyenkor menj fitness terembe! A szív ugyanis most tud teljes erőbedobással dolgozni. Még mindig aktívan tudunk figyelni is, tehát a szellemi és fizikai teljesítményünk maximumát érhetjük el.

12-13 óráig
A nagyfokú gyomorsavtermelés jelzi, hogy ideje ebédelni! Viszont ezután szükség van egy kis pihenésre is, mert anyagcserénk lelassul, és minden energiánkkal az emésztésre koncentrálunk.

13-14 óráig
Nem csoda, ha nem fog az agyad, hiszen a déli fáradtság most tetőzik.
A szerveid is csendespihenőt tartanak, egyedül az epe dolgozik. Pihenj vagy maximum sétálj ilyenkor, de ne dolgozz vagy sportolj!

14-15 óráig
Újra lendületbe jövünk, úgyhogy hajrá a délutáni feladatokkal, most ismét teljes kapacitással dolgozik az agy!

15-16 óráig
Ha fogorvoshoz vagy gyantáztatni mennél, mostanra kérj időpontot, mert ilyentájt kevesebb fájdalmat érzünk, ezért jobban is hat az érzéstelenítés, ha szükség van rá.

16-17 óráig
Ismét egy ajánlott időszak a sportolásra! Az izmok ugyanis remek formában vannak, készek a nyújtásra, terhelésre! És a fájdalomérzésünk még mindig alacsony, tehát kevésbé érezzük fárasztónak a gyakorlatokat!

17-18 óra
Tudtad, hogy a körmök és a haj ekkor nőnek a legjobban? Ha tehát kozmetikushoz mennél, vagy bármilyen kezelésre, masszázsra, erre az időpontra jelentkezz be, mert a hatását jobban élvezheted!

18-19 óráig
Jó hír, mert ha 17 óráig tart a munkaidőd, akkor sem késő még elmenni edzeni, hiszen a tested még mindig energikus, és viszonylag kicsi energiaráfordítással is gyorsan új erőre kaphatsz! Használd ki, hogy ilyenkor a veséid képesek nagyobb mennyiségű folyadék felvételére, és igyál sokat! A cukros, zsíros ételeket, alkoholt és kávét már ne fogyassz!

19-20 óráig
Kezd a test lelassulni, ha hagyod! Bár a gyomrod újra jelezheti, hogy itt a vacsoraidő, igyekezz ne túlterhelni a gyomrod, maximum párolt zöldséget vagy salátát vegyél magadhoz, de jó tipp az is, ha vízben oldható rostport keversz gyümölcslébe, esetleg őrölt lenmagot fogyasztasz hidegen sajtolt bio olajokkal!

20-21 óráig
A legjobb idő arra, hogy végiggondold a napodat, újraértelmezd a dolgaidat, átgondold cselekedeteidet, jövendőbeli teendőidet! Tanuláshoz, zenehallgatáshoz, alkotófolyamatokhoz alkalmas ez az óra.

22-23 óráig
Jobb, ha elcsendesedsz és készülődsz a lefekvéshez, szervezeted is pihenni akar már.

23-24 óráig
Még ha éjszakai bagoly is vagy, és bulizol vagy dolgozol ilyenkor, akkor se feledd, hogy a test valójában már alapfokozatra állította magát, az emésztőszerveink már nyugalomban vannak, a gyomrod már alszik, szóval ne terheld meg evéssel!

24-01 óráig
A szervezet ilyenkor egy általános nyugalmi állapotban van, csökken a testhőmérsékletünk és a vérnyomásunk, tehát a legjobb, amit tehetünk, az, ha alszunk. Ha mégsem megy az alvás, végezz lazító, relaxációs gyakorlatokat, meditálj!

02-03 óráig
Szervezetünk ebben az órában birkózik meg legintenzívebben az előző napi méreganyagok lebontásával, szóval nem tanácsos nehezíteni a máj munkáját azzal, hogy alkoholt fogyasztunk ilyenkor!

03-04 óráig
Vigyázz magadra, ha éjszakai munkát vállalsz, vagy vezetned kell ilyenkor, mert a legkritikusabb időszak ez a balesetek szempontjából, hiszen ilyenkor a legalacsonyabb a vérnyomásunk, ezért figyelmetlenek, aluszékonyak vagyunk!

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest